Több zenekar csatlakozott Majkához a tömegrendezvényekre vonatkozó szigorítások kapcsán

Több zenekar csatlakozott Majkához a tömegrendezvényekre vonatkozó szigorítások kapcsán

Több együttes is csatlakozott Majkához, aki videójában összefogásra kéri a zenészeket. A zenekarok közül az Ocho Macho, a Hooligans, a Tankcsapda és a Magna Cum Laude is a saját közösségi oldalukon üzent a döntéshozóknak.

Ahogy korábban Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter, a Világgazdaságnak adott nyilatkozatában a koronavírus fertőzöttség kapcsán kitért a nagyobb rendezvények korlátozására is, miszerint valószínű, hogy augusztus 15-e után sem engedélyezik az 500 főnél nagyobb rendezvények megtartását. Olyan rendezvényeket is megtilthatnak, amelyeket már korábban engedélyezett a kormány.

 

Ocho Macho zenekar reakciója:

Kedves Barátaink!

Akik követtek bennünket, pontosan tudjátok, mit jelent nekünk az alkotás, a színpad. Ha lehetne egy összefogás azért, hogy ne legyen különbségtétel, akkor mi ebben benne vagyunk.
Felelősséggel, türelemmel voltunk karanténban, még akkor is, mikor az ország már rég elindult. Mi még mindig az augusztusi hónapban mehetünk először a munkánkat végezni, ami nem mellesleg az ÉLETÜNKET jelenti. Úgy van a mi iparágunk tiltva, hogy minden más már egy jó ideje, szerencsére fertőzések nélkül teheti a dolgát.
Fontos a tisztelet, a szeretet embertársunk iránt. Fontos az egyenlőség minden tekintetben, fontos a sport, a tudomány, a politikai nézetek, a vallás, az egyenjogúság. De fontos az, hogy nekünk is van életünk! A zenésznek, hang-fénymérnöknek, fotósnak, videósnak, technikusnak, szervezőnek, büfésnek, szolgáltatónak, sofőrnek és a közönségnek is.
Ha ez az év ok nélkül tiltva lesz, akkor nem a vírus fog irtani, hanem a politika.
Ma még van remény, hogy átgondolják vezetőink ezt a dolgot, ezért küldjük ki az univerzumba ezt az üzenetet, talán segít a döntésben.
Köszönjük Neked, hogy velünk vagy és megérted a reményünket!

 

 

Hooligans zenekar reakciója:

Kedves Hooligánok,

A tegnapi napon egy megjelent újságcikk szerint a koronavírus helyzet miatt augusztus 15-től sem lehetne 500 főnél nagyobb létszámú koncerteket tartani. Amennyiben erről a szerdai napon így döntenek , az egy olyan mélyütés a könnyűzenei előadókra mérve, amiből nehezen, vagy egyáltalán nem fogunk, vagy nem fognak tudni sokan felállni.

Május eleje óta fokozatosan szűntek meg korlátozások, mindenhol megindulhatott újra az élet, mindenki elkezdhette a munkáját végezni. Látni lehet, hogy 500 főnél nagyobb, sportrendezvények rendeződhettek, színházakba, cirkuszokba is nagyobb létszámmal indulhatott meg az élet. Az augusztus 15-i dátumot, amikortól újra indulhat a tényleges, „korlátozásoktól” mentes életünk türelemmel vártuk. Azt szeretnénk kérni, hogy ne lehetetlenítsenek el egy komplett iparágat és hagy induljon meg számunkra is a munka, különben visszafordíthatatlan károkat fog okozni több tízezer szakmabeli és azok családjai számára.

Azt természetesen megértjük és elfogadjuk, ha a járványhelyzet miatt újra leállást kell eszközölni, mert az mindenki számára egészségügyi érdek. De amíg más rendezvényhelyszíneken, sporteseményeken akár 20.000 fő is összegyűlhet és , csak mi zenészek vagyunk 500 főre korlátozva az elfogadhatatlan és elszomorító – a végünket jelenti.

Nagyon kérünk minden döntéshozót, hogy ne alkalmazzanak tovább kettős mércét és ne okozzanak döntésükkel visszafordíthatatlan károkat számunkra, stábtagjaink és családjaik, családjaink számára!

Köszönettel: A Hooligans zenekar és a körülöttünk dolgozó zenészek, technikusok!

 

 

Tankcsapda zenekar reakciója:

Nem kérdés számunkra, hogy a koronavírus-járvány igen komoly dolog. Semmi nem fontosabb annál, mint az emberek védelme és egészsége, ahogy ezt április óta az elsők között, mi is folyamatosan hangsúlyozzuk, be kell tartani az intézkedéseket, a vírus terjedését, amíg nincs vakcina csak így lehet kordában tartani. A zeneipar legtöbb szereplőjével együtt, türelmesen és higgadtan betartottuk a ránk vonatkozó szabályokat, hiszen tudtuk közös érdek, ahhoz, hogy minél hamarabb végre újraindulhassunk, más megoldás nincs. Az elmúlt hónapokban egy dátumot lehetett fix támpontnak venni, ez augusztus 15-e, ahonnan talán visszatérhet a könnyűzene is a rendes kerékvágásba, lehetnek koncertek, fesztiválok, stb. A tegnapi sajtóértesülések szerint azonban hamarosan olyan döntés születhet, amely továbbra is korlátozza a nagyobb létszámú koncertek, rendezvények megtartását. Amennyiben ez valóban így lesz, ezzel a zeneipar olyan mélypontra kerülhet, aminek a következményei beláthatatlanok. Fontosnak tartjuk felhívni a figyelmet, hogy ez a szektor a járvány kezdete óta vegetál, nem csak a zenészek, hanem egy teljes szolgáltató ipar, háttéripar került perifériára, a technikusoktól, hangmérnököktől, szervezőktől, klub tulajdonosoktól kezdve a vendéglátó és hangtechnikai cégekig sorolhatnánk, hogy ki mindenki küzd jelenleg is a fennmaradásért, egy biztos, több tízezer emberről van most szó. Bízunk benne és reméljük, hogy mindent alaposan végig gondolnak a döntéshozók és a helyzet súlyához mérten reális döntés születik, hogy sok más fontos foglalkozáshoz hasonlóan, a könnyűzenében és szórakoztató iparban dolgozók is visszatérhessenek a hivatásukhoz és az életükhöz.

 

 

Magna Cum Laude zenekar reakciója:

Kedves Magnások,

A koronavírus járvány és az azt követő intézkedések a zenekart és a közönségét jó időre elszakította egymástól. Egy tegnap megjelent cikkben döbbentünk rá, hogy a dátum (augusztus 15.), amit eddig türelemmel vártunk, hogy újra indulhat a könnyűzenében és a koncerteknél is a vérkeringés az nem jön el talán sosem. Jelenleg 500 főben határozták meg a koncertek látogatásának létszámát. Amennyiben ezt a számot nem emelik meg – a rendezvényeket, koncerteket nem lehet megtartani, megrendezni. Mindezek mellett korlátozás nélkül látogathatók például sportrendezvények, színházi előadások, cirkuszok.
A magunk, közvetlen kollegáink és azok családtagjaik nevében tisztelettel kérjük a döntéshozókat, hogy ne alkalmazzanak a könnyűzenei koncertekkel szemben kettős mércét, ezzel ellehetlenítve megélhetésünket. Amennyiben az egészégügyi helyzet miatt minden területet leállítanak, ami tömegeket mozgat azt elfogadjuk és érthetőnek tartjuk. A jelen helyzet sajnos nem magyarázható, mert amíg máshol akár 20.000 ember is együtt szurkolhat, szórakozhat, addig mi 500 fő létszámkorláttal szép lassan eltűnünk, megszűnünk.

 

 

Barba Negra reakciója:

❗️FONTOS❗️

A zenekarok és stábjaik, háttérdolgozók, szórakozóhelyek, fesztiválok és dolgozóik, minden olyan cég és személy, aki a zenei piachoz köthető területen munkálkodik, nagyon nehéz helyzetbe került március 11. után.

A hétfőn közzétett “vélemény”, a további enyhítésekkel kapcsolatosan (500 fő fölött), szinte kilátástalan helyzetbe sodorja a teljes zenei piacot, és annak szereplőit.

Hallgassák meg a zenekarokat, a helyszíneket, a szervezőket, és mindenkit, aki köthető ehhez az ágazathoz, hogy mit javasolnak, mik az észrevételek, milyen nehézségekkel küzdenek, mielőtt számunkra a hátrányos döntések visszafordíthatatlan következményekkel járnak.

A zenekarok, helyszínek, háttérdolgozók nem csak a fizetésükért, hanem ennek az ágazatnak a varázslatos hangulatáért is dolgoznak.

Az embereknek szükségük van a zenére, a szórakozásra, nekünk pedig szükségünk van az emberekre.

Szeretnénk:

❤️ SZÓRAKOZTATNI
❤️ ZENÉLNI
❤️ ÉLNI

 

A Depresszió zenekar reakciója:

Most mi is megszólalunk….

Nem szeretnénk gyűlölettől fröcsögni, sem könyörögni, sem sajnáltatni magunkat. Nem gondoljuk, hogy egy hazai Rock-zenekar közösségi oldalon megjelenő nyilatkozata fog változtatni a politikai gyakorlaton, de kötelességünknek érezzük, hogy felszólaljunk a szakmában és az ahhoz kapcsolódó területeken dolgozó több tízezer ember érdekében. Mások egészségének és biztonságának védelmét elsődleges fontosságúnak gondoljuk. Ezért is kezeltük türelmesen, hogy sok területhez hasonlóan minket is eltiltottak a hivatásunk végzésétől hosszú időre a közösség érdekében. Amennyiben az egészségügyi helyzet bizonyíthatóan szükségessé teszi a korlátozásokat, azt mi is tudomásul vesszük. Azt a gyakorlatot viszont mérhetetlenül igazságtalannak tartjuk, hogy szinte minden egyéb gazdasági területen dolgozónak szabadabb mozgást biztosítanak a rendeletek, mint a könnyűzenei rendezvényekben érdekelteknek. A korlátozások tervezett hosszabbítása nem abban jelentene problémát számunkra, hogy van-e még pár hónapnyi türelmünk, és át tudunk-e vészelni egy nehezebb időszakot. Sajnos itt már valós esély van arra, hogy visszafordíthatatlanul súlyos károkat szenved el egy komplett iparág. Egy ilyen esemény nem csak a szakmában dolgozókat érinti, hanem azt a több millió embert is, akinek az életére kimutathatóan pozitív hatást gyakorolnak a könnyűzenei koncertek. A tesztüzemként 500 főig engedélyezett koncertek ugyan egy kis megkönnyebbülést jelentenek mindenki számára, de gazdaságilag nem bírnak releváns erővel, és a társadalomra gyakorolt pozitív hatásuk sem összemérhető a nagyobb közösségi eseményekével. Bízunk abban, hogy a tények alapos mérlegelése után, racionális és igazságos döntések születnek majd…