Gép-gép-gép Pokolgép – Ma 58 éves Kalapács József az egyik legismertebb magyar rockénekes

Gép-gép-gép Pokolgép – Ma 58 éves Kalapács József az egyik legismertebb magyar rockénekes

Isten éltesse még nagyon sokáig!

Ma 58 éves Kalapács József rockénekes, musicalszínész. 1982-ben került a Pokolgép együttesbe, miután a zenekar egyik koncertje után, Józsi egyik barátjával Németh Lászlóval, felkereste a zenekart és jelezte nekik, hogy szívesen énekelne a bandában. Ebben az időben még kevesen ismerték a Pokolgépet, ahol akkor Paksi Endre basszusgitáros látta el az énekesi feladatokat. Nemsokára Józsit bevették a bandába és ezek után a Pokolgép a 80-as években a legnépszerűbb heavy metal zenekar lett. Már a Pokolgép énekeseként kezdte hangját egyre jobban képezni, olyan híres énektanároknál, mint Szendrő Mária, Cseh Kató, Ákos Stefi.

 

 

Fotó: Raáb Zoltán

 

A Pokolgép nagyon sokat koncertezett, több lemezük is megjelent, amelyek összesen több százezer példányban keltek el:  Maszk 1985 (kislemez), Totális Metál 1986, Pokoli színjáték 1987, Éjszakai Bevetés 1989, Metál az ész 1990., Koncertlemez 1990. Évekkel később 1995-ben jelent meg egy válogatás albumuk a Best Of Régi Gép és egy koncertalbum Az Utolsó merénylet szintén 1995-ben.

 

Fotó: Raáb Zoltán

 

Kalács kiemelkedő hangjának köszönhetően, a zenekar mellett, zenés színházi darabokban, musicalekben, rockoperákban is több szerepet kapott. Többek között: István, a király, Macskák, A Megfeszített, Attila-Isten kardja…

 

 

1990-ben Kukovecz Gábor gitáros és Nagyfi László gitáros, zenei stílusa egyre jobban különbözött, ami a Pokolgép kettéválásához vezetett, ezért Nagyfi Laci és Kalács távozott a zenekarból, majd megalakították az Omen zenekart. Kalács 2000-ig volt az Omen énekese. Az Omen zenekar alatt is több sikeres lemezük jelent meg: Feketében 1991, Brutális tangó 1992, Anarchia 1993, Jelek 1994, Koncert (koncertalbum) 1994, Idegen anyag 1997, Best of Omen (válogatás) 2004.

 

 

 

1996-ban Józsinak, aki akkoriban már a Bivaly becenévre hallgatott, megjelent egy szólóalbuma Kalapács címmel, majd 2000-ben Kalapács néven elindította saját zenekarát, amellyel eleinte Pokolgép dalokat játszottak, de a banda egy idő után már önálló zenekarrá nőtte ki magát. Bivaly 2005-ben ex-EDDA tagokkal létrehozta a Hard nevű zenekart, ahol  a metál zenétől eltérően hard rockot énekelt.

 

 

2009-ben újabb zenekart alapított, Kalapács és az Akusztika néven. Ezzel a zenekarával a korábbi dalaikat dolgozzák fel akusztikus hangszereléssel. A repertoárban megzenésített versek és Kormorán dalok is hallhatók.

 

 

A Pokolgép 35. évfordulójára a Papp László Budapest Sportarénában egy koncert erejéig újra összeállt az eredeti “Ős” Pokolgép. A koncerten a régi Pokolgép mellett az Omen eredeti felállását és az új Pokolgép jelenlegi formációját is láthatta a nagyközönség.

 

H.N.T.

 

Kapcsolódó tartalmak:

A helység kalapácsa meg a gép! – Pokolgép koncertfotók 80-as évekből Tatabánya Puskin Művelődési Ház

Pokolgép 35. Jubileumi koncert – koncertfotók 2018.06.08. Papp László Budapest Sportaréna

https://www.facebook.com/pg/koncert.lap.hu/photos/?tab=album&album_id=1838295792859772