AWS – Örs, Te Csoda! – Egy méltó megemlékezés a Budapest Parkban

AWS – Örs, Te Csoda! – Egy méltó megemlékezés a Budapest Parkban

Egy méltó megemlékezés – „Míg csillaggá nem lesz az életed” – AWS koncert Siklósi Örs emlékérekoncertbeszámoló

(2021.09.26. Budapest Park)

 

 

„Elmondani az elmondhatatlant, leírni a leírhatatlant.” – február 6-án az AWS zenekar ezen szavakkal kezdte gyászhírét, mely a fiatal és tehetséges frontemberükről, Siklósi Örsről szólt.

2020 júniusában Örsnél leukémiát diagnosztizáltak, amely miatt az akkor még a járvány előtt megtartható koncertjeiket lemondták. Küzdelme alatt nem sok hírt lehetett hallani a 29 éves énekesről, de néha bejelentkezett. Posztolt, néhány interjút adott és egy streaming koncertet szerveztek a többiekkel, ahol utoljára jelentek meg együtt közönség előtt. Januárban tervezett kiállni Örs a nyilvánosság elé, ahol el akarta mesélni történetét. Tavasszal készült kiadni első szólólemezét és nyáron készült volna el az AWS ötödik nagylemeze és ősztől indultak volna újra a koncertek, de a sors közbe szólt.

Hosszú küzdelem után február 5-én örökre lehunyta a szemét, hatalmas űrt és mérhetetlen szomorúságot hagyva maga után. Az egész zeneipar és rajongótábor azóta is gyászolja. A Park Retro Kert helyszínén egy emlékfal lett fölállítva, ahova facsipeszekkel kisebb emlékeket, képeket, rajzokat, üzeneteket lehetett felakasztani, melyeket a koncert után összepakoltak és egy emlék kapszulát készítenek belőle, amit elásnak és egy fát ültetnek fölé Örs emlékére.

 

Fotó: AWS Facebook oldal

 

A zenekart még 2006-ban alapította Budakeszin Brucker Bence, Siklósi Örs, Kökényes Dániel és Veress Áron. 2018-ban tettek szert nagyobb hírnévre, mikor megnyerték A Dal című műsort, így kijutottak Lisszabonba az Eurovíziós Dalfesztiválra a Viszlát Nyár című számukkal.

Búcsúkoncertet eredetileg Örs 30. szülinapja után egy nappal szervezték, ám sajnos a főpróbán Veress Áron (Roni) a dobos rosszul lett, estére belázasodott és pozitív koronavírus tesztje lett. Ezért a zenekar többi tagja is karanténba vonult és eltolták a koncertet 26-ára. Az eredeti időpontban Lukács Laci a Tankcsapda énekese nem tudott volna részt venni, ám az időpont változás miatt már el tudott jönni elénekelni egy számot.

 

 

A koncerten befolyt profitból Örs családja létrehozza a Siklósi Örs Alapítványt, mely többek közt olyan célokat tűz ki, hogy kiadja Örs még meg nem jelent dalait, verseit, illetve szerveznek egy zenei tábort, amit maga a fiatal tehetség álmodott meg, de már nem tudta megvalósítani. Továbbá a család tervei szerint évente egy pályázatot írnak ki, ahol a kezdő zenekarok karrierjük beindítása érdekében igényelhetnek támogatást. Örs mindig is a szívén viselte a kisebb zenekarok sorsát és ahol tudta, támogatta őket és segített nekik.

 

 

Örs tiszteletére 30 zeneszámot több mint 30 előadó közreműködésével adtak elő impozáns fényjátékok, pirotechnikai megoldások mellett. Mikor megérkeztünk, a merch pult előtt több méteres kígyózó sor állt, annak reményében, hátha tudnak emléket szerezni Örs munkásságáról. Mi is csak a koncert végén tudtunk odamenni, de már nem volt minden a mi méretünkben.

 

 

Az emlékfalon rengeteg emlék föl volt akasztva és sokan álltak előtte könnyes szemmel némán. Mellette asztalokra ki voltak rakva filctollak, papírok, ha valaki akart, ott helyben is tudott írni vagy rajzolni.

 

 

Kedves Emberek, rendhagyóan 17 órakor volt a kapunyitás és előzenekar nélkül, 19 órakor kezdődött a koncert. A majdnem 3 órás megemlékezést az eddig legutolsó, Emlékszem című Road Movie zeneszámmal nyitották meg, aminek a videóklipjében Örs már nem látható, viszont még az ő hangja hallható. Ez az első klip, amiben a srácok már csak négyen láthatóak. Az elhunyt frontemberük tiszteletére, mezítláb léptek föl a tagok, ahogyan Örs is tette mindig. A koncert felépítése Örs korai éveitől indult, és ahogy teltek a percek, úgy haladtunk előre a munkásságában is. A nehéz, szomorú hangulatot az AWS tagjai igyekeztek oldani, ezért a zeneszámok között érdekességeket, háttérinformációkat és vicces történeteket osztottak meg a nézőközönséggel. Kavarogtak a jó és rossz érzések, az öröm és a bánat az egész esemény alatt. Rengetegen sírtak (köztük én is), gyászoltak és ünnepelték az életét. A nézőtér és a színpad is tele volt kavargó, vegyes érzelmekkel. Voltak, akik egymás nyakába borultak, legyenek azok ismerősök, barátok, rokonok, családtagok, de még idegenek is.

 

 

Molnár Máté a Road énekese, mikor rá került a sor, hagyományos domoszlói módon emlékezett meg Örsről. Egy kupica pálinkával állt ki a színpadra, elmesélte a származási helyének hagyományát, hogy töltenek azoknak is egy italt, akik már nem lehetnek velünk. Majd a színpadon állva Örsnek kiöntötte a pálinkát, aztán az AWS-re ivott egyet.

 

 

Diószegi Krisztián (Kiki), a Down for Whatever énekese, aki többször is közreműködött néhány koncert keretén belül a zenekarral, mondott egy beszédet arról, hogy akik itt hagynak minket, ők is tovább élnek, csak máshol. Kiki több számban is részt vett, volt, amit egyedül énekelt, volt, amit többed magával. Valaki némán vonult föl és csak megölelte a zenekar tagjait, valaki mondott kisebb beszédet is. Rengeteg érzelmet lehetett látni a színpadon. Volt, aki izgult, volt, aki visszafogott volt, de mindenki beleadott mindent, érzelmekkel telten énekelt.

 

 

Néhány produkciónál a zenekar tagjai is énekeltek. Brucker Bence a gitáros az I’m Dorothy (ex-Dorothy) énekesnőjével, Gere Dorottyával (Dodo) énekelte a Hozzád Hasonló című Örssel közös dalukat, hűen visszaadva a „Csoda” erőteljes stílusát. Schiszler Soma a basszusgitáros az Aurevoir formációt erősítette az Édes mint a só előadása alatt, ami eléneklése után pár évvel ezelőtt Örs megkérte szerelme kezét ugyan ezen a színpadon. A közönség nagy meglepetésére, Roni több produkcióban is énekelt, hangja hasonló volt, mint elhunyt frontemberüké, hasonló érzelmekkel tudta előadni, amikben nem a dob mögül vett részt, igaz, addig nem tudta eredeti pozícióját ellátni, így másik dobos segített nekik.

 

 

Elhangzott 2 alkotás, amit a közönség énekelt csak a zenészekkel és nem állt ki a színpadra senki énekelni. Az egyik az ikonikus Viszlát Nyár volt, amit Örs az eltávozott apja emlékére írt, ami által 2018-ban megismerte őket a világ és ekkora hírnévre tettek szert. A másiknál Cséry Zoltán zongorázta a Lelket vennék című akusztikus, a Madách színházban előadott balladát. A színpadra helyeztek egy mikrofont, fehér virágokkal díszítve és sárga világítással kiemelték. A közönség leguggolt tisztelegve Örs előtt, majd mikor véget ért az éneklés, közösen mindenki skandálta perceken keresztül, könnyekkel küzdve, hogy „Örs egy Csoda!”. Sokszor felcsendült a közönség soraiban ez a mondat, de itt volt a leghosszabb és legerősebb és legtisztább.

 

 

Leköszönésnél a megmaradt 4 srác egymásra borult és percekig ölelték egymást. Felhívták a vendégelőadókat és mindenki vigasztalta a másikat. Volt, aki elengedte magát és kitört belőle a sírás. Búcsúzóul csak ennyit mondtak az AWS tagjai: „Találkozunk még srácok!”

 

 

Sokkal nehezebb volt ez az este, mint hittem. Fájdalmas volt mások hangján, más energiával hallgatni azokat, amiket akár fölvett hanganyagon, akár koncerteken többször hallottam. Volt szerencsém több AWS koncertre is eljutni, tapasztaltam Örs kirobbanó, tüzes személyiségét, kifogyhatatlan energiáját, dinamizmusát, profizmusát. Igazi frontember volt. Az előadók mindent megtettek, de sajnos őt nem lehet pótolni. Sikerült egy méltó megemlékezést létrehozni a tiszteletére, egy olyan búcsút, amire Örs is büszke lett volna.

 

 

Ennek az estének még nem szabadott volna megtörténnie. Minden előadó, minden hangszer, minden hangszál egy kivételes tehetség tiszteletére szólalt meg. Érezni lehetett az Örs iránti szeretetet, tiszteletet. Az AWS a tragédia óta először állt ki élőben közösen zenélni. Óriási lelki erő volt szükséges ehhez az estéhez, mind a közönség mind az előadók részéről, azonban sikeresen vették az akadályt és egy csupaszív előadást sikerült összehozniuk néhány nehézség ellenére is. Köszönöm a szervezőknek, a résztvevőknek, a zenekarnak és a közönség többi tagjának ezt a felejthetetlen búcsút.

 

 

„Búcsúzunk tőled, barátunk, szerelmünk, testvérünk, fiunk, példaképünk, Örs, Te Csoda!” – AWS

Nyugodj békében Te Csoda.

Szabó Petra

2021.09.27.

Linkek:

AWS – Könnyek között búcsúztak a rajongók Siklósi Örstől az Akvárium Klub előtt

AWS – Hosszan tartó betegség után elhunyt Siklósi Örs a zenekar énekese

AWS új klip még Siklósi Örs hangjával – Emlékszem