Marko Hietala kilépett a Nightwish-ből

Marko Hietala kilépett a Nightwish-ből

A 2021-es év sem úgy alakul ahogyan vártuk. Alexi Laiho halála után egy újabb rossz hír. A Nightwish Facebook oldalán tette közzé a hírt, miszerint húsz év közös zenélés után, Marko Hietala, a csapat basszusgitárosa, vokalistája kilépett a zenekarból.

 

Marko közleménye a kilépésről:

“Drága barátaim! Elhagyom a Nightwish-t és nem szerepelek többet nyilvánosság előtt. Már jó néhány éve nem éreztem, hogy helyes lenne, amit csinálok. A legnagyobb streaming szolgáltatók rengeteg munkát követelnek az inspiráció művészeitől, miközben igazságtalanul osztják szét a hasznot. Még a művészek között is. Mi vagyunk a zeneipar banánköztársasága. A legnagyobb turné-promoterek százalékokat facsarnak ki még a mi saját merchandise-unkból is, miközben osztalékot fizetnek a Közel-Keletre. Nyilvánvalóan egyes teokráciák kivehetnek a pénzt a zenéből következmények nélkül, lefejezve, börtönbe zárva ezzel bennünket. Ez csak néhány példa. Az elmúlt év arra kényszerített, hogy otthon maradjak és gondolkodjak. Nagyon kiábrándítottak ezek a dolgok. Ahhoz, hogy dalokat írjak, énekeljek és játsszak új célokat és inspirációt kell, hogy találjak. Az én My Walden-emet, ha úgy tetszik. A könyvemben is benne van, hogy, krónikus depressziós vagyok. Ha folytatnám, az veszélyes lenne számomra és a körülöttem lévőkre is. A gondolataim egy része sötét volt korábban. De ne aggódjatok, jól vagyok! Van két fiam, feleségem, tágabb családom, barátaim, kutyám és sok szeretet vesz körül. És nem hiszem, hogy végleg távozok. A mi korunk szava az összeesküvés. Azok számára, akik kedvelik ezeket, azt kell, hogy mondjam, hogy az 55. születésnapom január 14-re esik és mostanra biztosan megtettem az utam nagyját. Ha valaki Tuomast hibáztatná az sértő lenne mind az ő, mind az én számomra. Ez mindannyiunk számára nagyon szomorú. Kérlek benneteket, ezt vegyétek figyelembe!. Van egy pár dolog, amit 2021-ben meg fogok tenni. Tisztelettel kérem a médiát, az együtteseket, zenei projekteket, stb., hogy a következő évben ne várjanak tőlem semmit. Néhány dolgot újra fel kell építenem. Remélem, 2022-ben mesélhetek ezekről. De ez nem egy ígéret.

Nagyon sajnálom!

Marko Hietala

P.S. Tony Iommi kivételt képez ez alól. A gyermekkori hősök elsőbbséget élveznek.”

 

Nightwish Közleménye:

“Marko kilépése nehéz döntések meghozatalára kényszerített bennünket. Hosszas gondolkodás után mindannyian egyetértettünk abban, hogy a közelgő Human : II: Nature. -turnét az eredeti tervek szerint megtartjuk egy vendég basszusgitáros segítségével. A zenekar koncert line upját (felállását) később tesszük közzé. Tiszteletben tartjuk Marko döntését és a legjobbakat kívánjuk neki. A továbbiakban a témáról többet nem szeretnénk nyilatkozni.”

Nightwish

(Fotó: Sami Grunge)

 

 

Kapcsolódó tartalmak:

Nightwish – koncertfotók – 2018.11.20. Budapest Aréna

Marko Hietala Budapest – koncertfotók – 2020.02.11. Barba Negra Music Club