Mámoros R’N’R csütörtök – Palaye Royale és Halflives a Barba Negrában

Mámoros R’N’R csütörtök – Palaye Royale és Halflives a Barba Negrában

Mámoros R’N’R csütörtök – Palaye Royale és Halflives a Barba Negrában! – koncertbeszámoló

(Palaye Royale és Halflives koncert Budapest, 2024. május 30. Budapest, Barba Negra)

 

 

 

Akinek nem volt esetleg erre a csütörtök estére elfoglaltsága, kifejezetten jól döntött ha a Barba Negra felé vette az irányt. Ugyanis két olyan együttes érkezett egy csomagban, akik már saját jogukon is respektet vívtak ki a gitározós műfaj megszállottjainak egy bizonyos körében. A Palaye Royale a csilivili Las Vegas szülötte; a The Killers mellett ők is öregbítik az ottani újhullámos rockszcéna hírnevét. A három tesó által életre hívott együttes eredetileg Kropp Circle néven tevékenykedett, ezt 2011-ben keresztelték át a jobban csengő Palaye Royale névre. Legfőbb zenei hatásaik között olyan ősrégi előadók is megtalálhatók, mint a T. Rex, David Bowie,The Who vagy a New York Dolls. Ők maguk fashion art rockként határozzák meg saját stílusukat, jelentsen ez bármit…

 

 

A Linda Battilani énekesnő által alapított olasz Halflives már-már hazajár Magyarországra. A fiatal dekoratív énekesnő (nem kicsit meglepett, hogy leszbikus) nagy veteránokat megszégyenítő elánnal vitte hátán a produkciót. Zenéjükhöz a napfényes pop-punk és a kommerszebb alternatív rock adja a kiindulási alapot, olyan együtteseket is megidézve, mint a Paramore vagy a No Doubt. Leheletnyit még a Distillers (Brody Dalle együttese) is beugorhat de a Halflives jólfésültebb. Nem mindennapi a felállásuk: Linda mellett egy másik nő is tagja, aki a dobokat püföli, az egy szem férfi tag pedig gitározik. Előző Dürer Kertes fellépésükre nem tudtam eljutni,de így hogy a P.R. elé bekerültek, lehetőségem nyílt pótolni a mulasztást. Rövid de velős koncertjük alatt Linda is gitárt ragadott néhányszor. Szokás szidni a Barba Negra hangzását, én is úgy vélem hogy nem mindig sikerül belőni elfogadhatóra, de most tényleg normálisnak mondható megszólalás fogadott minket. Setlistet sajnos nem találtam a Halflives fellépésről, de az tuti hogy slágernek való nótákban (mint amilyen a Dynamite, Victim vagy az Oblivion) nem volt hiány náluk. A koncert végi pengető- és dobverő-osztogatás után pedig rövidesen a merchpultnál üdvözölhettük Battilani kisasszonyt, aki készséggel irkált alá és állt be közös fotókra a rajongóknak. Még bakelit formátumban is kapható volt a vörös borítós lemezük, láttam is olyan egyént, aki lecsapott rá. Habár a nagy többség feltehetően nem miattuk érkezett a Barbába, azért remélhetőleg a Palaye fanok közül is sikerült jó néhányat meggyőzniük, maguk mellé állítaniuk.

 

 

Elég hosszadalmasra nyúlt az átszerelési szünet, addig pedig magnóról szóltak klasszikus Rolling Stones nóták. Fél 9-kor pedig végre berobbanhatott a világot jelentő deszkákra a Las Vegas-i csodaegyüttes. Ők sem először jártak hazánkban, korábban megfordultak a Sziget Fesztiválon is. Utoljára 2022-ben adtak ki stúdiólemezt, ez volt a Fever Dream. Az Off with the Headdel rúgták be a motorokat és a lendület egy-két lírai momentumot leszámítva később sem nagyon látszott lankadni.

 

 

A Palaye Royale zenei stílusához is javarészt a punk-rock populárisabb képviselőinél kell keresgélni a gyökereket (Green Day, Sum 41) ,de ugyanígy az emo jeles bandái is hatottak az arculatuk kialakulására. Olyan együttesekkel is adódik párhuzam, mint az AFI, My Chemical Romance, a korai Panic! At the Disco vagy a Taking Back Sunday. De még kimondottan britpop előadókat idéző nóta is akad repertoárjukban, ez a No Love in LA.

 

 

Ha a nem éppen szalonképes című Fucking with My Head féllírai, kissé Nirvanás megoldásai jelentik az egyik végletet, akkor a Marilyn Mansonra emlékeztető Dead to Me a másikat. Az emo-punkos irányvonalú nóták ugyan kissé összefolytak egy idő után,de összességében azért elmondható, hogy széles spektrumot fed le a banda zenei horizontja. Egyik csúcspontot a Paranoid jelentette számomra, ami a címmel ellentétben nem Black Sabbath átirat.

 

 

 

A ráadásra tartogatott egyik legismertebb számukkal, a Mr. Doctor Mannel lezáruló koncertet látványilag is igencsak odatették a fiúk, ami fontos is egy olyan zenekarnál, ami puszta megjelenésével és videoklipjeiben is sokat ad a vizualitásra. Bár már hazánkba is begyűrűzött a P. R. őrület, nem voltunk túl sokan; nagy jóindulattal is csak egy kicsivel több mint félháznak saccolható tömeg fogadta a három rocktestvért: Sebastian Danziget, Remington Leight-t és Emerson Barrettet. Ők azonban úgy lelkesedtek, mintha egy Wembley stadionnyi ember előtt nyomták volna. Kifejezetten erős szettel hálálták meg a közönség szeretetét, jóllehet egy Get Highert, Morning Lightot még szerintem elbírt volna a setlist.

A lehetőségért köszönet a Concerto Music-nak!

 

 

Írta: Lakatos Attila

Credit: Hetessy-Németh Tünde

Szervező: Concerto Music

Kapcsolódó tartalom:

Palaye Royale koncertfotók 2024.05.30. Budapest, Barba Negra