Summer Hell, Kreator, Eluveitie, Jinjer – Másfél év szünet után újra nemzetközi zenekarok zúztak a Barba Negrában!

Summer Hell, Kreator, Eluveitie, Jinjer – Másfél év szünet után újra nemzetközi zenekarok zúztak a Barba Negrában!

Kreator, Eluveitie, Jinjer – koncertbeszámoló

(Summer Hell Fesztivál – Kreator, Eluveitie, Jinjer koncertek – 2021.08.17. Budapest, Barba Negra)

 

Hihetetlen, hogy eljött ez a nap is! Csaknem másfél év telt el azóta, hogy a Kvelertak tavaly az év legjobb koncertjét adta a Dürerben. Ők voltak az utolsó külföldi fellépők, akik még játszhattak az egész Európát érintő lezárások előtt.  17 hónap ínséges időszak külföldi rock vagy metal zene nélkül. Még kimondani is szörnyű. De végre megtört a jég. Remélem, hogy ez azt jelenti, hogy az életünk talán végre visszakanyarodik a normalitás felé. Bízni nem bízok benne igazán, de hátha…

 

 

A Barba Negra megtett mindent, hogy kedvünkre tegyen. A három sztár fellépő mellett három magyar banda (The Hellfreaks, Nova Prospect, Remorse) is zúzott az este folyamán kis színpadon, azaz a sátorban, hogy a színpadi átállások ne okozzanak üresjáratot.

Az ukrán Jinjerrel most volt szerencsém először találkozni. Eddig valahogy teljesen elkerült a zenéjük és élőben sem volt hozzájuk szerencsém. Pedig már többször játszottak nálunk, már Barba Negrában is harmadjára léptek fel.  Elképesztően energikus zenét játszanak, aminek a szívét-lelkét a gyilkos torkú és nem mellesleg gyönyörű Tatiana jelenti. Elképesztő, hogy jöhet ki ilyen hang egy lányból! Azt kell, hogy mondjam, hogy szétszedte a színpadot és az ujja köré csavarta ez ekkor még kb. fél háznyi közönséget.

 

 

Jó volt látni, hogy mennyire ki van éhezve mindenki erre a fajta zenére. A hangzás nem volt rossz, bár kiemelkedőnek sem lehet mondani, mindenesetre Tatiana éneke fantasztikusan szólt. (Szinte hihetetlen volt, hogy a konferálásoknál iszonyatosan fújtatott, de a dalokban a sok ugrálás közben meg sem bicsaklott a hangja.)

 

 

A nagyjából egy órás blokkjuk utána az átállás ideje alatt lehetett menni a sátorba (ahol majd télen lesznek a Barba Negrás koncertek) Nova Prospectet hallgatni.

A svájci Eluveitie ha jól számolom már 15 alkalommal járt nálunk, nem is tudom, hogyan lehet, hogy velük sem találkoztam még sosem élőben. De most végre láttam őket és nagyon pozitív benyomást tettek. A még a jó ízlés határain belül slágeres dallamokat végig kísérik a népi hangszereken. Ez lehetne nagyon-nagyon elcsépelt és olcsó, de neki valahogy sikerül egyensúlyozni ezen a veszélyes terepen. Ráadásul gyönyörű hölgyekből itt sincs hiány, rögtön három is van belőlük, Fabienne pedig egészen fantasztikusan énekel, bár a hárfájából szerintem egy hangot sem hallottam az egész koncert alatt. De ez valószínűleg nem az ő hibája.

 

 

A hangzás kicsit felemás volt, a hangosítók érezhetően nem boldogultak azzal, hogy egész kelta horda van a színpadon. Az alapok nagyon egészségesen szóltak, a gitárok (vagy legalább is az egyik) a basszus és a dobok igazán zúzósra voltak mixelve, de az egyéb hangszerek már eléggé el-elvesztek. Fabienne például hihetetlen energiával tépte a hárfáját ha épp ne énekelt vagy headbengelt, de ebből semmi nem hallatszott. A koncert ennek ellenére nagyon jó volt. Nagyon jó dalaik vannak, tudnak is zenélni és egy pillanatnyi üresjárat nélkül játszották végig a nagyjából egy órát.

 

 

És végül következett a trash német istene, a Kreator. Ők is (csakúgy, mint az Eluveitie) elmondták, hogy mennyire boldogak, hogy itt lehetnek másfél évnyi ínséges időszak után és mennyire hálásak a magyar rajongóknak, hogy ilyen szeretett fogadják őket. És a közönség is rettenetesen hálás volt a banda miatt. Extázisban tombolták végig a bulit. Az este alatt itt szólt a legjobban a hangcucc. Végre a gitárok hangzása igazán kitisztult, a riffek zúztak, a szólók érthetőek voltak.

 

 

A látványra nem lehetett panasz, a második daltól már látványos tűzoszlopok fűtöttek be a közel állóknak, de még az olyan “olcsó” dolgok is, mint a konfetti eső is nagyon-nagyon jó hangulatot teremtettek. A műsor igazi best-of válogatás volt a majdnem 40 évnyi dalgyűjteményből, pillanatnyi megállás nélkül. Az egyetlen dolog, amiért hiányérzete volt az embernek, hogy a blokkjuk hosszabb is lehetett volna, mint 1 óra, de ennyi zenekart csak így lehetett egy estére bezsúfolni.

 

 

A Summer Hell Festivál nagyon jól sikerült, jövőre várjuk a folytatást!

B.T.

 

További fotók:

Summer Hell Fesztivál – Kreator koncertfotók 2021.08.17. Budapest, Barba Negra

Summer Hell Fesztivál – Jinjer koncertfotók 2021.08.17. Budapest, Barba Negra

Summer Hell Fesztivál – Eluveitie koncertfotók 2021.08.17. Budapest, Barba

 

HMusic Facebook

Barba Negra

Barba Negra Facebook