Hans Zimmer koncert, egy hatalmas filmzenei show a Budapest Arénában!

Hans Zimmer koncert, egy hatalmas filmzenei show a Budapest Arénában!

Hans Zimmer koncert, avagy a varázslatos filmzenék megálmodója zenészcsapatával a Budapest Arénában!

(Hans Zimmer – Live, Europe Tour 2022. 04.11. Papp László Budapest Sportaréna – koncertbeszámoló)

 

 

Korunk egyik legelismertebb filmzene szerzője ismét hazánkba látogatott és egy telt házas közönséget kápráztatott el műveivel. Sikerét az is mutatja, hogy minden korcsoportból lehetett a nézőtéren látni rajongókat. A zeneszerző több évtizedes munkája során fiatalabbakat és idősebbeket érintett meg, volt, aki az ő zenéin nőtt föl.

Budapesten a március 3-ra meghirdetett koncert április 11-én került bemutatásra a járvány miatt, és minden országban (beleértve Magyarországot is) minden jegy érvényes maradt az új időpontokra.

Szemet kápráztató fényjátékok mellett szólaltak meg az élő filmzenék, többek között a Wonder Woman 1984, Eredet, Gladiátor, Az utolsó szamuráj, Karib tenger kalózai, Sherlock Holmes, Csillagok között, Oroszlánkirály, Dűne. Ez utolsó Hans Zimmer élete álma volt és most lehetősége volt megkomponálni. Hónapokat töltött ezzel a projekttel és a folytatásra is vissza fog térni hamarosan.

 

 

A német származású, kétszeres Oscar, Golden Globe- és Grammy-díjas zeneszerző, gyerekkorában nem sokat tanult zenélni, mert nem szerette a kötöttségeket, de érdekelte a művészet, így autodidakta módon tanult meg játszani. Gyermekkorában Ennio Morricone volt rá nagy hatással, az ő hatására fordult a filmzenék felé. Műveiben számtalan hangszert hallhatunk, ének terén főként női hangokra, áriákra épít. Zimmer közel tíz hangszeren tanult meg játszani élete során.

 

 

A koncert kezdetén a Dűne hangjai csendültek föl, szépen fölvezetve az előadást, majd átvezetve az Eredet ismerős dallamai szólaltak meg egy álomvilágba vezetve minket. Ezután vette kezébe először a mikrofont Zimmer, és köszöntötte újra a magyarokat. Kitért a világjárvány okozta nehézségekre, hiszen az elmúlt években e miatt nem jöhetett hozzánk. Tetőzi ezt a nehézséget a szomszédunkban folyó Ukrán konfliktus is, hiszen számos tagja az együttesének onnan származik. Beszéde után betekinthettünk az amazonok életébe, ezért a Wonder Woman második részének zenéi fonódtak össze. Utána folytatva a repertoárt, egy újabb DC film, a pusztulás elől Földre menekült Acélember (Superman) volt hallható. Szünet előtt még visszarepített minket a régi zenéihez, és szurkolhattunk, hogy a Gladiátor életben marad e, majd az első felvonás végén, kihajózhattunk a nyílt vízre a Karib tenger kalózaival.

 

 

A fél órás szünetben a tömeg megrohamozta a mosdókat és a büféket, hogy felfrissülve és teli hassal tudja végig ülni az éjszakába nyúló előadást.

A második felvonást ismét zenével nyitották meg, westernes hangulatot teremtve az animációs mese, a Rango segítségével, hogy aztán egy újabb bendzsós alkotásba vezesse át, így Sherlock Holmes főcímdalát elevenítették meg a színpadon. Ami után egy éles váltás következett és a füleink által japánba utazhattunk, a virágzó cseresznyefák alatt gyakorolhattuk a kardforgatás művészetét, Az utolsó szamuráj mellett. Ezt követően ismét visszarepültünk a DC világába, és a Sötét lovag (Batman) elevenedett meg előttünk. Majd átmentünk a rivális szuperhős világba, és a Marvel új, Xmen – Sötét főnixe emelkedett föl. Kilépve a szuperhős világból egy háborúba vezetett minket a francia Dunkirk városába, majd nemsokára egy posztapokaliptikus világban, a Dűne foglyai lettünk újra, hogy egy szempillantás alatt a Csillagok között találjuk magunkat. Az előadás végén ismét visszatértünk a Földre, az afrikai szavannákra, megnézni, hogy lép az Oroszlánkirály a trónra, Lebo M csodálatos hangjával.

 

 

Levonulásuk után vastaps hívta vissza a művészeket, hogy túléljünk, mert Nincs idő meghalni 007-es ügynökként. Végül sajnos fel kellett ébrednünk ebből az álomból, ahogyan az Eredet szereplőinek is, mert nem lehet álomvilágban maradni. A nézőtér állva tapsolt a csodálatos előadás végén.

Az zeneszámok közt Zimmer az előadóiról és zenészeiről mesélt, jobban megismertette őket velünk, belevont minket a családias környezetükbe. Változatos hangszerekkel vezetett minket körbe a világában, egy nagyszabású összehangolt fényjáték mellett. A háttérben csak kis animációk voltak, ami kiegészítette a zenét, utalt a filmre, hangulatra vagy karakterre, amihez íródott. Egyértelműen látszódott Zimmeren és a többi zenészen, hogy ez nem munka volt számukra, hanem örömzenélés és szenvedély keveréke.

 

Szabó Petra

 

 

Fotók: Hetessy-Németh Tünde

Kapcsolódó tartalom:

Hans Zimmer – Live, Europe Tour 2022. 04.11. Papp László Budapest Sportaréna