Újabb legenda távozott – Meghalt Bergendy István

Újabb legenda távozott – Meghalt Bergendy István

81 éves korában elhunyt Bergendy István Liszt Ferenc-díjas zenész, a Bergendy együttes alapítója és vezetője. A szaxofonos, klarinétos, zeneszerző 81 évesen halt meg a koronavírus fertőzés szövődményei miatt. – közölte a család az MTI-vel.

A Bergendy együttest, az ötvenes évek végén a testvérével 1958-ban alapította. Ekkor még csak a két Bergendy (István és Péter) volt az együttes tagja, és csak dzsessz-zenét játszottak. Ebben az időben a Marx Károly Közgazdasági Egyetem ifjúsági dzsesszegyüttese néven futottak, majd 1962-ben a két testvér neve után, az együttest Bergendy névre változtatták.

 

 

A hetvenes évek első felében voltak a csúcson, amikor Demjén Ferenc (basszusgitár, ének, szövegíró) és Laczin Norbert (billentyűs hangszerek, zeneszerző) csatlakozásával a zenekar országszerte egyre-nagyobb népszerűségre tett szert. Olyan slágerek fűződtek a nevükhöz, mint a Jöjj vissza, vándor, a Sajtból van a Hold, a Darabokra törted a szívem, Iskolatáska, Ma lest a holnap tegnapja, Hadd főzzek ma magamnak, Te is jársz néha tilosban, Ma lesz a holnap tegnapja..

 

 

Bergendy István szerezte a Süsü, a sárkány, a Futrinka utca és több más tévésorozat, valamint az Én táncolnék veled című televíziós tánciskola zenéjét, emellett több musicalt is írt. 2009-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével tüntették ki, 2011-ben kiemelkedő zenei és előadóművészi tevékenysége elismeréseként Liszt Ferenc-díjjal jutalmazták.

 

Nyugodjék békében!

Fotó: MTI