Mammoth WVH – Halestorm – Alter Bridge – Az amerikai rockzene estéje

Mammoth WVH – Halestorm – Alter Bridge – Az amerikai rockzene estéje

Mammoth WVH – Halestorm – Alter Bridge – Az amerikai rockzene estéje

(Mammoth WVH – Halestorm – Alter Bridge koncert 2022.11.14. Budapest, Papp László koncertbeszámoló)

 

 

Régen nem láttam már olyan erős koncert program összeállítást, mint amit hétfőn este a Papp László Arénában kaptunk. Ez az este a nagybetűs amerikai rockzenéről szólt. Bárki aki kihagyta, erősen bánhatja.

Az estét a Mammoth WVH nyitotta. Pont múlt héten írtam a Skindred budapesti fellépése kapcsán, hogy mostanában már nagyon ritkán botlok olyan bandába, ami számomra teljesen ismeretlen, de mégis elsőre levesz a lábamról. Általában évek telnek el egy-egy ilyen alkalom között, de most egy hét is elég volt a következő meglepetés zenekarhoz. A Mammoth WVH nevében szereplő WVH rövidítés nem mást jelent, minthogy Wolfgang Van Halen. Igen, ő Eddie Van Halen fia. Róla már rengeteg dicséretet hallottam gitáros barátaimtól, de voltam annyira lusta, hogy nem néztem utána. Igazából egészen a Mammoth koncert utolsó daláig, a zenekartagok bemutatásáig nem esett le, hogy ki is ez a picit testes, de roppant magabiztos és szimpatikus fiatalember a színpadon. A zenekar egyelőre csak egy turné zenekar, hiszen a dalokat Wolfgang írja, hangszereli és rögzíti. A blokkjuk fájóan rövid volt, de minden perce aranyat ért. A dalok mind egy szálig fantasztikusak, a zenei teljesítmény elképesztő, az egész bandát átlengi az a varázslatos aura, amit csak azokon a zenekarokon érezni, aki most kezdik a karrierjüket és borzasztóan boldogok, hogy színpadon állhatnak, minden percét élvezik az előadásnak, ráadásul a közönség is egy húron pendül velük. Wolfgang egyelőre egyetlen albumot készített és ebből választottak 7 dalt a koncertre. Nehéz kiemelni bármelyik dalt, mert mindegyik nagyon jó volt, de a Don’t back Down-ban akkorát üt a fő riff, hogy a fal adja a másikat. Alig várom a következő albumot vagy koncertet. Szerintem a következő évek egyik legígéretesebb bandáját láthattuk.

 

 

Az este második fellépője a szintén amerikai Halestorm volt. Lzzy Hale és bandája 2019-ben járt itt utoljára. A közönségből láthatóan szép számmal jöttek miattuk, ami nem is meglepő, mert ez a zenekar is egy csoda. Lzzy talán a legjobb torkú énekesnő jelenleg, úgy énekel, mintha Janis Joplin született volna újra benne. De az egész zenekarról csak szuperlatívuszokban lehetett beszélni, félelmetesen technikásan, hiba nélkül és elképesztő energiával játszanak. Ez Lzzy-n kívül elsősorban az öccsének, Arejay Hale-nek az érdeme. Iszonyatosan energikusan dobol és született showman. Gyakorlatilag Lzzy-vel ketten vitték el az egész showt, pedig négyes másik két tagja sem kell, hogy szégyenkezzen a zenei teljesítmény miatt. A Mammoth blokkja kapcsán még nem említettem meg a hangzást, pedig már ott is jól szólt az Aréna. (A színpad a kisebb létszámú buliknál megszokott rend szerint el volt forgatva, ilyenkor mindig kellemesebb a hangzás, mint a normál elrendezésénél). A Mammoth megfelelően szólt, bár egy-két gitárszólóról le-le csúsztak a hangosító szakemberek. Sajnos pont Wolfgang szólói maradtak kiemeletlenek néha. A Halestorm viszont bitang jól szólt. Megfelelő volt a hangerő, elképesztően jól szólt a dob és Lzzy éneke is. A zenekarnak külön piros pont jár azért, hogy milyen lelkesen cserélgették a különböző klasszikus formájú gitárjaikat. Lzyy játszott Flyn V-n és Exploreren. Eljátszották a legfrissebb kislemez dalt, a Mine-t is. Ha minden igaz, akkor ezt mi hallottuk a turnén először.

 

 

Az Alter Bridge-t már nagyon-nagyon régen szerettem volna megnézni élőben, mert eddig sajnos mindig kimaradt valamilyen oknál fogva. Miles Kennedy énekét mindig kedveltem, de a Slash-el közös projektje miatt még inkább a kedvenceim közé került. Valamint a néhai Creed zenekart is imádtam. Az Alter Bridge gyakorlatilag a Creed folytatását jelenti csak Scott Stapp helyett Miles Kennedyvel.

 

 

 

Sajnos az eddig tökéletes hangzást pont a legfontosabb pillanatban sikerült elrontani. A keverőpultban úgy döntöttek, hogy az eddig hangerőt érdemes még egy kicsit feljebb emelni. Sajnos így már pont az élvezhetőség határán túl hangos lett minden. Azt hiszem, hogy többet nem követem el az a hibát, hogy füldugó nélkül jöjjek az Arénába. A másik probléma az volt, hogy az Aréna már önmagában is visszahangzik, de ezt nem nagyon vették figyelembe a koncertnél, még bőven megvisszhangosítottak mindent. Általában mindig a főzenekar kapja a jobb hangosítást, sajnos itt pont fordítva történt. Sajnos szinte teljesen élvezhetetlen lett számomra így a koncert.

 

 

De azért az Alter Bridge megtett mindent, hogy ne csalódottan menjek haza.

Miles Kennedy szerintem jelenleg az egyik legjobb torkú énekes a rock műfajban. Mellette remek dalszerző és nagyon jól gitározik. De ha ez még nem lenne elég ott van mellette Mark Termonti, akit pedig az egyik legjobb gitárosnak tartok jelenleg. A turné elnevezése a legfrissebb Pawns & Kings című albumra utal. Három dalt játszottak az új anyagról, köztük a koncert nyitódalát, a Silver Tongue-ot.

 

 

Az egész zenekar nagyon színpatikus benyomást keltet. Nem vitték túlzásba a színpadi látványosságokat. Nem volt kivetítő, nem volt pirotechnika, végig a zenén volt a hangsúly. Miles sokat kommunikált a közönséggel, többször magyarul, „köszönömmel” hálálkodott a dalok végén a közönség szeretetéért. A koncert sokkal jobban hasonlított egy jó hangulatú klub koncertre, mint egy szupersztár zenekar Arénában adott kőprofi előadására. A Burn it Down-nál Miles átadta az énekesi feladatot Marknak, akinek szintén fantasztikus énekes. Az ő éneke egyébkén jobb hangosítást kapott, mint Miles-é. Az In Loving Memory-t Mark és Miles ketten adták elő egy-egy bárszéken ülve, akusztikus gitáros kísérettel.

 

 

A műsor alap szakasza a Cry of Achillesszel ért véget, de a ráadásban még eljátszották a Slip to the Void-ot és a természetesen kihagyhatatlan Open Your Eyes-t.

Mindent összevetve ez egy fantasztikus este volt, a legnagyobb fesztiválokat megszégyenítő lineup-al. Nagy kár, hogy a hangosítás nem tudott felnőni az Alter Bridge színpadi teljesítményéhez. Remélem, hogy nem kell hosszú időt várni, hogy ezek a bandák újra Magyarországra jöjjenek.

 

 

Írta: B.T.

Credit: Lukácsi Barnabás

Szervező: Live Nation

Kapcsolódó tartalom:

Alter Bridge koncertfotók 2022.11.14. Papp László Budapest Sportaréna