40 év zene, több generáció kedvence – A rocklegenda, Red Hot Chili Peppers koncerten jártunk

40 év zene, több generáció kedvence – A rocklegenda, Red Hot Chili Peppers koncerten jártunk

40 év zene, több generáció kedvence – A rocklegenda, Red Hot Chili Peppers koncerten jártunk

(Red Hot Chili Peppers 2022.06.15. Budapest, Puskás Stadion koncertbeszámoló)

 

 

Több mint 50 ezer ember egy helyen, rég volt ekkora koncert Magyarországon.

2022. június 15-én a Puskás Arénában lépett föl a Red Hot Chili Peppers (RHCP), több mint 50 ezer ember előtt. Mivel a helyszínen ez volt a legelső koncert, a hangosítás nem volt tökéletes, de még így is élvezte a majdnem teltházas tömeg a koncertet.

Még 2021 szeptemberében jelentették be a világkörüli koncertturnét, és októberben derült ki, hogy Magyarországra is jönnek. Hatalmas örömet, izgatottságot okozott, hiszen hazánkba nem sűrűn látogattak el eddig, mindössze kétszer, az egész negyven éves pályafutásuk alatt. 1996-ban, majd 2016-ban (igaz, akkor egymás után két koncertet adtak), így nem meglepő, hogy a szervezők (Live Nation) Magyarország legnagyobb befogadóképességű stadionjába szervezték a koncertet. Így kiérdemelte azt a címet, hogy a legnagyobb magyarországi Red Hot Chili Peppers előadásának lehettünk tanúi. A jegyértékesítés megkezdése után, szinte pillanatok alatt elfogytak a jegyek. Az előzenekarok a Thundercat és NAS voltak.

A Red Hot Chili Peppers 1983-ban, Los Angelesben jött létre. Funkkal, punk rockkal, pszichedelikus rockkal kevert rockzenét játszanak. Az évek alatt rengeteg tagcserén átesett zenekarban két alapítótag van már csak, Anthony Kiedis énekes és Michael „Flea” Balzary basszusgitáros. A RHCP a pályafutása alatt, 7 Grammy-díjat nyert és több mint 80 millió lemezt adott el világszerte. 2012-ben bekerültek a Rock and Roll Hall of Fame legendái közé. Az együttes 2022-ben adta ki a tizenegyedik, Unlimited Love címet viselő jelenleg utolsó stúdióalbumukat.

 

 

A hangzás hagyott némi kívánnivalót maga után, amit a tagok is éreztek. Remélem a későbbiekben javítanak rajta, de a színpadlátvány gyönyörű volt. Az egész színpadon függőlegesen végigfutott egy nagy kijelző, ahol rengeteg vizuális megoldásokat láthattunk, vagy éppen az élőfelvételeket vetítették ki. Oldalt, egy-egy kisebb kijelző, ahol a távolabb ülők is láthatták mi történik a színpadon. Pirotechnikát nem használhattak, de ezt ellensúlyozták azzal, hogy néha a kivetített felvételeket effektekkel vegyítették. Hagyományos, kifutó nélküli nagyszínpadon adtak koncertet, így lehetőség volt a fotósároktól a színpad tetejéig vezetni a kijelzőt, ami a zenészek alatt is végigfutott, szemet kápráztató vizuális képeket kivetítve.

A hatalmas tömeg sok slágernek a refrénjét együtt énekelte Kiedis-szel, fantasztikus hangzást adva az előadásnak, miközben a küzdőtéren az állójeggyel rendelkező emberek egyszerre ugráltak, olyan látványt adva, mint egy lüktető szív. Fent az ülőjegyesek közül rengetegen álltak és táncoltak. Néhány lassabb ikonikusabb zenéiknél előkerültek a telefonok és rengeteg apró fénypont látszódott az egész nézőtéren, mintha rengeteg apró csillag ragyogott volna a stadionban.

 

 

A 60 év körüli tagok meglepő energiával ugrálták végig a másfél órát, sőt, a visszatapsolás utáni ráadásra Flea kézen állva jött vissza, de csak egy ráadás dalt hallhattunk, így ezzel együtt 17 számot játszottak, régi, új, illetve hatalmas slágereket, amin generációk nőttek föl. A visszataps végtelen és szakadatlan éljenzés volt, szinte remegett az egész létesítmény. Az eddigi koncertek közül a turnéban, a magyarországi előadásuk volt a legrövidebb. Minden negatívum, (hangzás) ellenére is egy hatalmas életre szóló élmény volt, főleg, hogy életem első ilyen nagy volumenű koncertje volt, ráadásul őket sem láttam még élőben… eddig. Több generáció képviseltette magát ezen a fantasztikus eseményen, együtt hatalmasat buliztak, énekeltek, táncoltak. A merch pultokat kifosztották, a végén meg a büfékben a repohár tokenek is volt, hogy elfogytak.

Összességében felejthetetlen élmény volt. Sokunknak biztos az első RHCP koncertje, nekem legalább is az. Sose hittem volna, hogy élőben hallom és látom őket. A több mint 50.000 ember morajlása sokszor hidegrázós élmény volt, amitől többször libabőrös lettem.

 

Koncertbeszámoló: Petra

Fotók, közönség soraiból: Juhász-Pintér Brigitta, Pintér Christian Christopher

Köszönjük a hatalmas élményt a Live Nationnak!