A legnagyobb operasztár és a legkisebbek – Plácido Domingo koncerten jártunk

A legnagyobb operasztár és a legkisebbek – Plácido Domingo koncerten jártunk

A legnagyobb operasztár és a legkisebbek – Plácido Domingo koncerten jártunk

(Plácido Domingo koncert 2023.03.04. MVM Dome koncertbeszámoló)

 

 

Lássuk be, ha az átlag embert megkérdezzük, valószínűleg egy kézen meg lehet számolni, hogy hány nemzetközi opera legendát tudnak kis szerencsével felsorolni, pláne még ma is élőt. Ha valaki ezen a listán rajta van, na az Plácido Domingo.

Mit lehet egy 82 éves legendás operaénekestől várni? Ezt az MVM Dome-hoz (a koncert helyszínéhez) közelítve még én sem tudtam. Annyit tudtam, hogy életemben először fogok operát nem az operában hallani, hanem annál egy sokkal tágasabb helyen, ami már önmagában izgalmas volt.

 

 

Bár a hétköznapokban pop és rock zenével foglalkozom, ezért távolról sem hívnám magam szakértőnek, mégis bátran szoktam vállalni a barátaim előtt is, hogy szeretem az operát. Köszönhetően egy túlbuzgó középiskolai matektanárnak, aki az osztályfőnököm is volt, és hobbi közönségszervező a Magyar Állami Operában, gyakorlatilag tinikoromban hallottam (és amennyire a kakasülőről látni lehetett, annyira láttam is) majdnem az összes ismertebb operát, amiket azokban az években műsorra tűztek.

 

 

A mi kis (legalábbis a bécsinél kisebb, de sokkal szebb) operaházunk a nevéből fakadóan a műfaj játszására van kitalálva, ezért gyönyörűen szól az egész hely. Nehéz feladathoz kellett felnőni a koncert helyszínnek, ehhez képest az MVM Dome meglepően jól teljesített, nem egy operaház, de nagyon jó volt a hangosítás és az akusztika is. A letisztult, az eseményhez illő óriáskivetítőkből álló látványvilág is tökéletes volt, semmi túlzó show elem, itt a zene kapta a főszerepet. Nem is akármilyen zene.

 

 

A Budafoki Dohnányi Zenekar Hollerung Gábor vezénylésével nem hozott minket szégyenbe, a klasszikusok és a könnyűzenei darabok is grandiózusan szóltak a kezük alatt. A karmesteri feladat amúgy megosztott volt. Plácido Domingo nem csak hozott magával vendég karmestert, Eugene Kohn személyében, hanem ő maga is többször beállt vezényelni.

 

 

Ha az éneklés és a vezénylés nem lett volna elég, aki nem ismerte még a harmadik oldalát is (pl. én), most esélye nyílt rá. Ahogy a videóbejátszásokból is kiderült, és az este vendég előadói is élő tanúi voltak, Plácido Domingo elhivatott tehetséggondozó. Aki még néz TV-t manapság, az ismerheti a Virtuózok c. műsort, én most hallottam először róla, és kedves meglepetés volt egészen fiatal zenészeket látni a színpadon vendégszerepelni 1-1 dal erejéig. Ők a műsor felfedezettei voltak és mind hatalmas sikert arattak az este folyamán, ha a közönség reakciójának lehet hinni.

 

 

Nem csak ők voltak vendégszereplői az estének. Két csodás szóló dalt (köztük egy Puccini szerzeményt) és három duettet énekelt a mesterrel Julia Grigoryan. Ő az Operalia nevű (szintén Plácido Domingo nevéhez fűződő) operaénekesek nemzetközi versenyének tavalyi győztese. Illetve sztárvendég volt még Plácido Domingo Jr., aki annak ellenére énekelt (jól), hogy torok problémákkal küzködött aznap este. Ezt tőle tudtuk meg, amikor egész érthető kiejtéssel mondott nekünk ennyit magyarul, hogy „Beteg vagyok”. Őt is hallhattuk külön, illetve édesapjával együtt énekelni, neki inkább a könnyűzenei darabok jutottak, mint pl. a régi mexikói sláger, a „Sabor a Mí” vagy a „Perhaps love” c. John Denver dal, amit a két Plácido együtt énekelt.

 

 

Na de milyen volt Plácido Domingo, a karmester, a tehetséggondozó, amikor énekelt? Hibátlan. Aki 82 évesen így tud énekelni, ilyen kiállással, ilyen tisztán, ilyen erővel, az nem véletlenül legenda. Énekelt többek között az Andrea Chénier, a Traviata, a La Tabernera c. operákból, illetve,  ahogy már fent említettem könnyűzenei darabokat is, mindent úgy, hogy bármi amit énekelt a szó szoros értelmében ’könnyű’ zenének tűnt. Természetesen, ahogy profikhoz illik, valószínűleg a dalok és a dalok közti szünetek pontosan úgy voltak kiválasztva, hogy az a lehető legjobb teljesítményt tegye lehetővé, de ha valamit vártam, na az ez volt. A világ egyik legismertebb és legprofibb énekesének az előadását hallottuk. Ráadásul elcsíptünk egy élő legendát a színpadon, én és egy közel teli sportcsarnok. Ez egy jó szombat esti program volt.

 

 

Írta: Sághy-Új Gordon

Credit: Hetessy-Németh Tünde

Szervező: Broadway.hu

Kapcsolódó tartalom:

Plácido Domingo koncertfotók 2023.03.04. Budapest, MVM Dome