Volt egyszer egy Ifipark Sajtótájékoztató 2017.05.16. Budapest, Várkert Bazár

Volt egyszer egy Ifipark Sajtótájékoztató 2017.05.16. Budapest, Várkert Bazár

Volt egyszer egy Ifipark Sajtótájékoztató 2017.05.16. Budapest, Várkert Bazár

Credit: Hetessy-Németh Tünde

Szervező: Broadway Jegyiroda

További fotókért kattints ide!

 

Volt egyszer egy Ifipark. Több mint 30 év után újra Ifipark koncertsorozat a Várkert Bazárban. Annak idején a Várkert Bazárban 1961 és 1984 között működött a Budai Ifjúsági Park, avagy az Ifipark, amely zenés-táncos szórakozóhelynek indult, később a magyar rock fontos fellegvárává vált. Itt mindenki fellépett, aki a magyar könnyűzenei életben számított: Mini, Kex, Syrius, Piramis, Korál, P. Mobil, Beatrice, Omega, Neoton, Illés, Tűzkerék, Taurus, Hobo Blues Band, Karthago, Bikini, Bergendi, V Moto-Rock, Kati és a Kerek Perec, Gemini, Kex, Olympia, Kovács Kati, Edda, Sakk-Matt együttes és még sokan mások. 2017-ben, több mint 30 év elteltével ismét rocklegendák lépnek az Ifipark régi-új színpadára a Várkert Bazárban. A Volt egyszer egy Ifipark koncertsorozaton június 15-től augusztus 26-ig újra legendás rockegyüttesektől lesz hangos a Várkert. Fellépők: a Piramis évek, a Beatrice, a Mini együttes, a P. Mobil – Csoda történt produkciója, a Skorpió és a Karthago zenekar. A koncerteken, ahol egy generáció ifjúsága elevenedik meg, a fiatalabbak újra átélhetik, milyen volt ez a kultikus szórakozóhely anno, megérthetik, miért is mesélnek szüleik csillogó szemmel az Ifiparkos bulikról.

A koncertsorozatot kedden jelentették be egy hangulatos Sajtótájékoztatón a sajtó képviselőinek.

 

 

(A jókedv is jelen volt a Sajtótájékoztatón. Egy rendőrségi kocka Lada előtt sorakoztak fel a zenészek: Török Ádám, Závodi János, Schuster Lóránt, Takáts Tamás, Révész Sándor, Szigeti Ferenc, Laczik Ferenc és Nagy Hunor Attila.)

 

A Sajtótájékoztatóra érkező vendégeket és a sajtó képviselőit, egy gumibotos „fakabát” fogadta. A meghívottak Kőbányai világos sört, üdítőnek Traubisodát fogyaszthattak, csalamádéval készített rántotthúsos zsemléjük mellé. Az ikonikus helyszínre meghívott zenészek, egy hosszú fehér abrosszal letakart asztalnál foglalhattak helyet.

.

 

A Várkert Bazárban, a nyáron fellépő zenekarokból érkező zenészek közül, a beszédet a Révész-Závodi Piramis-évek formáció két ikonikus alakja, a Piramis együttes két egykori tagja, Révész Sándor és Závodi János nyitotta meg.

Révész Sándor elmondta:A Piramis életének egy nagyon meghatározó, mindmáig dokumentált részével tiszteleg az egykori Budai Ifjúsági Park előtt, ugyanis ’A nagy buli’ című koncertlemezünket 1979. szeptember 23-án itt vettük fel. Azt a tömegfúziót és azt az együttműködést a színpad és a közönség között nagyon hitelesen dokumentálta az az akkor még bakeliten megjelent korong. Mindmáig nagyon veretes darabja a Piramis életművének. Nagy öröm, hogy ennyi év után felkérést kaptunk, hogy Janóval és fiatal társainkkal itt játsszunk, ebben a festői környezetben. Nagy örömmel hívunk minden zenebarátot, aki érdeklődik a Piramis Évek produkciója iránt.”

 

 

Révész bevezetője után, Závodi Janó megjegyezte: „Sanyi a lényeget már úgyis elmondta, csak pár szót tennék hozzá, teljesen el voltam ájulva, amikor jöttem ide, olyan gyönyörűen megcsinálták ezt a helyet és nagyon örülök annak, hogy egy ilyen csodálatos kezdeményezés indult, egy kicsit visszatérünk a gyökerekhez, és hogy újra lesznek koncertek az egykori Ifipark helyén.”

 

 

Bikini zenekarból Laczik Ferenc röviden elmesélte, hogy neki különösen érdekes lesz itt játszani a Várkert bazárban, mert annak idején, 1984-ben szeretett volna bejutni egy Beatrice-koncertre, de a rendfenntartók kivezették,  így akkor lemaradt a koncertről. Most viszont már zenészként térhet vissza.

 

 

 A Mini-t Török Ádám képviselte. Ádám azzal kezdte: „Nem gondoltam volna még pár éve, hogy még egyszer fellépek majd az Ifiparkban. Ez egy csodálatos hely volt nekünk zenészeknek és a közönségnek is. Csak nézzetek körül! A királyi vár, a Parlament, a Lánchíd. Azt hiszem, ilyen hely nem volt a világon sehol, ahol rockzene szólt.” Utána elmesélte milyen volt az első Mini buli 1969. augusztus 6-án, amikor Badacsonyból egy vendéglátós fellépésről jöttek fel Janóékkal, autóstoppal, épphogy megérkeztek a koncertkezdésre. Radics Béláék előtt játszottak, hét-nyolcezer  ember előtt, óriási sikerük volt, ezen a napon és itt futott be a zenekar.

 

 

Schuster Lóránt a P.Mobilt képviselve, röviden nosztalgiázott csak és inkább a készülő koncertről osztott meg információkat. Elmondta, hogy 39 évvel ezelőtt lépett fel itt utoljára az Ifiparkban: „A P. Mobil egy élő zenekar, ami azt jelenti, hogy folyamatosan zenélünk, és a mostani koncerten sok vendégünk lesz. Többek között a vendégünk lesz, Bergendy István, aki először hívta meg ide az akkor még Gesarolként működő zenekart, ami idén lesz a Gesarol négy évével együttesen 48 éves. Igen, 48 éve tart ez a történet! A vendégek között lesz még Tunyogi Péter lánya, Tunyogi Bernadett is, Kézdy Luca hegedűs és egy fiatal gitáros, Somogyi Remig, akivel azt szeretnénk demonstrálni, hogy a mai fiatalok között is vannak, akik a rockzenét szeretik és tudják is játszani. A koncert este nyolckor kezdődik majd és kettő és fél órát fog tartani. Ami nagyon fontos, hogy a koncert után ’Afterparty’ lesz. Ez magyarra fordítva, lesz ismerkedés, sörözés, fotózkodás, barátkozás éjfélig, utána mindenki menjen szépen haza! Azonkívül a Mobilosok 8. „majdnem nemzetközi” Országos Találkozója is itt lesz, idegenvezetéssel megnézik a parkot, és bejöhetnek a hangbeállásra. „

 

 

Frenreisz Károly aki a Skorpió vezetője, énekese, basszusgitárosa arról beszélt, milyen rossz volt látnia a romokat a nagy múltú koncertközpont helyén, majd utána az első Ifiparkos koncertélményéről mesélt: „Nekem az első megjelenésem az Ifiparkban nem a Skorpióval volt, hanem még a Metróval. A Mészáros Márta ’Szép lányok, ne sírjatok’ című filmjében is játszott a Metro itt fönn a színpadon.  Abban az időben talán két kilóval voltam vékonyabb, de ugyanannyi hajam volt mint most. Jó volt újra visszanézni azt a filmet! De most 2017-ben a Skorpióval fogunk játszani egy bulit. Pár éve volt a 40 éves jubileumi Skorpió koncert, szintén itt volt, az I. kerületben, a Tabánban, és Török Ádinak nagy szerepe van abban, hogy azok a május elsejei koncertek is életre keltek. Mostanában egy „Best of Skorpió” felállásban játszunk. A színpadon mellettem Pálvölgyi Géza billentyűzik, Németh Gábor dobol, Tátrai Tibor és Szűcs Antal Gábor gitározik és jómagam is játszom a hangszereimen.”

 

 

Szigeti Ferenc, a Karthago vezetője és gitárosa elmondta, hogy a zenekar 38 évvel ezelőtt, 1979-ben az Ifiparkban alakult meg és azóta változatlan felállásban zenélnek együtt. Ez nagy ritkaság nem csak Magyarországon, de az egész világon is, hogy egy zenekar ennyi éven át az eredeti felállásban működik. A továbbiakban elmondta: „1981-ben az Ifiparkban adtuk elő először a Requiem című dalt, amit egy Fehérváron elhunyt fiú emlékére írtunk. Úgy terveztük, hogy egyetlen egyszer játsszuk el, csak itt, csak ezen a koncerten.  De a karzaton fent volt egy stúdió, ahol minden koncertet rögzítettek, hogy pontosan miért és mit tartottak meg belőlük, azt most már nem fontos, de a lényeg az, hogy a Karthago koncertjét is fölvették. A felvétel két héttel később kikerült Németországba, ahol lejátszották a Szabad Európa Rádióban. Évekig nem tudtam, hogy jutott ki a felvétel Európába. Aztán egy tévéműsorban együtt szerepeltem Kóbor Jánossal az Omega énekesével, ahol ez  a történet is szóba került és ott derült ki, hogy anno ő vitte ki a Szabad Európa Rádióhoz a felvételt.”

 

 

Takáts Tamás a Karthago énekese azt mesélte el, hogy milyen érzés volt neki nagyon fiatalon, amikor még csak vágyakozott arról, hogy egykor majd ő is beléphet az Ifiparkba: „ Nagyon örülünk, hogy ez a hely újra létezik, még ha most nem is zenélnek itt, hisz olyan gyönyörű, egyszerűen a városnak ez a hely egy gyöngyszeme. Én minden tekintetben átéltem ezt az Ifipark-érzést, a kivéve a nyakkendőt, mert akkor még nagyon kicsi voltam, amikor kötelező volt a nyakkendőviselet. Akkor a kerítés mögött vágyakozva álltam és arra gondoltam, hogyha majd 18 éves leszek, én is bemehetek a Parkba, de addig kintről néztem, hogy a barátnőm bent egy idegen fiúval csókolózik. Mikor nagyobb lettem már járhattam P. Mobil és Mini koncertekre, hisz nagy P. Mobil-rajongó voltam. Egy alkalommal itt találkoztam először Szigeti Ferivel is, aki egy Krokus-koncert alatt mondta, hogy jöjjek el hozzájuk egy meghallgatásra. És itt megérhettem azt is, hogy a színpadon mi voltunk a sztárok. Tehát nekem ez egy csodálatos helyszín minden tekintetben, szerelmek szövődtek ezen a helyen, fontos zenekarok koncertjeit láthattam élőben. Ezért is nagyon boldog vagyok, hogy ismét létezik ez a hely.”

 

A Volt egyszer egy Ifipark Sajtótájékoztatóján az Ivan & The Parazol játszott a meghívottaknak.

 

A Volt egyszer egy Ifipark koncertsorozat programja:

2017. június 15. Piramis évek

2017. augusztus 6. Beatrice

2017. augusztus 12. Török Ádám és a Mini, P. Mobil

2017. augusztus 25. Skorpió

2017. augusztus 26. Karthago

Az egyes koncertekre egységesen 3900 Ft-os áron váltható belépő a Várkert Bazár jegypénztáraiban, a varkertbazar.hu és a jegy.hu oldalon.

 

 

A Budai Ifjúsági Park 1961. augusztus 20-án nyílt meg a Várkert bazárban. Az épületeken, az egész területen a második világháború komoly nyomokat hagyott, amiket közmunkával hoztak rendbe. Az 1961-es nyitáskor már felújítva indultak a programok az Ifiparkban. A területet, a Fővárosi Tanács bocsátotta akkor  a KISZ rendelkezésére.  1984-ig a kulturális programok folyamatosak voltak a Parkban. A zenés-táncos programok mellett, gyakran voltak irodalmi estek, divatbemutatók és gyermekprogramok is. Az Ifiparkban akkoriban nagy volt a pezsgés, az élet, rengeteg fiatal járt ide, amit elsősorban a könnyűzenei programoknak lehetett köszönni. 1974-ig a „szigorú” Rajnák László vezette a Parkot. Abban az időben, a fiatalok rövid hajjal, ingben és nyakkendőben léphettek csak be a Park területére. A lányoknak a szoknya méretét szabták meg, a farmer tiltott volt fiúknak és lányoknak is egyaránt. Sokan a Park melletti nagy fánál gyülekeztek és a fán ülve, lógva, hallgatták végig a koncertet. Őket hívták a „nagyfásoknak”. Rajnák távozása után a szigor is enyhült. A Budai Ifjúsági Park 1984. szeptember 23-án zárt be végleg, miután egy Edda koncerten (1980-ban) a bejárathoz vezető lépcsőnél lévő kőfal leomlott, és páran meg is sérültek. A legutolsó koncert amely megrendezésre került a budai Ifjúsági Parkban a P Mobil Elektromos temetés című koncert volt.