Meghalt Peter Fonda, a Szelíd motorosok sztárja

Meghalt Peter Fonda,  a Szelíd motorosok sztárja

Peter Fonda 79 éves volt, karrierje az 1960-as évek ellenkultúrájának mozgalma idején ívelt fel. Legismertebb filmje az 1969-ben bemutatott Szelíd motorosok, amelynek társ-forgatókönyvírója is volt, és amelyet egy másik színészlegenda, Dennis Hopper rendezett.

 

Pénteken Los Angelesben meghalt Peter Fonda amerikai színész, rendező, forgatókönyvíró, producer,  jelentette be a sztár családja pénteken este kiadott közleményében.

Peter Fonda 1940. február 23-án született New Yorkban Henry Fonda és Frances Sophia Seymour gyermekeként.

A hollywoodi filmvilág egyik ismert családjából származott: édesapja az Egyesült Államokban a filmművészet nagy öregjeként emlegetett néhai Henry Fonda, a nővére Jane Fonda és a leánya a szintén színésznő Bridget Fonda.

Fonda összességében több mint száz filmben működött közre, és tavalyig folyamatosan dolgozott. Az édesapja, a nővére és az egyik lánya is színésznek ment, közülük talán a legismertebb testvére, Jane Fonda lett, aki a halálos ágyán mellette volt az utolsó napokban. Azt mondta, hogy tüdőrákban szenvedő testvére nevetve halt meg.

 

Peter Fonda a Szelíd motorosok című filmben

Fotó: IMDb

Mintegy száz film alkotója volt: színészként, forgatókönyvíróként, rendezőként. Kétszer jelölték Oscar-díjra: 1970-ben a Szelíd motorosok forgatókönyvírójaként, illetve 1998-ban a legjobb férfi alakításért az Ulee aranya című filmben, ez utóbbiért Golden Globe-díjat kapott. Legutóbb egy politikai véleménynyilvánítása miatt került a hírekbe.

Hollywoodban Rob Reiner, Ava DuVernay, Joseph Gordon-Levitt, Nancy Sinatra, Lawrence O’Donnell, Mia Farrow az elsők között fejezték ki megrendülésüket Peter Fonda halála miatt.

Ava DuVernay egy Fondával közös fotót tett közzé a Twitter-fiókján. Hasonlóképpen Nancy Sinatra is közös fényképpel fejezte ki gyászát. Mia Farrow szintén közös fotót publikált mikroblogján, mellé azt írta: “csodálatos lélek. Békességet neked, Peter!”. Rob Reiner így méltatta: “Peter Fonda forradalmi filmkészítő volt forradalmi időkben. Abban a házban született, ahol én élek most, szellemisége mindig hiányozni fog”.

A New York-i Filmakadémia szintén Twitteren tisztelgett az elhunyt alkotó előtt, írta az MTI.