Koncertfilm az egri Török Fürdő leengedett medencéjéből Kerekes – Live: Water

Koncertfilm az egri Török Fürdő leengedett medencéjéből Kerekes – Live: Water

Az egri Török Fürdőben forgatott koncertfilmet a Kerekes. A 200 ezer darab aranyozott mozaikkal burkolt kupola alatt, a leengedett medencébe épített színpadon rögzítették a Live: Water című anyagot, amelyben a zenekar – szokásától eltérően – teljesen akusztikus hangszerelésben jelentkezik. A zenék hangulatát a helyszínhez igazítva állították össze: áthangszerelt saját számok, illetve belső-ázsiai, kaukázusi és török dalok előadásával. 

 

Bár az egyik kedvenc helyén, az egri Török Fürdőben vette fel koncertfilmjét a Kerekes, a zenekar mégis az eddigi legnehezebb forgatásán van túl. A helyszín két szolgáló medencét 21 órakor kezdték leereszteni, csak ez után indult a színpadépítés és a hang-fénytechnika beszerelése.  A forgatás – Szőke Barna rendező irányításával –éjfélkor kezdődött és hajnal fél 4-ig tartott. E mellé párosult a 32 fokos hőmérséklet és a 100%-os páratartalom.  „A Bakui Magyar Nagykövetség keresett meg minket, hogy az elmaradt kaukázusi turnénk helyett nagyon örülnének egy türk tematikájú koncertfilmnek. Ekkor kezdtük meg a tárgyalásokat az egri Török Fürdővel, akik végig nagyon pozitívak és segítőkészek voltak: a zenekari próbákat például a leengedett medencében zárás után tartottuk. Az aranykupola alatti öt másodperces visszhang teljesen más zenei gondolkodást igényelt. Azonnal láttuk, hogy minden számunkat át kellett hangszerelni, szerkeszteni. A magas páratartalom és az egyedi látványvilág mellett a zenekarra jellemző magas szintű muzikalitás is nagy hangsúlyt kap ebben a történelmi atmoszférában. A saját szerzeményeink mellett hat türk dalt is átdolgoztunk a Kaukázustól Belső-Ázsiáig, így például az anatóliai rock stílus egyik nagy slágerét, a Yekte-t Zsombor törökül énekli” – meséli Fehér Viktor, a Kerekes dobosa. 

A filmet hat országban – Azerbajdzsán, Kazahsztán, Kirgizisztán, Törökország, Üzbegisztán és Türkmenisztán – mutatják be.  A Water egy négyrészes koncertfilm-sorozat második állomása. Az első rész a hollókői vár tetején rögzített Live: Air nemrégiben önálló albumként is megjelent. Tavasszal Fire címmel egy akusztikus népzenei, míg nyáron a rockosabb hangvételű Earth megjelenését tervezi a Kerekes. 

Az egri Török Fürdő

A vidéki Magyarországon egyedüliként fennmaradt török fürdő, amely több évszázados

múltra tekint vissza. A Török medence még 1610 és 1617 között, a török hódoltság alatti

időben épült, így ez a medencetér legrégebbi része. A fürdő többi részét az évszázadok alatt

fokozatosan építették hozzá az eredeti török építményhez. Kiemelkedő látványt nyújt az

1980-ban fejújított kupola, melyet körülbelül 200 000 darab aranyozott mozaikkal burkolták.

 

Kerekes – Live: Water:

 

Playlist:

00:00 – Xayrli tong (Uzbekistan) 

02:12 – Szilaj (Følkland) written by Kerekes 

04:37 – Sari Gelin (Azerbajian) 

07:04 – Yekte (Türkiye) 

11:32 – Tűz lángja written by Kerekes 

15:44 – Attilanin koshok yry (Kyrgyzstan) 

17:15 – Gyzlar (Turkmenistan) 

18:13 – Hunør Khan (Følkland) written by Kerekes 

22:38 – Kozimnin Karasi (Kazakhstan) 

24:35 – Bartók in the Sky with Jesus written by Fehér Zsombor 

25:33 – Aranycsődör (Følkland) written by Kerekes 

28:06 – Dervis written by Kerekes