Punk rock és crowd surfing – Rise Against koncerten jártunk

Punk rock és crowd surfing – Rise Against koncerten jártunk

Punk rock és crowd surfing – Rise Against koncerten jártunk

(Rise Against 2022.06.14. Budapest Park koncertbeszámoló)

 

Folytatódik az elképesztő koncert dömping, sorra kapjuk a jobbnál jobb produkciókat. Bár egyelőre még mindenki a Red Hot Chilli Puskás Arénát megtöltő, furcsán rövidre sikerült és vérlázítóan rosszul hangosított koncertjéről beszél, de azért az amerikai punk rock szerelmeseinek (akik a Budapest Parkot jó kétharmadig megtöltötték ezen az estén) ünnepnap volt a kedd, hiszen itt járt a chicagoi Rise Against.

 

 

Az amerikaiak 2018-ban jártak utoljára nálunk, de a helyszín változatlan maradt. Bár a Rise Against zenéjét mindig kedveltem, de sosem lettek igazi kedvenceim. El is töprengtem rajta, hogy ez vajon miért alakult így, hiszen a punk rock szcéna (főleg a 90-es évekből) sok szereplője igazán nagy kedvencem és hát a Rise Against is mindent tud, amit egy ilyen zenekarnak tudnia kell.

A bandát még a 90-es évek legvégén alapították a srácok. A basszeres Joe Principe és Tim McIlrath énekes-gitáros egy Sick of it All koncerten találkoztak és ott beszélték meg, hogy nekik közösen kellene valamit csinálniuk.

 

 

A zenekar ezt követő történelme olyan, mintha azt egy punk rock tankönyvből másolták volna ki. Először jöttek az underground szinten jelentősnek számító sikerek. A Fat Wreck Chords kiadónál jelent meg az első két albumok (The Unraveling, Revolutions Per Minute), amivel jelentős rajongói bázist sikerült kialakítaniuk és felkeltették a nagy kiadók érdeklődését is, amelyek közül végül a Dreamworks Records szerződtette őket. A következő három album hozta meg a mainstream áttörést a számukra. Bár a banda tagjai eleinte nagyon aggódtak azon, hogy egy nagy kiadó majd meg akarja változtatni a zenéjüket és a szövegek tartalmát, de a félelem alaptalannak bizonyult, a kiadó sem a zenébe sem a szociálisan érzékeny szövegekbe nem szólt bele.

 

 

Sajnos az előzenekarról, a Boston Manorrol majdnem teljesen lemaradtam, de majd legközelebb pótolom a mulasztást. Mire ők végeztek a nézőszám már nagyon szépen alakult a Parkban. Az időjárás is tökéletes volt. A hangzás már a Boston Manoron is tökéletes volt, bíztam benne, hogy később sem lesz rosszabb.

 

 

Az eredetileg tervezett 20 órás kezdés kicsit megcsúszott, egészen 20:20-ig kellett várnunk arra, hogy végre megérkezzen a Rise Against a színpadra. Brandon Barnes gyilkos dob intróját követően jött a Prayer of the Refugee. Nem gyenge kezdés, nem vitás. A hangulat rögtön az első pillanattól fogva óriási volt, a közönség és a banda rögtön egymásra talált. A koncert a 2017-es Wolves album slágerével, a The Violence-szel folytatódott, ami alatt megjelentek az első crowd surferek. Többen annyira rákattantak erre, hogy egész a koncert végéig nem is hagyták abba. De jó volt végre ilyet is látni. Bár az idei turné a 2021-es Nowhere Generation című új album után kapta a nevét, de nem vitték túlzásba az új dalok bemutatását, csak a címadó dal került a setlistbe. Viszont eljátszották a The Last Man standinget is az idei Nowhere Geneartion II című Ep-ről. Egyébként mindenképp érdemes meghallgatni az új albumot (és a még újabb ep-t is), mert az elejétől a végéig baromi jó. Kicsit sajnáltam is, hogy nem hallottunk több dalt ezekről az anyagokról.

 

 

De annyi volt a kihagyhatatlan sláger, amikre mindenki várt, hogy sajnos így jártam.

A buli valahol a Re-Education alatt érte el az első csúcspontját. A koncert vége felé, még az utolsó nagy roham előtt az akusztikus gitáros Hero of War nyújtott egy pár perc nyugalmat. De a Give it All és a már említett Nowhere Generation újra beindította a rettenetesen lelkes tömeget.

A ráadást a Survive és a mindenki által legjobban várt Savior alkotta.

 

 

Minden egybevetve remek koncert volt, ahol nehéz volt eldönteni, hogy a banda vagy a közönség volt lelkesebb. Tim McIlrath még a közönség közé is beverekedte magát, hogy onnan énekeljen egy ideig. A koncertet állítólag a helyszínen nézte meg a Red Hot Chili több tagja is. Nem tudom, hogy ez tényleg így történt-e, de ha igen, akkor nem csak mi, hanem még ők is elégedetten csettinthettek.

 

Koncertbeszámoló: B.T.

Credit: Hetessy-Németh Tünde

Kapcsolódó tartalom:

Rise Against koncertfotók 2022. június 14. Budapest Park