Radnóti Színház – Új bemutató a Radnótiban: 451 Fahrenheit

Radnóti Színház – Új bemutató a Radnótiban: 451 Fahrenheit

Május 8-án kerül színpadra a Radnóti Színház legújabb bemutatója, Ray Bradbury nagysikerű regényének színpadi adaptációja, a 451 Fahrenheit, Pál András, Béres Márta, László Zsolt, Gazsó György, Schneider Zoltán, Berényi Nóra Blanka, Sodró Eliza, Mészáros Blanka, Nagy Márk és Widder Kristóf szereplésével. Az előadást Nagy Péter István rendezte. Itt egy kis ízelítő a próbafolyamatból: 

 

 

451 Fahrenheit az a hőmérséklet, amelynél a könyvnyomó papír tüzet fog és elég. Ezt idézi meg címében Ray Bradbury 1953-ban írt, mára kultikussá vált disztópiája, amelyet első formájában novellaként, mindössze kilenc nap alatt vetett papírra a University of California Los Angeles-i könyvtárának alagsori írógépszobájában, 1950-ben. A novella még A tűzoltó címet viselte, Bradbury akkor döntött a 232,8°C-os forróságot jelentő fenti cím mellett, amikor a történetet regénnyé bővítette. Nemzetközi sikerét François Truffaut 1966-os filmváltozatával aratta a több felvetésében is profetikusnak bizonyuló történet. A Radnótiban Kárpáti Péter 2015-ben írt színpadi változatának magyarországi bemutatójaként, egy abszurd humorú előadásban kerül színre a 451 Fahrenheit.

„A mi foglalkozásunk a hetedik, az utolsó művészet. Szép és fölösleges. Ha mi nem volnánk, a könyvek maguktól porladnának el, nyomtalanul merülnének a feledésbe. Mi vagyunk a könyvek utolsó őrzői, és mint a bibliai próféták, égő áldozatot mutatunk be halott isteneinknek!”