Szerda esti Sátán(ista)tangó, Ghost koncerten jártunk.

Szerda esti Sátán(ista)tangó, Ghost koncerten jártunk.

Szerda esti Sátán(ista)tangó, Ghost koncerten jártunk.

(Ghost koncert 2022. 05.18.. Papp László Budapest Sportaréna – koncertbeszámoló)

 

 

Az elmúlt években, határozottan rájárt a rúd, a mezei zenekedvelőkre, hiszen sorra törölték, vagy csúsztatták el a koncerteket, mind a zenekarok, mind a szervezők, természetesen érthető okokból. Ez a szituáció, jelenleg (lekopogom) úgy néz ki, hogy kezd helyreállni, mégpedig olyan szinten, hogy már-már átesünk a ló túloldalára, ugyanis az idei évben egymásnak adják a kilincset a világhírű zenekarok, akik vagy kedvencek, vagy a képzeletbeli „egyszer az életben látnom kell” listán szerepelnek. Ez természetesen örvendetes dolog, hiszen, minden zenekedvelő, függetlenül stílustól, kortól nemtől, el tud jutni, kedvenc formációjának fellépésére, és kitombolhatja magából, a hétköznapok feszültségeit.

 

 

Számomra ez azzal járt, hogy készítettem, egy összevetést, hogy mely koncertek azok, amikre el tudok jutni úgy, hogy a hónap végén se kellejen azért száraz kiflicsücsköt ennem. Ezen listáról, azonban sajnos a Ghost alapból teljesen lemaradt, hiszen bár az idén megjelent Impera nevezetű lemezük elég sokszor végig hallgatásra került általam, de három éve ott voltam a Papp Lászlóban, és nagyon sok az olyan banda ebben a kora nyári zenei kavalkádban, akikhez még nem volt szerencsém.

Így aztán mikor kedd este megtudtam, hogy mégis látni fogom Papa Emeritus IV-t és a Ghoulokat, először is határozottan felvidult az estém, másodszor pedig úgy érkeztem meg szerdán a helyszínre, hogy fogalmam sem volt, az előzenekarok részéről mire számíthatok, ugyanis, csak a nevük megnézésig jutottam, belehallgatni, hogy mennyire általam fogyasztható stílust képviselnek, nem volt időm.

 

 

Tehát körülbelül 19:00-kor, beestem a Papp Lászlóba, ahol, az addigra nagyjából félig megtelt a küzdőtérre lépésemmel egy időben kezdett a Twin Temple. Körülbelül 32 másodperc telt el mire kikiáltottam a bandát az egyik új kedvencemnek (azóta is az ő zenéjük pörög végtelenítve). A stílusosan 2016 Halloweenján alapult csapatot részemről túlfűtött sátánista jazzként jellemeztem, míg ők Satanic Doo-Wop-ként definiálják a stílusukat. Az elnevezés igazából lényegtelen, ami fontos, hogy elképesztően magával ragadó jelenség az egész banda. Alexandra James énekesnő, sokkal magabiztosabban kommunikál a közönséggel, mint sok más, akár világhírű frontember. A hangosítás is remek volt, pedig amikor régebben lefelezték a Papp Lászlót egy koncert miatt, előfordultak fennakadások a hangzás tekintetében, de ebből, ma este semmit nem tapasztaltam. Az egyetlen negatívum, hogy mindössze hat rövid dal fért bele a programba, amihez hozzá tartozik, a felvezető, és a lezáró egy két perces nóta is.

Gyors átszerelést követően érkezett az angliai Uncle Acid & the Deadbeats. A 2009-ben alakult banda valahogy nem illett a programba, és itt nem a zenei hozzáértésüket akarom leszólni. A stoner/doom stílusban nyomuló srácok, elképesztően jó muzsikával operálnak, csak egyszerűen valahogy túl súlyosnak hatott a zenéjük, beillesztve a másik két zenekar közé. Teljesen szubjektív kifogásomat félretéve, nagyon szívesen látnám őket ismét, esetleg egy kicsit stonerebb bandacsokor között.

Majd 21:00-kor felcsendültek a Kaisarion első taktusai, a színpadot takaró lepel lehullt, és mögötte felbukkant a Ghost.

 

 

Vannak bandák, akik kiállnak a színpadra, gitár, basszer, ének, dob, és lenyomnak egy koncertet. És vannak zenekarok, mint a szerda este fő fellépője, akik kiállnak egy elképesztő díszlet közepére, és előadnak egy showt. Mert Tobias Forge Papa Emeritus IV és egészen eddig névtelen Ghouljai (A banda hivatalos turnéfotósa Ryan Chang készített képet a bandáról a koncert után, maszk nélkül) valóban showt csinálnak, kezdve az olyan apró, jelenetektől, amikor Papa Emeritus IV visszaparancsolja, a színpad túlzottan központi helyére merészkedő Ghouljait a háttérbe, vagy mikor „gitárpárbaj” közben meghallgathatjuk a Tavaszi szél vizet áraszt nótát. Igaz, ez hatalmas klisé lett az utóbbi években, azért mégis jólesik. Illetve természetesen arról sem szabad megfeledkezni, hogy Papa eközben kétszer/háromszor át is öltözik, mint egy igazi pop díva. Szóval igen, látványilag, tartalmilag, a Ghost előadást tart, és nem koncertet. De ne feledkezzünk meg a zenei részéről sem. Mivel egy 20 nótát tartalmazó setlisttel operált a banda, így nem csak a március 11.-én megjelent Impera albumból kaphattunk ízelítőt, hanem bőven maradt hely, az olyan közönségkedvenc nótáknak, mint a Dance Macabre, vagy a Square Hammer. Sőt még egy kis Metallicát is hallhattunk, hiszen a ráadást, az Enter Sandman nyitotta. Hangosításügyileg, pedig szeretném emelni képzeletbeli kalapom, a teljes technikai személyzet előtt, mert az, hogy a zenekar mind a kilenc tagja hallható, volt és bár szakértőnek nem mondanám magam, de véleményem szerint tökéletesen szólt az egész este.

 

 

Zárószóként, ez az este, tökéletesen tudatosította bennem, hogy ha listát kell készíteni, melyik koncertekre érdemes ellátogatni, a Ghostot, senkinek sem szabadna lehagynia róla.

 Setlistek:

 

Twin Temple:                                   Uncle Acid & The Deadbeats:                    Ghost:

 

In Lvx                                                   Mt. Abraxas                                                      Kaisarion

Sex Magick                                         Mind Crawler                                                    Rats

Let’s Have a Satanic Orgy                Shockwave City                                                From the Pinnacle to the Pit

Satan’s a Woman                              13 Candles                                                          Mary on a Cross

I’m Wicked                                         Death’s Door                                                     Devil Church

In Nox                                                  I’ll Cut You Down                                            Cirice

Melody Lane                                                     Hunter’s Moon

Faith

Spillways

Ritual

Call Me Little Sunshine

Helvetesfönster

Year Zero

Spöksonat

He Is

Miasma

Mummy Dust

Kiss the Go-Goat

Ráadás:

Enter Sandman

Dance Macabre

Square Hammer

 

 

Cikk: Pásztor Attila

Fotók: Hetessy-Németh Tünde

Kapcsolódó tartalom:

Ghost koncertfotók 2022.05. 18. Papp László Budapest Aréna