Visszakapod a repohár teljes árát a SZIN-en

Visszakapod a repohár teljes árát a SZIN-en

A Szegedi Ifjúsági Napok tizenöt évvel ezelőtt az első volt a hazai rendezvények közt, ahol bevezették a repoharat. Most abban is úttörő, hogy idén a poharak teljes betétdíját visszafizetik, ha kell, és a korábbi években vásárolt SZIN-es poharat is fel lehet majd használni.

 

 

A Szegedi Ifjúsági Napok már 2008-ban élharcosa volt a repohár bevezetésének, egy évvel később, a teljes fesztivál zöldítése miatt meg is kapta, első és azóta is egyedüli magyar fesztiválként, a fesztiválok környezettudatos tevékenységét minősítő Greener Festival Awards elismerést. Az eldobható, egyszerhasználatos poharak azóta teljesen eltűntek a nagyobb zenei fesztiválokról, óriási mennyiségű műanyaghulladéktól szabadítva meg a rendezvényeket.

A Coca-Cola SZIN – folytatva a hagyományokat -, idén is repohárban szolgálja ki a látogatókat, és – mint mindenhol – itt is betétdíjat kell fizetni az első pohárért, ami itt 700 forint lesz. A szegedi fesztivál azonban engedékeny abban, hogy akár az elmúlt két évben beszerzett, viszont csak SZIN fesztiválos poharakat is behozhassák a látogatók. A hozott vagy vásárolt repohár aztán folyamatosan cserélődik a SZIN-en a használt üresről, egy tiszta telire. „Az a tapasztalatunk, hogy a vendégek emlékként többnyire hazaviszik a SZIN dizájnos poharakat, mi pedig úgy döntöttünk, hogy újra visszahozhatják és újra használhatják ezeket” – mondta Kolonics Erika, a Coca-Cola SZIN főszervezője, „hiszen túl azon, hogy a repohár bevezetésével egyidőben eltűntek a pohárhegyek a fesztiválról, egy repohár akkor igazán környezettudatos termék, ha minél hosszabb ideig marad bent a rendszerben” – tette hozzá a főszervező.

A fesztivál végén pedig, ha valaki úgy dönt, vissza is válthatja a poharat a Mastercard Visszaváltó Ponton, ahol a betétdíj teljes árát visszatérítik majd, készpénzmentes fesztiválként a Festipay- vagy bankkártyára. „Természetesen nálunk is vannak a repohár kezelésének költségei, az idén azonban a Mastercard segítségével meg tudjuk oldani, hogy a teljes ár a vendégek zsebébe kerüljön vissza” – tette hozzá a főszervező.