Alzheimer világhónap – “Memória Melódia” A zene erejével a demenciával élőkért

Alzheimer világhónap – “Memória Melódia” A zene erejével a demenciával élőkért

A zene erejével a demenciával élőkért 

(Alzheimer világhónap – szeptember 21-30. – Hősök tere, Skanzen, MTA Díszterem)

Az Alzheimer Világhónap alkalmából szeptember 21-30. között számos interaktív programmal hívja fel a figyelmet a Memória Melódia a zene pozitív hatásaira. A programsorozat az Erkel Ferenc által alapított Budapesti Filharmóniai Társaság, a Szentendrei Skanzen és az Alzheimer Cafék közös szervezésében valósul meg. A szeptember 30-i záróeseményen a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara ad ingyenes Senior Gála koncertet a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében, a koncerten Robert Schumann és Liszt Ferenc művei csendülnek fel Medveczky Ádám, Kossuth-díjas karmester vezényletével.

 

Világszerte egyre több ország csatlakozik az Alzheimer világhónap és a szeptember 21-ei Alzheimer Világnap rendezvényeihez, melyeknek célja, hogy felhívja a figyelmet az Alzheimer-kórban szenvedőkre, a társadalmi összefogás szükségességére, a betegséggel élők körülményeinek a javítására.

Világszerte 50 millió ember él Alzheimer-kórral és más demenciával, Magyarországon közel 250 000 érintettről tudunk, számuk rohamosan emelkedik szerte a világon. A betegség pillanatnyilag nem gyógyítható, de korai felismerés esetén lassítható a folyamat és enyhíthetők a tünetek. A Memória Melódia programsorozat célja a figyelemfelhívás, mellyel segítünk jobban megismerni és megérteni a betegség stádiumait, lefolyását, és a megelőzés módjait.  

2021-ben a zene gyógyító ereje kerül a középpontba, mely örömforrás és bizonyítottan az egyik leghatékonyabb eszköze az emlékek felidézésének is.  Az Erkel Ferenc által alapított Budapesti Filharmóniai Társaság és a Magyar Zeneterápiás Egyesület közreműködésével számos koncerten, előadáson hallhat a közönség a legújabb kutatási eredményekről, interaktív módon ismerheti meg a zeneterápiás módszereket. A Társaság játékos formában, egy kvíz által ismerteti meg az Alzheimer-kór és a demencia főbb jeleit és hasznos tudnivalókat a téma kapcsán: https://bftz.hu/alzheimer-vilaghonap-kviz

 

Szeptember 21-én szenior örömtánc flashmobot rendeznek a Hősök terén az Alzheimer Világnap alkalmából, így hívva fel a figyelmet a zene és a tánc pozitív hatásaira.

Szeptember 26-án, egésznapos programsorozattal készülnek a Szentendrei Skanzenben. Többek között Nyíri Nagy József, a Magyar Zeneterápiás Egyesület elnöke a Budapesti Filharmóniai Társaság vonósnégyesével tart zeneterápiás foglalkozást, valamint a Társaság fúvósaiból alakult Wind+ Együttes ad könnyed koncertet, melyen közreműködik Becze Szilvia műsorvezető. További szakmai előadásokkal, közösségi programokkal és interaktív foglalkozásokkal várják az érdeklődőket.

A programsorozat záróeseménye a szeptember 30-i Senior Gála, melyen a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának nyugdíjas művészei lépnek színpadra. A koncerten Robert Schumann és Liszt Ferenc művei csendülnek fel Medveczky Ádám, Kossuth-díjas karmester vezényletével. Az est házigazdája Nyíri Nagy József, a Magyar Zeneterápiás Egyesület elnöke, közreműködik Kiss-Domonkos Judit, csellóművész. A műsorszámok között előadást tart Prof. Dr. Kálmán János, a Szegedi Tudományegyetem Pszichiátriai Klinikájának igazgatója, a Magyar Demencia Társaság elnöke.

Az alkalmat egy művészfilmmel ünnepli a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara, mely a Generációk összhangban 1853 óta címet viseli. Az idén 168. évfordulóját ünneplő zenekar hazánk első, rendszeres koncerttevékenységet folytató hivatásos szimfonikus együttese. A filmben Kiss-Domonkos Judit senior csellóművész mellett Ulicsák Zsófia, junior csellista segítségével jelenik meg a generációs híd, mely szimbolikusan ábrázolja a történelmi zenekar nemzedékeken átívelő munkáját. Az vizuális tartalom alatt elhangzó zenei részlet: Robert Schumann: a-moll gordonkaverseny I. tétel, op. 129., vezényel Kovács János karmester. A Budapesti Filharmóniai Társaság zenészei stúdióminőségben rögzítik az adott zeneműveket, amelyekhez Tuza Norbert rendező és Szín Róbert operatőr, azaz az Ambient Pictures csapata jelenítik meg a művek által elmesélt történetet, annak vizuális élményét.

 

A Generációk összhangban 1853 óta itt érhető el

 

További információk: www.bftz.hu