A Nagyágyúk búcsúja – KISS End of the Road búcsú világturné – Kiss koncerten jártunk!

A Nagyágyúk búcsúja – KISS End of the Road búcsú világturné – Kiss koncerten jártunk!

A Nagyágyúk búcsúja – KISS End of the Road búcsú világturné – Kiss koncerten jártunk!

(KISS End of the Road koncert 2022.07.14. Papp László Budapest Aréna, koncertbeszámoló)

 

 

A KISS egy amerikai hard-rock együttes, mely 1973 januárjában alakult New Yorkban. Az arcfestésük és fellépő ruhájuk hamar a védjegyükké vált. Első három albumuk nem lett sikeres, ám az 1975-ben kiadott Alive! koncertlemez után az egyik legnépszerűbb zenekar lett az Egyesült Államokban.

1982-ben az eredeti felállás megbomlott és két tag kilépett, 1983-ban elhagyták a sminket. Majd 1996-ban visszatértek a gyökerekhez, Peter Criss és Ace Frehley visszatértek egy időre, továbbá a klasszikus arcfestés is újra feltűnt. Mára csak a két frontember, Paul Stanley és Gene Simmons maradtak, mint alapító tagok.

 

 

A KISS összesen 30 aranylemezt tudhat magáénak, amivel ők a műfaj legsikeresebb együttese. Világszerte nem kevesebb mint 120 millió albumot adtak el. 20 stúdióalbumuk van, a legutolsó lemezük 2012-ben jelent meg Monster néven. 1978-ban mind a négyen kiadtak egy-egy szólóalbumot. A jelenleg is futó End of the Road turné 2019-ben indult, de sajnos a világjárvány félbeszakította, így 2022-ben kénytelenek befejezni.

 

 

A KISS előtt a Dirty Honey lépett föl, hogy fölvezesse a nagyszabású búcsúbulit. Majd nagy örömünkre 9kor elkezdődött a várva várt előadás. A kis híján teltházas Papp László Sportaréna közönsége egyik ámulatból a másikba esett a show alatt, hiszen már a nyitásuk is fantasztikusra sikerült, ahogy leereszkedtek az „égből” közénk. Nem fukarkodtak a látványelemekkel, fantasztikus görögtűz, szerpentin és konfettieső, robbanások és tűznyalábok gazdagították az amúgy is fantasztikus látványt. Nem maradhatott el a gitárral való „lövöldözés” és a vérköpés sem. Gene sok horrorfilmet megszégyenített előadásmódjával és látványvilágával, mikor a God of Thunder előtt a basszus szólója közben előadta, ahogy a szájából kibugyog a vörös nedű, majd a levegőbe fölemelték egy platformon és mindenki fölött énekelt és gitározott. Korábban, a Love it Loud közben még egy profin kivitelezett tűzfújást is láthattunk a frontembertől. Gene büszke magyar származására, ezért megörvendeztetett minket azzal, hogy show műsoruk közben sokszor magyarul beszélt, káromkodott, sőt, volt mikor énekelt is, főleg a Calling Dr. Love című száma előtt.

 

 

A dobszóló alatt Eric Singer olyan könnyedén forgatta az ütőket és olyan természetesen ütötte a bőrt, amilyet még sosem láttam. Szépen lassan őt is kiemelték füsttel kísérve a színpadból és a magasban fejezte be a szólóját, majd kezdődött a 100,000 Years.

 

 

Ezután következett a Love Gun de előtte Paul a közönséggel kiabáltatta a nevét, s mikor elindult a zene, ő a nézőtér közepénél felállított kis színpadra átvontatta magát a levegőben a közönség felett, és onnan énekelt. Utána jött az óriási közönségkedvenc, az I Was Made for Lovin’ You, amire az egész Aréna énekelt és táncolt. A dal végén Paul vissza „repült” a fő színpadra.

 

 

 

20 dal játszottak el a leköszönésük előtt, majd mikor visszajöttek, még három dal következett, és  így kétórás show műsornak lehettünk tanúi. Az első ráadás számot, a Beth című balladájukat, Eric egy szál zongora kíséretében énekelt, amin természetesen ő játszott. A végén jött két adag konfetti zápor, amit ágyúkból lőttek ki és egy adag szerpentin, de mind ezeket megelőzően KISS feliratú lufik hullottak alá az Aréna tetejéről, amelyekkel a közönség hosszan dobálózott és játszott. A fantasztikus, felejthetetlen estét, egy másik nagy sikerű slágerrel a Rock and Roll All Nite-al zárták le.

 

 

Méltó búcsú egy legendás csapattól. Rengeteg pirotechnika, emelő platformok, látványelemek gazdagították az amúgy is látványos műsort. A tagokon nem fog az idő, hiszen 70 fölött is olyanok szinte, mint pár évtizeddel ezelőtt. Hatalmas élmény volt ott lenni, ha nem énekeltem akkor tátott szájjal néztem az előadást. Még másnap is találtam mindenütt konfettiket és bele voltunk akadva a szerpentinekbe. A színpad melletti gigantikus felfújható szobrok felidézték a fiatalkori önmagukat, különböző színűre kivilágítva, fantasztikus látványt nyújtottak.

 

 

Koncertbeszámoló: Szabó Petra

Credit: Hetessy-Németh Tünde

Kapcsolódó tartalom:

KISS End of the Road koncertfotók 2022.07.14. Papp László Budapest Sportaréna