Az Aranyhorda újra Magyarországon – The Hu koncerten jártunk

Az Aranyhorda újra Magyarországon – The Hu koncerten jártunk

Az Aranyhorda újra Magyarországon – The Hu koncerten jártunk – 2023. 07.17. – koncertbeszámoló

(The Hu koncert- 2023. 07. 17. Budapest Park)

 

 

Szörny szőlőt főz

Ha a Budapest Park melletti parkolóban az utolsó parkolóhelyet csípi el az ember koncert előtt, negyed 8-kor, az 2 dolgot jelent: szerencsés típus és/vagy a Parkban tömegek várhatók.

 

 

Ökör ösztön örök

Ki gondolná, hogy egy mongol (!), népi hangszereken folkmetàlt játszó (!), tradicionális torokhangon éneklő (!),  banda kicsődít pár ezer embert a Soroksári útra, de ha The Hu-ról beszélünk, ebben mára semmi meglepő nincs. A teltházas klubkoncertjük után várható volt, hogy a szabadtérrel is megbírkóznak a fővárosban. Mert, ami kevés nem angolul éneklő bandának sikerül, az világszinten  sikerült a mongol fiúknak. A sikeres nyugati turnézás közben közös dalt vettek fel a System of a Dawnos Serj Tankiannel és DL-lel, a Bad Wolves-ból, valamint egy új Star Wars-játék betétdalát is ők követhették el.  – Kell ennél több egy világuralomra törő, fiatal mongol csapatnak? Aligha.

 

 

Ördögölő szőrt pödör

A 2016-ban alakult zenekart csupa kiváló, konzervatóriumot végzett zenész alkotja, hagyományos mongol hangszereik között megtaláljuk a kéthúrú, faragott lófejű morin khuurt, amelyhez hasonló rockzenei meglepetésélményt utoljára az Apocalyptica váltott ki metálba mártott csellóival. (Fun fact: hogy ahogy a finn banda, a The Hu is egy Metallica feldolgozással keltette fel a nemzetközi rockközvélemény figyelmét. A Through the never coverjük ezúttal az egyetlen ráadásként hangzott el.) A színpadon „hagyományos” rockhangszereket is találtunk, dobfelszerelés, elektromos gitárok is feleltek a tökéletes stíluscrossoverért.

 

 

Szövőnő törpöt lő

A kellemes kaliforniai  Gunnar előzenekaroskodása után negyed 9-kor gördült fel a Budapest Park képzeletbeli függönye, hogy a 8 marcona mongol lerohanhassa a magyar fővárost. Mészárlásuk ezúttal sokkal barátibbra sikerült, mint 780 évvel ezelőtti őseiké, a zord és félelmetes külsejük érző szíveket takar. A zenéjükben nagyjából minden könnyedséget és humort nélkülöző, „hunnu rock” stílusban utazó társaság egy-egy mosollyal vagy pillantással árulta el magát. Újdonsült mongol rajongó barátaimtól megtudhattam , hogy másfél órás műsoruk szövegeiben ötvöződnek a hősköltemények, a történelem, a mongol mitológia világa, és a természet tisztelete, valamint, hogy hazájukban a The Hu csak egy a sok népszerű rockbanda közül. Elmondásuk szerint a fiatal átlagéletkorú Mongóliában pezsgő könnyűzenei élet szórakoztatja a nagyérdeműt.

 

 

Tőrt döf, hörcsög pörög

A Park közönségét mindenesetre nagyszerűen sikerült: a zeneileg nyitott, kemény, de egzotikus rockzenére vágyók maradéktalanul ki lettek szolgálva a világ-metálzene (van ilyen műfaj?) asztalán. A népszerű Yuve Yuve Yu alatt már-már kisebb pogózásokat is meg lehetett a galériáról figyelni a tömegben, akik nem hoztak szégyent a hazai zenerajongókra, a jó hangulat a színpadra is átterjedt. A koncert kiváló hangzásért viszonylag nagyszámú saját technikai személyzet felelt. Ahogy a korábbi Rammstein után, itt is elmondható, hogy aki eljött, bármikor újra fog jegyet váltani a nyolc tagú együttes koncertjére.

 

 

Szörpöt köszönöm

Egy feltételezés szerint a Földön nagyjából minden 200. férfi a nagy étvágyú Dzsingisz kán leszármazottja, így elmondható, hogy valójában valahol mindannyian egy kicsit mongolok vagyunk. Ezen az estén még inkább büszke mongolnak érezhette magát a jó kétharmad házat megtöltő közönség, akik a nyári koncertfelhozatal egyik gyöngyszemét látták-hallották a Budapest Parkban.

 

 

Sört önts, ötöt!

(Az elválasztó sorok a szerző mongol stílusú improvizációi, szigorúan torokhangon felolvasandók. )

 

 

Írta: Farkas Péter

Credit: Hetessy-Németh Tünde

Szervező: Live Nation

Kapcsolódó tartalom:

The Hu koncertfotók 2023.07.17. Budapest Park