Sárga bögre, görbe bögre – The Aristocrats a Barba Negrában

Sárga bögre, görbe bögre – The Aristocrats a Barba Negrában

Sárga bögre, görbe bögre – The Aristocrats a Barba Negrában – koncertbeszámoló

(The Aristocrats koncert 2023.11.04. Budapest, Barba Negra)

 

 

Az instrumentális és/vagy progresszív zenekarok átka a szélesebb közönségrétegek el nem érése. Az átlag popzene fogyasztónak túl bonyolult, a metálrajongónak túl puha. A jazzrajongónak túl metál, az énekszóra vágyóknak pedig túl üres és öncélú. Szegény The Aristocrats sem jár más cipőben: hiába játszik triójukban a sokak által évek óta a világ legjobb gitárosának kikiáltott Guthrie Govan, vagy Mike Portnoy egykoron megüresedett dobszékéről csak hajszál híján lecsúszó Marco Minnemann, vagy Steve Vai és Satriani zenekarait megjárt (igy feltételezhetően a basszusgitárt nem tegnap először látó) Bryan Beller, mégis be kell érjék egy bágyadt Barba Negra Blue stage-dzsel. Ezen átok ellen a maguk módján védekeznek: nem zavartatják magukat, és valójában tesznek rá, mire kíváncsi a nagyérdemű.

 

 

A trió évek óta leginkább saját magát szórakoztatja, s mivel a hangszeres tudás Olymposzáról teszik mindezt, nem korlátozzák magukat holmi próbahelyi muzsikálásokra, hanem – szerencsénkre – lemezeket adnak ki, és még nagyobb szerencsénkre turnéra is indulnak. És ha ilyen szerencsénk van, mint jelen esetben, még hozzánk is eljutnak. Ahogy tették is, ezúttal egy hideg novemberi estén, Csepelre. És ahogy sejthettük, a közönség (progresszív rock koncertekre jellemző módon 90%-ban férfi, azon belül valószínűsíthetően magas zenész tartalommal), nem távozott csalódottan. A 2011-ben alakult csapat tagjai ugyanis elképesztően szórakoztatóan adják elő művészetüket, sok megfáradt világsztár és magyar zenész vehetne tőlük órát lelkesedésből és lazaságból.

 

 

A setlistvadászok nagy szomorúságára estéről estére ugyanazzal a dalsorrenddel operálnak, minden turnéállomáson ugyanazon sorrendben adják elő pontosan ugyanazokat a dalokat. Hogy miért nem unják mégsem, az az elképesztő improvizációs képességüknek köszönhetik, ezen a tudásszinten ugyanis gyakorlatilag azt játszanak, ami csak eszükbe jut, jó értelemben persze. A leginkább angol lordok stílusában kommunikáló Govan, akit a Youtube zenei megmondóembere, Rick Beato a rock legfélelmetesebb gitárosaként írt le (és nem az ősz tincsei miatt), olyan lazasággal vegyíti a jazz-t, a countryt, a rockot és a blues-t, ahogy talán senki más sem a világon.

 

 

Marco Minneman olyan szintre emelte négy végtagja függetlenítését, hogy gyakorlatilag négy különböző ritmusképletű dalt is el tud dobolni egyszerre (dobszólójában be is mutatta kunsztjait), Bryan Beller pedig tiszteletre méltó módon tud mellettük úgy a háttérben maradni, hogy egy-egy kis megmozdulással mégis jogosnak érzi az ember a jelenlétét, két ekkora kvalitású társa mellett.

 

 

A koncerten 3 új dal mellett felhangzott Govan jól ismert Bad Asteroidja, Beller basszusgitárlopási ügyéről írt Bonnie and Clyde-ja (nem ő lopott, tőle loptak el gitárokat), valamint az instrumentális lemezen egyedülálló módon szülői felügyelet matricát kiérdemlő Minnemann-szerzemény, a Blues Fuckers is.

 

 

A hannoveri születésű, multiinstrumentalista Minnemann gyerekkorában többször járt Magyarországon, és az akkor családjukat fogadó magyar családdal a mai napig kapcsolatban maradt, így legutóbbi és mostani koncertjük is egyfajta baráti-családi találkozóvá vált számára. A koncert előtt fonetikusan leírt pár magyar szót, de a szokásos Jó estét-en túl még a vicces kedvű segítője magyar nyelvtörőket is segített papírra vetni. Így történhetett meg, hogy a ráadásban a közönség a Sárga bögre, görbe bögre megfelelő helyeken való kiabálásával támogatta őket, ami az est legkomolyabb improvizálásaiba torkollott.

 

 

„A flow ellenfele a gondolkozás” – mondta egy interjúban Vinnie Colaiuta, dobosistenség. Ezek a fiúk már túl vannak a gondolkozási fázison, nyomják, ami jön belőlük, mi pedig megfürödhetünk tehetségükben. Zenei tudásban nagyon kevesek érnek fel erre a szintre, még kevesebbek haladják meg. A The Aristocrats-et kötelező tananyagként kellene tanítani minden zeneiskolában, talán akkor nem 700-an, hanem 7000-en lennének kíváncsiak egy ilyen párját ritkító, világszínvonalú produkcióra.

 

 

Írta: Farkas Péter

Credit: Farkas Péter

Szervező: WondergroundManagement

Kapcsolódó Tartalom:

The Aristocrats koncertfotók 2023.11.04. Budapest, Barba Negra