Ma lenne 74 éves Bon Scott az AC/DC egykori énekese

Ma lenne 74 éves Bon Scott az AC/DC egykori énekese

Nyugodjék békében!

 

Ronald Belford Scott skót születésű ausztrál zenész, 1946. július 9-én született a skóciai Kirriemuirban. Ismertebb nevén, Bon Scott, az AC/DC együttes énekeseként lett világhírű. 1980. február 19-én halt meg a mai napig tisztázatlan körülmények között, egy vadul átmulatott éjszaka után, egy kihűlt Renaultban találtak rá. Minden idők egyik legmeghatározóbb rockénekese volt. Az AC/DC zenekarban, 1974-1980-ig énekelt, sajnos nagyon rövid ideig élvezhette a világsztár státuszt.

 

 

Sofőrként kereste a kenyerét Sydneyben, amikor először találkozott az AC/DC tagjaival. Bon Scott 1974-ben került a zenekarba. Scottról köztudott volt az alkoholproblémája, ami később a veszte is lett. 1980. február 19-én London déli részén találták meg holttestét az egyik barátja háza mellett parkoló autóban. Halálakor több verzió is felreppent, hogy drog-túladagolásban halt meg, mások szerint a saját hányásába fulladt meg, a hivatalos orvosi jelentés szerint akut alkohol mérgezésben hunyt el.

 

 

A hivatalos verzió szerint február 18-án, hétfőn Bon Scott hivatalos volt ebédre Ian Jeffrey-hez, a turné menedzseréhez. Délután fél hétkor eljött és a londoni Music Machine nevű szórakozóhelyre ment. Amikor a klub hajnali 3-kor bezárt, Bon egy régi haverjával, Alistair Kinnearrel jött el onnan.

Kinnear kocsijával a saját lakásához hajtott, de amikor megérkeztek, Kinnear nem tudta részeg és öntudatlan barátját megmozdítani, ezért úgy döntött, mégis hazaviszi dulwichi szállására. Odaérve már felébreszteni sem tudta Bont. Megpróbálta kiemelni a kocsijából, de képtelen volt rá. Végül otthagyta a kocsiban éjszakára és elment aludni.

Kinnear 19-én a kora esti órákban ébredt fel, majd visszatért Bon-hoz, de még mindig teljesen öntudatlan állapotban talált rá. Ekkor gyorsan a King’s College kórházba vitte a haverját, de túl késő volt ahhoz, hogy Bon életét megmentsék. A kórházba érkezéskor már órák óta halott volt.

Boncolása 22-én, pénteken zajlott le, és a halottkém a zárójelentésben a halál okaként balesetet jelölt meg, amelyet akut alkoholmérgezés okozott. A jegyzőkönyvben az is szerepelt, hogy Bon gyomrában félüvegnyi whiskey volt a halála pillanatában. Valamint az éjszaka folyamán, amikor eszméletlenül és nyakatekert testhelyzetben feküdt a kocsiban, összehányta magát. Ennek eredménye pedig a fulladásához vezetett. Mindössze 33 éves volt.

(Info: zene.hu)

 

 

Sírja Ausztráliában található, Fremantle város temetőjének Emlékkertjében.

 

AC/DC 1974-1980 diszkográfia

T.N.T. (1975)

High Voltage (1976)

Dirty Deeds Done Dirt Cheap (1976)

Let There Be Rock (1977)

Powerag (1978)

If You Want Blood (1978) koncertalbum

Highway to Hell (1979)

 

Fotó: Guarda Le (1978)

H.N.T.