Tűz és zúzás felsőfokon – Kreator koncerten jártunk

Tűz és zúzás felsőfokon – Kreator koncerten jártunk

Tűz és zúzás felsőfokon – Kreator koncerten jártunk – koncertbeszámoló

(Kreator, Biohazard koncert – 2023. 07. 28. Budapest, Barba Negra)

 

Az esős idő ellenére is igen tüzes bulit csapott augusztus 1-én a Barba Negrában a Kreator, akik előtt közvetlenül a Biohazard fokozta fel a hangulatot.

 

 

Egy több együttest felvonultató hardcore és thrash metál minifesztivál keretében kettős headline bulival érkezett Csepelre a két banda. A ’82-ben alakult thrash metált játszó német Kreator (Miland Petrozza – ének, ritmus és szólógitár; Jürgen ‘Ventor’ Reil – dobok, ének; Frédéric Leclerq- basszusgitár, háttérének; Sami Yli-Sirniö –szólógitár, háttérének ) rendszeren visszatérő vendég hazánkban. A német thrash Big 4 alapcsapata, aki a 80-as évek eleje óta szállítja kompromisszummentes zenéjét a stílus rajongóinak. Legfrissebb lemezük 2022-ben jelent meg, és a szakma illetve a rajongók is egyértelműen a zenekar legjobbjai között emlegeti. Híresek látványos, a thrash iránti intenzív koncertjeikről, illetve elkötelezettségükről. Egyértelműen ők a legnépszerűbbek a klasszikus teuton thrash korszak képviselői közül.

 

 

A New york-i hardcore színtér stílusalapító legendája, a 87’-ben alakult Biohazard debütáló lemeze korábban soha nem látott népszerűséget hozott mind az együttesnek, mind pedig a stílusnak egyaránt. Köszönhetően a nagykiadós háttérnek, az intenzív koncertezésnek, illetve a valóban felsőkategóriás daloknak, a csapat a 90-es évek elején gyakorlatilag megkerülhetetlennek számított, olyanok is ismerték a nevét akik korábban soha nem találkoztak hardcore-al. Az első demójukon kiadott két dal, a „Master Race” és az „America”  akkoriban nagy vitát váltott ki, mivel sokan úgy érezték, szövegeik fasiszta és a fehér felsőbbrendűséget tükröznek, miközben az együttesben is vannak zsidó származású tagok.

 

 

A srácok elmondásuk szerint sosem voltak rasszisták, csupán az volt a céljuk, hogy sokkoljanak és ezzel felkeltsék a figyelmet. Sajnos a zenekar több tagcserét követően a kétezres évek közepén feloszlott, majd 2008-ban összeállt a legendás első felállás, végigturnézták a világot, ám az ezt követő 2012-es lemezük már botrányok között jelent meg, amely később a zenekar újabb széteséséhez vezetett. Most újra itt van a klasszikus felállás(Billy Graziadei – ének, ritmusgitár, Bobby Hambel – szólógitár, Danny Schuler – dob), újra turnéznak es az első beszámolók alapján jobbak mint valaha. Talán egy új lemez is a tarsolyukban van, ami méltó a legendás Biohazard névhez.

 

 

Mire a broooklyn-iak a húrok közé csaptak, addigra szinte megtelt a Barba nagyterme, avagy sátra, ők pedig  egy kezdeti kis műszaki bakit leszámítva(Bobby Hambel gitárja nem volt bedugva), teljes összhangban, sorban játszották olyan ismert számaikat, mint a Black and White and Red All Over vagy a We’re Only Gonna Die, amelyre együttes ütemben énekelt, tombolt és ugrált a közönség. A koncertnek volt egy megható mozzanata is, mikor megemlékeztek első dobosukról, Anthony Meoról, aki hosszú betegség után idén júliusban hunyt el.

 

 

A nagyszerű felvezetés és kisebb szünetet követően belekezdett a Kreator és ezután a befejezésig nem is volt túl sok megállás miután színpadot takaró hatalmas lepel lehullott és feltűnt a földöntúli díszlet, méghozzá egy óriás alakkal, különböző halált szimbolizáló bábukkal és fényekkel, tűzfallal és időnként fáklyát tartó csuklyás alakokkal.

 

 

Már az első számok alatt beindult a pogó és a circle pit, eközben a tűz szinte felperzselte a színpadot, na meg az első sorban állókat. A zenekar pedig folyamatosan fokozta a tempót. Aztán egyszer csak hatalmas durranás, mindenki összerezzent és már hullott is mindenki nyakába a több ezer vörös színben pompázó papírszalag. Kicsit olyan érzés volt ez, mintha az ember hirtelen a pokolba találná magát, de ebből a katartikus állapotból már rántott is vissza mindenkit a következő darálós szám.

 

 

Ők pedig játszottak tovább, például a 22’-ben megjelent Hate Über Ales címen kiadott lemezükről és természetesen régi klasszikusaik is rendre előkerültek. Az egészen elvetemültre sikeredett estét befejezésképpen a Pleasure to Killel koronázták meg. A rajongók pedig csak remélhetik, hogy jövőre ismét járnak felénk és folytatódhat a zúzás.

 

 

Írta: Matolcsi Zita

Credit: Hetessy-Németh Tünde

Szervező: H-Music Hungary

Kapcsolódó tartalom:

Biohazard koncertfotók 2023.08.01. Budapest, Barba Negra, Red Stage

Kreator koncertfotók 2023.08.01. Budapest, Barba Negra, Red Stage