Hatalmas rapper buli volt szerdán a Budapest Arénában – 50 Cent, Busta Rhmyes koncertbeszámoló

Hatalmas rapper buli volt szerdán a Budapest Arénában – 50 Cent, Busta Rhmyes koncertbeszámoló

Hatalmas rapper buli volt szerdán a Budapest Arénában – koncertbeszámoló

(50 Cent – The Final Lap Tour koncert 2023.10.18. Papp László Budapest Sportaréna)

 

50 Centék megcsinálták a bulit, ami után rájöttem, hogy szeretem a rapet

 

 

Születési nevén Curtis James Jackson, művésznevén kifejezően csak 50 Cent, világkörüli turnéja alkalmából Budapesten járt és nem is akármilyen koncerttel kedveskedett rajongóinak. A Queens-i születésű, nehéz sorsú rapper, akinek édesanyja még tinikorában gyilkosság áldozata lett, fiatalon a gettóéletben nem meglepő módon a bokszolás által kezdett kiteljesedni. ’96-ban zenei karrierbe kezdett és mára már több mint 30 millió lemezeladásnál tart világszerte, több mozifilmben szerepelt, miközben számos neves díjat, köztük egy Grammy-t is magáénak tudhat. Egyébként ő maga is túlélt pár gettókonfliktust és golyót, lassan pedig betölti az ötvenet, zenéje viszont töretlenül uralja a rap színterét.

 

 

Jó pár évvel ezelőtt egy manhattani rendezvényen futottam össze vele, akkor nem tudtam még, hogy kicsoda, de beszélgetésbe elegyedtünk többedmagunkkal és akkor számomra nagyon szimpatikus, igazi fura figurának tűnt. Bár eddig nem tudtam, hogy szeretem a rapet (most már tudom), emiatt is kíváncsi voltam erre a fellépésre és mondhatom, egyáltalán nem bántam meg, hogy elmentem.

 

 

Ráhangolódásként némi dj-szettet követően 50 cent jóbarátja, akit intenzív osztályra kerülése idején is támogatott, a színes nagykabátban fellépő r&b-sztár Jeremih nyitotta az estét egy rövid műsorral. Előzenekarként igazán nagy neveket hozott magával, ugyanis a 2004-ben Szigetet is megjárt Busta Rhmyes és barátja, Spliff Starr rapperek nyomták 50 percig a műsort. Feltűnt egy trón, melyről Busta lépett le, aztán csatlakozott hozzá Spliff is. El is mondták, hogy ők nem használnak mást, csak saját magukat és hangjukat, de hát ezt mindenki látta, érezte, tapasztalta, és azt is, mennyire nagy műsort képesek kreálni csupán azzal, hogy felállnak a színpadra és egyszerűen csak szerepelnek.

 

 

A jelenlévők nagy örömére csinálták a show-t, beszélgettek, viccelődtek, hatalmas volt a hangulat, és persze el is mondták, mennyire szép a fővárosunk és mennyire szeretnek ide jönni, igaz nem ennyire kifinomult stílusban (a f***ing náluk azért náluk gyakori kötőszó). Következtek a jobbnál jobb számok, a Touch It alatt vizuálisan megjelent az alapot adó Daft Punk, miközben mindenki azt énekelte: „Oh-oooh” aztán a régi klasszikusok is sorra kerültek, az If you sexy, make some noise! és a Maria Carey-vel híressé vált I Know What You Want. De becsúszott egy kis White Stripes és egy Queen-szám is.

 

 

Aztán a Forma 1-es díjátadókat megidéző pontossággal előkerült némi pezsgő, az első sorban állók kaptak is belőle rendesen. És nem maradt el a világító telefonos csápolás sem. A sokat megjárt arénások tudják, hogy nem mindig lehet ilyet, de megjelenésük után szinte azonnal nem csak a küzdőtér, hanem az ülőhelyeken helyet foglalók is felpattantak és egyöntetűen hatalmas rappelésbe kezdtek. Ami nekem kimondottan tetszett, hogy a körülöttem lévők (beleértve engem is), szintén összeálltunk és egymásra mosolyogva, egymással táncolva végig csaknem egy csapatként éltük meg ezt a bulit. Egyébként láthatóan a stábtagok közül is sokan ugyanezt tették a koncert alatt, személyes kedvencem egy színpad mellett zöld nagykabátban és törölközővel a fején rollerező srác volt, aki talán valamelyik rokon lehetett, de a fellépés alatt végig nyomta.

 

 

Aztán a felfokozott hangulatot egy hosszabb szünet szakította meg, az átállást követően viszont pár percre a bűvészeté lett a főszerep, a színpadon felsejlett egy átlátszó üvegfalú (talán koporsót jelképező) doboz, amelyet hirtelen hatalmas fűst terített be, ennek megszűntével a rapper bőrkabátos alakja körvonalazódott benne, aki már vonult is a színpadra és folytatta a bulit, amit barátai elkezdtek. Kevesebbet beszélt, de azért bele-beleordította a mikrofonba, hogy „Budapeeest!”.

 

 

A színpadon hatalmas díszleteket láttunk, melyek New York különböző külvárosi házainak élettereit jelenítették meg, eközben változtak a színek, hangulatok, jelenetek, az elemek mozogtak, melyekben a háttérzenekar elő-előtűnt, rám is tört a déja vu, annyira szeretem ezt a várost, hogy szinte megint ott éreztem magam. Volt „lávaeső” és szempillát perzselő tűz is (legalábbis az elől állók ezt érezhették). A stílushoz híven 50 Cent rengetegszer öltözött át, sőt, egy nagyon menő színpadi trükknek köszönhetően egyszer pár másodpercen belül háromszor váltott felsőt miközben egymás után jöttek a lengébbnél lengébb ruhában erotikus táncot lejtő, néha szexuális aktust imitáló táncos lányok, a végén már szinte valamiféle orgiában érezte magát az ember.

 

 

A Down on Me-re a még mindig nagykabátos Jeremih-t láthattuk a színpadon, akinek még most sem tűnt úgy, hogy melege lenne, pedig ekkora a hangulat és a benti hőfok is jócskán megemelkedett. A Birthday Sex című számra előkerült egy zongora is, amelyre hamar egy félmeztelen hölgy is felpattant, a rapper pedig napszemüvegben játszotta a dalt, miközben intim testrészéhez hajolt, a jelenet láttán a gátlásosabbak azért kicsit lesütötték a szemüket.

 

 

Aztán 50 Cent újból eltűnt, de csak azért, hogy a színpad alól felemelkedve fokozza tovább a hangulatot. A végére annyira nagy buli kerekedett, hogy észre sem vettük, de egyszer csak vége is lett, Az In Da Club alatt lehulló konfettik és a nyakakba landoló sárga papírszalagok ragasztották össze pár percre masszaként az elől állókat, miközben levonult, és fel is kapcsolták a fényeket, úgy tűnt, jelzés értékkel, hogy vége, nincs tovább. Ezalatt a rapper új filmje, a Feláldozhatók 4 reklámja jelent meg a kivetítőn. Így mindenki biztosra vehette, hogy az este sajnos véget ért és bár még odatehette volna magát kicsit, már nem jön vissza ráadásként, ennek ellenére elégedett félmosollyal indultunk kifelé a csarnokból.

 

 

Írta: Matolcsi Zita

Credit: Lukácsi Barnabás

Szervező: Live Nation

 

Kapcsolódó tartalom:

50 Cent – The Final Lap Tour koncertfotók 2023.10.18. Papp László Budapest Sportaréna

Busta Rhymes koncertfotók (50 Cent Tour 2023)  2023.10.18. Papp László Budapest Sportaréna