Neked írom a dalt – Ma 72 éves Presser Gábor “Pici”

Neked írom a dalt – Ma 72 éves Presser Gábor “Pici”

Isten éltesse még sokáig!

 

Presser Gábor – Kossuth- és Erkel Ferenc-díjas előadóművész, zeneszerző, ma ünnepli 72. születésnapját.

Presser Pici 1948. május 27-én született Budapesten. Édesapja baromfi kereskedőként kereste kenyerét. Már kiskorában kiderült, hogy tehetsége van a zenéhez, 4 évesen már zongorázott. Antal Imre zongoraművész, már akkor megjósolta neki, hogy egyszer nagy művész lesz belőle.

Az általános iskola után Zeneművészeti Szakközépiskolában tanult, ahol az egyik évfolyamtársa Mihály Tamás által került bele a könnyűzenei életbe. Mihály, alkalmanként a Scampolo zenekarban játszott és Presser gyakran elkísérte őt a koncertekre. 1967-től már az Omegának írt saját dalokat, nem sokkal később a zenekar tagja is lett, akkor egy szokatlan felállásban. A zeneakar akkoriban szólógitár nélkül, két billentyűssel működött. Ez a felállás nem aratott  túl nagy sikert és Presser helyére Molnár György került. A legismertebb slágerei abból az időszakból: Trombitás FrédiHa én szél lehetnékPetróleumlámpaTízezer lépésAz 1958-as boogie-woogie klubbanRégi csibészekBallada a fegyverkovács fiárólAz éjszakai országúton, és a Gyöngyhajú lány.

 

 

Presser 1971-ben kilépett az Omegából és megalapította az LGT zenekart. Az akkori zenésztársai, Frenreisz Károly basszusgitáros, Barta Tamás gitáros és Laux József dobos volt. Ez a zenekari felállás 1977-re megváltozott, Presser Pici mellett, Somló Tamás, Karácsony János és Solti János lettek az együttes tagjai. E korszak, Presser egyik legsikeresebb korszaka volt. Az LGT dalainak nagy része az ő nevéhez köthető, a legtöbb dalt ő írta. Legismertebb dalai ebből az időszakból: Ringasd el magad (1973), Kék asszony (1973), Szólj rám, ha hangosan énekelek, Neked írom a dalt (1975), Egy elfelejtett szó (1975), A Kicsi, a Nagy, az Arthur és az Indián (1976); A rádió (1977), Jóbarátok vagyunk (1977), Nem adom fel (1978), Boksz (1980), Éjszakai vonatozás (1984).

 

 

 

A zeneírás mellett a színházi életben is részt vett, több zenés darab fűződik a nevéhez. Talán az egyik leghíresebb  darabja az 1988-ban bemutatott Padlás musical. 1978-tól a Vígszínház vezetője lett. Színházi darabjai: Jó estét nyár, jó estét szerelem, Padlás, Egy képzelt riport, Szent István körút 14., A sanda bohóc, Túl a Maszat-hegyen, Harmincéves vagyok.

Az 1970-es évektől több magyar előadónak írt dalokat, zenét. Többek között: Demjén Ferenc, Zalatnay Sarolta, Kern András, Kovács Kati, Vikidál Gyula, Katona Klári, Révész Sándor, Zorán, Malek Andrea Kaszás Attila, Király Linda, Falusi Mariann,  Rúzsa Magdi, Oláh Ibolya.

 

 

H.N.T.