Változatos koncertélményekkel készül a Várkert Bazár

Változatos koncertélményekkel készül a Várkert Bazár

Németh Juciék akusztikus estje után európai körútja részeként lép fel a Barcelona Gipsy balKan Orchestra, jazz és szimfonikusok dallamvilágát hozza el a BFTZ és a Tálas Áron trió, szabadtéri nagykoncertre készül az Európa Kiadó.

 

Május 9-én folytatódik a Várkert Akusztik sorozata. Az exkluzív estéken népszerű zenészek lépnek ki a megszokott felállásukból, hogy hangszereikre koncentrálva hozzák közelebb zenéjüket a közönséghez. A májusi alkalom Németh Jucié és G. Szabó Hunoré, akik nemcsak a színpadon, hanem az életben is tökéletes párost alkotnak. Az énekesnő pályafutását az Anima Sound System zenekarban kezdte, megidézte nekünk Woodstockot Nemjuci nevű rockzenekarával és állandó énekes dívája a Budapest Bárnak. Hunor egyedi ízű jazzdobosként rendszeresen a Borbély Mihály Quartettel és a Borbély – Dresch Quartettel szokott színpadra állni, de The Qualitons zenekarában énekes-gitáros dalszerző is. Műsorukban most saját szerzeményeikből és múltbéli kedvenceikből válogatnak változatos hangszerelésben.

Nemzetközi zenészekkel érkezik május 14-én a Barcelona Gipsy balKan Orchestra európai lemezbemutató koncertkörútján, hogy a mediterrán dallamvilág robbanásszerű energiájával töltse meg a Bazár zenei színpadát. A zenekar egyesíti tagjai művészeti különbözőségét, amelyet Barcelona élénk zenei kultúrája tesz még gazdagabbá. A cigány-jazz vibrálásával, a rock’n’roll energiájával és a klasszikus zene eleganciájával ötvözik a Balkán, a katalán-ibériai, a görög, az olasz, az orosz és a Közel-Kelet zenéit. NOVA ERA lemezük az együttes új korszakának első albuma, amely tovább erősíti világzenei irányultságukat. A hagyományokat és azok ősi hátterét tiszteletben tartva ültetik át a zenéket a mindennapjainkba, így kötik össze a múltat a jelennel. A „NOVA ERA” eszperantó kifejezés, jelentése „új kor”, amely a zenekar értelmezésében a múltunkkal köt össze minket, és egyben egy jövőképet is elénk vázol. 

 

Június 10-én a közönség már az Öntőház udvaron hallgathatja meg Zene szabadon címmel a jazzt és a klasszikus szimfonikus hangzást párosító különleges koncertet. A Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara a két stílust ötvöző repertoár legnívósabb műveivel szórakoztat, a Tálas Áron Trió pedig saját reflexiókban szövi tovább a klasszikusokban feldolgozott jazztémákat. Többek között megszólalnak Bernstein, Sosztakovics és Gershwin zeneművei, szólistaként csatlakozik a Liszt-díjas, ezerarcú Balog József, aki néhány éve hatalmas sikert aratott lemezt készített Gershwin zongoraműveiből. A zenekart a rendkívül innovatív Dubóczky Gergely vezeti, a jazzreflexiókat Tálas Áron elmélyült gondolkodása és sokoldalúsága frissíti fel.

Június 11-én szintén szabadtéren ad nagykoncertet a nyolcvanas évek kultikus csapata, az Európa Kiadó. A hazai alternatív rockzenei élet meghatározó együttese kisebb-nagyobb megszakításokkal a kilencvenes évek középig működött. 2004-ben az Európai Unióhoz való csatlakozás alkalmából újra koncertet adtak az A38 Hajón, majd ezt követően 2013-ban új albummal jelentkeztek, immáron friss felállással. 2016 év végén jelent meg az együttes legfrissebb anyaga …Valahol lenni … címen. A zenekar 2017-ben friss felállással újra a fesztiválok, zenei klubok rendszeres szereplője lett, nyár elején pedig egy teltházas MÜPA koncerttel örvendeztette meg a rajongókat, 2018 márciusán kiadták legújabb kislemezüket, Nincs kontroll címmel, melyet a zenekar első albumára rezonáló Love – 2020 megjelenése és egy lemezbemutató turné követett. Most az Európa Kiadó ismét aktivizálja magát és első nyári szabadtéri koncertjével a Várkert Bazár Öntőház udvarán várja rajongóit egy igazi Ifipark hangulatot idéző buliba az Újzenekar zenei felvezetésével.