Ha lett volna harmadik Pantera koncert, akkor arra is elmentünk volna

Ha lett volna harmadik Pantera koncert, akkor arra is elmentünk volna

Ha lett volna harmadik Pantera koncert, akkor arra is elmentünk volna – koncertbeszámoló

(Pantera koncert 2023.05. 31. Budapest, Barba Negra, Red Stage)

 

 

A Pantera jött, látott és csinált két olyan bulit, hogy aki ott volt valamelyiken az jó eséllyel még mindig az állát keresi a Barba Negra padlóján. Amikor tavaly a semmiből érkezett a bejelentés, hogy Phil Anselmo és Rex Brown, a legendás Pantera még két élő tagja kiegészülve Zakk Wylde-dal és Charlie Benante-tal Pantera néven fog turnéra indulni, akkor rögtön beleborzongtam ebbe a hírbe. Ez a banda a számomra legkedvesebb zenekarok közé tartozik. Később kicsit emésztgetve a hírt jött a kétkedés, hogy jó ötlet-e ez igazából, meg etikus-e a már elhunyt Abbot fivérek felé. Köztudott, hogy Anselmo és a két Abbott (főleg Vinnie Pual) kapcsolata a banda 2003-as feloszlása után minden volt csak ideális nem. Vinnie Paul konkrétan kijelentette, hogy ő sem találkozni, sem beszélni nem akar Phil-lel többet, közösen zenélni meg aztán pláne nem. Szóval egyrészt ott volt az iszonyatos öröm, hogy ezeket a számokat, ha nem is az eredeti felállásban, de újra élőben lehet hallani, másrészt pedig a nagy kérdés, hogy szükség van-e erre igazából.

 

 

Amikor 1998-ban láttam a Panterát a Kisstadionban eszembe se jutott, hogy 25 évnek kell eltelnie majd a következő alkalomig. A ’98-as turné fő zenekarához, a Black Sabbathoz épp akkor csatlakozott újra Ozzy és ez jelentette az egyik legnagyobb aktuális zenei szenzációt, de a Pantera valósággal lemosta őket a színpadról. A Sabbathból elég volt 3-4 dal ahhoz, hogy inkább kimenjünk sörözni a büfébe. 🙂 Ennyire brutálisan jó koncerteket tolt akkoriban a Pantera, pedig ott már éleződött a folyamatos feszültség a tagok között, ami sajnálatosan a feloszláshoz vezetett egy-két évvel később. Ha valaki nem volt ott azon a koncerten – és gondolom sokan vannak ilyenek -, nekik ajánlom, hogy hallgassák meg minden idők egyik legjobb koncert albumát az Official Live – Pantera 101 Proof-ot. Az az album tényleg olyan, ahogy a Pantera élőben tudott játszani.

 

 

A turné tavalyi kezdetét rengeteg rajongói találgatás és vita előzte meg, aztán az első hírek arról szóltak (meg jöttek a jobb, rosszabb telefonos videók is), hogy a produkció nagyon is rendben van. Az, hogy ilyen előzmények után alig-alig volt fanyalgó hang, erősen bizakodásra adott okot. A Pantera név pedig elég volt ahhoz, hogy az érdeklődés a koncertek iránt hatalmas legyen. Amikor kiderült, hogy nálunk majd a Barba Negra lesz a helyszín, félő volt, hogy a jegyek gyorsan el fognak fogyni. Így is lett. Sajnos (vagy inkább magyar szempontból viszont szerencsére) az osztrákoknál és a németeknél lemondtak több koncertet az ottani épp divatos cancel culture nevében, ezért a Live Nation azonnal lecsapott a lehetőségre és lekötöttek egy második bulit a zenekar menedzsmentjével. Köszönjük az osztrákoknak, hogy ez a dátum nekünk jutott. 🙂

 

 

Ha már az előző után 25 évet kellett várni a mostani koncertekre, akkor biztos ami biztos alapon rögtön úgy döntöttünk hogy mind a kettőre el kell menni. Nehogy még 25 évet kelljen várni egy következő alkalomra. 🙂

És akkor beszéljünk végre beszéljünk részletesebben arról, hogy milyen volt a koncert, azaz koncertek.

 

 

Bíztunk benne, hogy a fenti kérdőjelek, hogy kell-e ez igazából, vagy elegáns-e Anselmonak (és Rexnek) Pantera néven turnézni, gyorsan eloszlanak majd, ha a produkció elég jó lesz. Jelentem, hogy ezt az akadályt nem egyszerűen megugrotta a Pantera, hanem a léc felett méterekkel szálltak át. Akkora csoda volt ez a két koncert, hogy még elképzelni sem tudtam. Egyszerűen minden tökéletes volt. Eddig akárhányszor voltam a a Barba Negrában a hangzás mindig nagyon jó volt, látszik, hogy minden alkalommal figyelnek rá, de most ez párosult egy elképesztően jól szóló és játszó zenekarral. Az első este a színpadhoz közel a sátorban nyomorogtunk, onnan talán kicsit basszus szegény volt, amit hallottunk, de a második este már a sátoron kívül a külső line aray hangfalrendszerből hallgatva a szabadban egyszerűen annyira tökéletesen szólt, hogy az valami elképesztő. (Főleg ahhoz a hangosítási rettenethez képest volt a kontraszt nagyon erős, amit az MVM Dome-ban követtek el a Deff Leppard és a Mötley Crüe közös buliján.)

 

 

Anselmo éneke egyszerűen földöntúli, ugyanolyan jól szól a hangja, mint akkor amikor a klasszikus albumok megjelentek, ráadásul láthatóan nagy kedvel énekelt, semmit nem alibizett el. Igaz, hogy a műsor nem volt hosszú, de erre egyrészt az eddigi koncertek setlistjeit böngészve számíthattunk (konkrétan szinte mindenhol 100%-ban ugyanazt a kb. 80 perces programot tolták le) másrészt meg énekeljen végig ennél hosszabb bulit valaki ugyanígy. Charlie Benante dobját Vinnie Paul eredeti beállításaival hangosították (el is hozták magukkal emiatt az eredeti hangtechnikusokat). Amikor a beállásnál meghallottam azt a pergő dobra tett effektet, amit ezerből is azonnal megismernék, azonnal fülig ért a szám. Rex basszusa végig szigorú volt és karcos, Zakk gitárja pedig a hátán vitte az egész előadást. Ő volt a leghangosabbra keverve végig, miközben a színpadon nagyon jó ízléssel egy picit háttérben maradt.

 

 

A műsor tényleg nem volt hosszú, de így is sikerült elképesztően jó setliset összeállítani. A vörös Pantera feliratos lepel lehullása után rögtön a New Levellel elképesztően zúzós riffjével indítottak, majd következett a Moth For War és jött a kérdés, hogy ha ennyire erős a kezdés akkor majd nem laposodik-e el a buli. A nem sokkal később következő I’m Broken megmutatta, hogy ettől nem kell félni. Olyan elképesztően kijátszották a maximumot minden dalból minden hangjából, hogy azt tanítani kellene. Természetesen nagyon hiányzott a két Abbot tesó játéka, de ez a mostani felállás a véleményem szerint toronymagasan ver minden jelenlegi rock zenei produkciót. És van egy dolog, amiben talán a mostani felállás még jobbnak tűnik annál, amilyen mondjuk 25 éve volt a Pantera: a hangulat végig nagyon jó a 4 zenész között. Gyakoriak voltak az összemosolygások a színpadon, sokszor álltak egymás mellé a dalok közben, láthatóan nagyon jól érezték magukat együtt. A közönség meg egyszerűen fantasztikus volt mind a két este.

 

 

Az első este durván teltház volt és a második is nagyon közel volt ehhez. Ha nem lett volna pont ugyanebben az időben elérhetetlen a Papp László Sportaréna a nálunk megrendezett foci döntő miatt, akkor valószínűleg az Arénában is teltházat csinált volna a banda. Én személy szerint örülök, hogy végül a Barbába kerültek a koncertek, mert így kétszer is meg lehetett nézni a bandát és másrészt pedig a hangzás biztos, hogy sokkal jobb volt így. A közönség pedig egyszerűen fantasztikus volt. Amennyire „koncert éhesnek” tűntek Anselmo-ék a színpadon, annyira ki volt éhezve a közönség is rájuk (25 év Pantera mentesség nem múlik el nyomtalanul). Gyakoriak voltak a spontán, zenekart éltető skandálások. Óriási volt az üdvrivalgás minden dal végén, vagy bármikor, amikor Phil erre buzdított minket. A második este pedig a koncert végén olyan hangosan szólt a „We Want More„, hogy a turné során először ráadást is játszottak.

 

 

A rövid, de nagyon intenzív 80 percnyi műsor elsősorban a Vulgar és a Far Beyond Driven albumokból lett összeállítva, de volt 1-1 dal a Great Sothern Trendkillről (a gyilkos és Phil által nem túl rádióbarátnak minősített 🙂 Suicide Note Pt. 2), illetve a Reinventing The Steelről a Yesterday Don’t Mean Shit. Ez a dal lett a spontán ráadás a második este, hisz itt a műsor normál szakaszában a Use Your Third Arm kapott helyett. A Black Sabbath Planet Caravan feldolgozása alatt végig egy az Abbot tesókról megemlékező videót nézhettünk a kivetítőn, amíg a színpad ízlésesen félhomályba volt borítva. Phil többször elmondta, hogy az egész turné Vinnie Paul és Dimebag emléke előtt tiszteleg. Charlie Benante dob cuccán a lábdob bőrök Vinnie Paul képével voltak díszítve, Zakk pedig a dzsekijén Szent Dime-os felvarrót viselt. A Walk irgalmatlan csúcspontja volt a koncerten (az első este a Mayhemes Csihar Attilával kiegészülve), de tulajdonképp minden dal elképesztően jól szólt.

 

 

Volt-e olyan dolog, ami nem tetszett? Igazából az, hogy csak két koncertet nézhettünk meg egymás után. A reakciókból ítélve valószínűleg a nézősereg nagy része boldogan bevállalt volna egy harmadik estét is ebből a csodából, amit ma Panterának hívnak. De hogy tényleg megemlítsek egy-két negatívumot is: a Cowboys albumról (ami az én személyes kedvencem) sajna csak a címadó dalt játszották. A Cemetery Gates-et csak egy az Abbot tesókról készített videó bevágás alatt felvételről játszották be, de itt is csak a dal legelejét, ami aztán átváltott az élő Planet Caravanba. De ezt persze tudtuk, hiszen a turnén eddig is pontosan így volt mindenhol. A This Love-ban pedig nem voltam kibékülve azzal a gitárhangzással, amivel Zakk a kezdeti bontogatott riffet pengeti.

 

 

Olyan este, azaz esték voltak ezek, amire valószínűleg tényleg sok-sok éven keresztül fog mindenki emlékezni, aki ott volt. Ritka amikor zenekar és közönség ennyire egymásra talál, az a produkció, amit pedig a színpadon nyújtott a 4 zenész gyakorlatilag példa nélküli. Nem véletlen, hogy a bulik óta sorjáznak a nagyobbnál nagyobb dicséretek zenészektől, újságíróktól vagy bárkitől, aki ott volt. És, hogy mi lehet ennek a mostani turnénak a folytatása? A Metallica már be is jelentette, hogy a közelgő turné egyes állomásain a Pantera lesz az előzenekar. Őszintén szólva Larséknak össze kell magukat kapni, ha nem akarják, hogy az előbanda lezenélje őket a színpadról. 🙂 Kérdés még, hogy lesz-e igény vagy mersz újabb Pantera néven készített dalok megjelentetésére. Nem tudom, hogy ennek örülnék-e, mert az azért tényleg nem lenne olyan, az Abbot tesók nélkül. De ezt majd a jövő eldönti.

 

 

Ha valaki pedig kihagyta ezt a két bulit, akkor lehetőleg ha adódik következő lehetőség, akkor ne kövesse el ezt a hibát, mert ezt a produkciót látni kell. Én meg most meghallgatom az I’m Broken-t, kb tizenötödik alkalommal a koncert óta…

Írta: B.T.

Credit: Hetessy-Németh Tünde

Szervező: Live Nation

Kapcsolódó tartalom:

Pantera koncertfotók 2023.05.31. Budapest, Barba Negra, Red Stage