Ma 77 éves Kóbor János „Mecky” az Omega énekese

Ma 77 éves Kóbor János „Mecky” az Omega énekese

Ma 77 éves Kóbor János (1943-ban született), Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar énekes, „Mecky”, az Omega  együttes énekese.  Mecky eleinte sportoló szeretett volna lenni, amiben szép eredményeket is ért el, de egy sérülés miatt örökre el kellett búcsúznia a sportolói pályáról.  Mivel a családjában több építész is előfordult, így úgy döntött ő is építésznek tanul.

 

 

Első zenekarát a József Attila Gimnáziumban, osztálytársaival hozta létre. Kóbor János ritmusgitáron játszott. Akkori zenésztársai, Varsányi István és Laux József voltak. A későbbiekben szétvált a csapat, Laux József a Benkó Dixilandbe került, míg Kóbor János és Varsányi István megalakították a Ciklon együttest. A zenekarhoz csatlakozott Kovacsics András szólógitáros is. Az együttes instrumentális nyugati számokat játszott.

1962 őszén jött létre az Omega. A kezdetekben nyugati slágereket dolgoztak fel, ekkor Kóbor mellett Benkő László és néha Koncz Zsuzsa is énekelt. Nemsokára csatlakozott az Omegához Somló Tamás és Wittek Mária is. 1971-től az Omega saját dalait már Kóbor énekelte szólóénekesként.

 

 

Kóbor énekesi pályafutása szinte teljesen az Omegához kötődik, de az éneklés mellett az Omega stúdióban, több lemez készítésénél producerként és zenei hangmérnökként is részt vett.

2009-ben a Scorpions budapesti és kassai koncertjén Klaus Meinevel énekelt együtt, ezzel az 1994-es vendégszereplést viszonozta a zenekarnak. 2010-ben szólólemezt készített, az Omega Rhapsody albumot, ami szólólemezként jelent meg, de nagyban kapcsolódik az Omegához. A lemezre a dalokat teljesen új, szimfonikus hangszereléssel rögzítették. Az album nemzetközi terjesztésre készült, ezért a dalok egy része angol változatban hallható. 2012-ben megjelent a lemez magyar változata is az Omega Szimfónia & Rapszódia dupla album.

 

 

2013-ban jelent meg az Omega Oratórium album. Ez a stúdióalbum, az Omega együttes vallásos témájú dalainak szimfonikus kísérettel és kórus közreműködésével készült áthangszerelt változata. Az Omega Oratórium című albumot a nagyközönség templomi koncerteken láthatta élőben. 2014-ben Kóbor János régi vágya vált valóra, amikor a Hősök terén együtt koncertezhetett az Omega és a Scorpions zenekar a rendszerváltás 25. évfordulójának tiszteletére, ahol Kóbor János Klaus Meinével közösen énekelte el a Wind of Change-t című híres slágert a magyar közönségnek.

 

 

 

2017 szeptemberben megjelent a Volt egyszer egy vadkelet című új lemezük. A lemez címválasztása nem volt véletlen, hiszen Németországban, illetve kisebb példányszámban Magyarországon is megjelenő, elsősorban angol nyelvű, de magyar dalokat is tartalmazó lemezzel az akkori nemzetközi kelet-európai életérzést közvetítette.

1962. szeptember 23-án a budapesti Szentháromság téren működő hajdani Várklubban tartották az első koncertjüket. 55 év elteltével, 2017-ben egy rendhagyó múltidézés alkalmával, az Omega ide hívta meg a sajtó képviselőit egy sajtótájékoztatóra, ahol a zenekar együtt idézte fel a múlt történéseit.

 

 

A zenekar fennállásának 55. születésnapját  a Volt egyszer egy Vadkelet című új lemezzel, december végén a Papp László Budapest Sportarénában egy nagy szabású koncerttel ünnepelte meg.

 

 

 

2018. március 7-én a Fonogram-díjátadón az 55 éves Omega együttest életműdíjjal tüntették ki.

2019 decemberében, Rózsi meghívására vendégként szerepelt a Demjén Ferenc és Barátai koncerten ahol 3 Omega dalt énekelt el a Budapest Sportarénában. Ezen az estén a Sohase félj című Demjén dalt duettben együtt adták elő Rózsival.

 

 

Isten éltesse még sokáig és nagyon jó egészséget kívánunk Kóbor Jánosnak!

 

Kapcsolódó tartalom:

Omega koncert Budapest – koncertfotók – 2019.11.08. Papp László Budapest Sportaréna

Omega koncert – 2019.11.08. Papp László Budapest Sportaréna

Omega 55 2017.12.28. Papp László Budapest Sportaréna