Azokat a számokat, amit mi együtt előadunk, azt mindig a szívükbe fogja zárni a közönség – 15 hónap után újra a színpadon a 100 Tagú Cigányzenekar!

Azokat a számokat, amit mi együtt előadunk, azt mindig a szívükbe fogja zárni a közönség – 15 hónap után újra a színpadon a 100 Tagú Cigányzenekar!

Másfél év kihagyás után, különleges ünnepi koncertre készül a 100 Tagú Cigányzenekar. 2021. június 18-án adnak nagykoncertet Gödöllőn a Királyi Kastélyparkban. Beke Farkas Nándorral a 100 Tagú Cigányzenekar elnökével beszélgettünk az együttesről, múltról, jelenről, jövőről.

 

 

Minden előadónak megnehezítette a helyzetét a járvány, mert a szigorú szabályok miatt, a tavalyi évben kevés koncert megtartására volt lehetőség. Hogy viselte az együttes a pandémia alatti időszakot?

 

-A pandémiát nagyon rosszul viselte a 100 Tagú Cigányzenekar, 3 kollégánk ebben a szörnyűségben halt meg. Sorrendben, Vajda Gyula hegedűs, Csanya János nagybőgős, és Váradi Béla hegedűs. Még további 15 ember fertőződött meg a vírustól, de Hála Istennek ők otthon heverték ki, de sajnos komoly szenvedések árán. Nem lehetett menni sehova sem, nem tudtunk játszani, kommunikálni is csak az interneten keresztül volt lehetőség. A pandémia kezdetén, amikor március 12-én bejelentették a veszély időszakot, akkor mi a zenekarral Oroszországban voltunk a Balti államokban, és külföldről figyeltük, hallgattuk a híreket, akkor magunkat és a szeretteinket is nagyon féltettük. Sorra elmaradtak az előadásaink, Fehéroroszországban, Lettországban. Litvániából jöttünk vissza, Moszkvából indultunk, de Szentpétervártól már nem tudtunk tovább menni. Március 14-én, az utolsó pillanatban értünk haza, mivel utána 15-én már a Moszkvai járatot is eltörölték. Mélyen hatott minket, nagyon rosszul éltük meg ezt az időszakot.

 

 

Mikor hol láthatta utoljára a közönség élőben a 100 Tagú zenekart?

 

– Tavaly augusztusban, amikor nyáron egy pár hónapra feloldották ezt a zárt időszakot, és újra lehetett szabad téren előadást tartani, augusztus 20-án egy időben két helyen játszottunk, Tökölön és Szigetszentmiklóson, ott voltunk utoljára. Nagy sikerünk volt, de azóta nem lehetett több koncertünk. Augusztus óta most lesz majd június 18-án az első nyilvános nagykoncertünk Gödöllőn a Királyi Kastélyparkban.

 

 

A Magyar Örökség és a Hungarikum díjas 100 Tagú Cigányzenekar, 2014-ben kapta meg a Hungarikum kitüntető címet. Világhírű művészi és hagyományőrző gyakorlata révén került be a Hungarikumok Gyűjteményébe. Ez a 2 díj, egy hatalmas megbecsülése annak, amit az együttes 35 éve képvisel. Milyen érzésekkel fogadták ezt a hatalmas elismerést?

 

– Először is az a megbecsülés, díjak, kitüntetések, nem csak a jelenlegi 100 Tagú cigányzenekar képviselőinek, hanem anno, amikor 1985-ben megalakult a zenekar, az akkori tagoknak is az elismerése. Rajtam kívül, még van 23 ember, akik az első vonóhúzástól vagyunk a zenekarban. Ez az elismerés, a 35 évnek az elismerése, átölelése. Nagyon sokat tettek az elődök, és mi is nagyon sokat teszünk azért, hogy ezt meg tudjuk tartani. Nagyon elismerő, de hatalmas felelősség is, hogy ebbe a nagyon megtisztelő „családba”, a magyar nemzet kiemelkedő kincsei közé tartozzunk, mint magyar Hungarikum. Ez egy nagy felelősség, és azon vagyunk, hogy ezt megtartsuk és még jobban erősítsük, és adjuk tovább, bármerre járunk a világon, a magyarságnak és a cigányságnak a jó hírét. Hála jó Istennek, ma már egy pozitív image-t formáló, emblematikus zenekarrá vált a 100 Tagú Cigányzenekar.



 

 

A méltán világhírű 100 Tagú Cigányzenekar a világon egyedülálló együttes, egyedi és magyar értékeket képvisel. A világ számos táján értek el hatalmas, átütő sikereket. Hogy fogadják külföldön az együttest?

 

– A magyar cigányzene az világhírű, és ezen belül a 100 Tagú Hungarikum.  A 100 Tagú Cigányzenekar, mintegy intézményesítette a cigányzenét, színpadra vitte. Olyan műveket, könnyű klasszikusokat játszunk, magyar és külföldi zeneszerzőktől, amiben egy olyan egyedi hangzás világot teremtettünk, ami csak miránk jellemző, a magyar cigányzenére.

 



Milyen országokban ért el sikereket eddig a 100 Tagú Cigányzenekar?

 

– Szinte mindenhol. Azt kéne felsorolni, hogy hol nem voltunk még. Az összes földrészen jártunk. Kínában, Japánban, Amerikában, Ausztráliában, Új Zélandon, Európa számos országában, még több városában. Mindenhol hatalmas siker övez minket körül és így hirdetjük a magyarság, cigányság a mi nemzetünk jó hírét, ez egy komoly reputáció.

 

 

Tavaly lett 35 éves a 100 Tagú Cigányzenekar, de sajnos a pandémia miatt az előző évben elmaradt a Jubileumi nagykoncert, aminek pótlása 2021.06.26-án lesz Csillebércen, Bangó Margit Kossuth-díjas énekesnő mint Sztárvendég közreműködésével. Mire számíthat a közönség?

 

-Csillebércen, egy egyedi hangzásvilágot fogunk megmutatni Bangó Margit örökös szólistánkkal, aki részese a zenekarunk sikereinek. Együtt nagyon sok sikert értünk el, sőt még Guatemalaban is jártunk Közép Amerikában, Monte Carlotól Liszabionig. Portugáliában, az Expo világkiállításon a nyitónapon léptünk fel, 30 ezer ember előtt, mi voltunk a hab a tortán, mint Monte Carloban is egy kékvérű menyegzőn, ahol olyan hírességek voltak előttünk, pl. a Gipsy Kings, „mint előzenekar”, és ő utánuk következtünk mi, mint az est fénypontja. Bangó Margit örökös szólistánkkal együtt kaptuk meg a Magyar Örökség díjat is. Csak a legjobbakra számíthat a közönség! Azokat a számokat, amit mi együtt előadunk, azt mindig a szívükbe fogja zárni a közönség.

 



Ezt a nagyszámú együttest, hogy lehet összetartani, koordinálni?

 

– Hát én szoktam mondani, hogy egy zsák bolhát könnyebb összetartani, de mivel én közülük való vagyok, nem egy szakavatott kontár a vezetője ennek a csodálatos zenekarnak, hanem én is muzsikus, hegedűs vagyok. Kiállok a zenekar elé, én is játszom velük, így tudom, hogy meddig lehet a határokat, úgymond a húrokat feszíteni, érinteni. Én voltam ezen az oldalon is, azon az oldalon is, tudok az ő fejükkel is gondolkozni, ebből a szempontból megvan a konszenzus, én ismerem a meg nem értett művészeket.

 

 

Nemrég sajnálatos módon el kellett hagynia a zenekarnak az előző próbatermet. Hogy érzi magát az együttes Budafok-Tétényben, a Cziffra György Kulturális Központban?

 

– Hála Istennek nagyon jól érezzük magunkat, sokkal jobb lehetőségünk van itt mint a 7. kerületben. Kiváló akusztikával rendelkezik a koncertterem. Nagyon megtisztelő, hogy Cziffra Györgyről nevezték el a kulturális központot Tétényben. A zenekarnak azért is megtisztelő ez a névválasztás, mert az együttesnek az örökös tiszteletbeli elnöke Cziffra György. 1985-ben, amikor a zenekarunk még csak próbált, Cziffra György még élt, akkor ő többször is meglátogatott minket a próbákon a feleségével együtt, és az akkori vezetőkkel konzultálva, stilisztikai tanácsokkal látta el a zenekart, hogy mit hogyan érdemes játszani. A 2. vagy a 3. alkalommal már fel is lett kérve és el is fogadta, és azóta is mindenhol úgy vagyunk aposztrofálva az egész világon, hogy a Honor President az nem más, mint a világhírű magyar cigány származású zongoraművész Cziffra György.

 

 

Hol találkozhat a közönség Magyarországon legközelebb a teljes 100 Tagú Cigányzenekarral?

 

– A legközelebbi előadásunk az 2021. június 18-án, az első nyilvános nagy koncertünk a pandémia lefolyása után, a Gödöllői Királyi Kastély udvarában, este 20:00 órakor lesz. Alig várjuk, hogy játsszunk és fellépjünk! Nagyon ajánlom és buzdítom a közönséget, hogy jöjjenek el, mert „farkas éhesen” fogunk kiállni a színpadra, nagyon várjuk a tündöklő tekinteteket és odaadó mosolyokat a közönségtől, mert nagyon ki vagyunk éhezve a sikerre, és ezáltal még nagyobb lendülettel és odaadással, szellemileg átitatva fogunk játszani! Érdemes eljönni, hisz ez lesz az első nagy koncertünk a járvány időszaka után!

 

 

Milyen tervek vannak a jövőt illetően?

 

-Vannak terveink, itthoni előadásaink, de nyilván ebben az évben még nem szeretnénk elutazni külföldre, de jövőre már több külföldi szerződés előkészületeiben vagyunk. Jövő márciusban Oroszország, Fehéroroszország, Balti államokban teszünk egy turnét, majd áprilisban megyünk Sepsiszentgyörgyre, a Szent-Györgyi Napokra, ezután egy erdélyi körút következik, Kolozsvár, Marosvásárhely érintésével. A nyár közelében Görögország, Törökország van tervben, de vannak még további előkészületek, turné, illetve egy-egy előadások külföldön. Készülődünk, és ha a Jóisten is úgy akarja, akkor sokkal könnyebben vesszük most már az akadályokat és elfelejtjük lassan azokat a borzalmakat amiket átéltünk. Azonkívül rengeteg az anyagi veszteségünk, amit 15 hónap alatt elvesztettünk. Hacsak azt nézzük meg, hogy 2019-ben 110 előadásunk volt, 2020-ban 31. Ez nagyon komoly veszteség volt.

 

 

Szeretettel várunk minden kedves zeneszerető embert 2021. június 18-án, Gödöllőn a Királyi Kastélyparkban este 20:00 órakor.

Jegyek:

https://www.eventim.hu/hu/jegyek/a-teljes-100-tagu-ciganyzenekar-godollo-godolloi-kiralyi-kastelykert-538967/

100 Tagú Cigányzenekar: 

https://www.100tagu.hu/

100 Tagú Cigányzenekar Facebook oldal:

https://www.facebook.com/100tagu