Cyber- és posztpunk, darkwave és indusztriál – Programok május végére Cuvious ajánlója

Cyber- és posztpunk, darkwave és indusztriál – Programok május végére Cuvious ajánlója

Cyber- és posztpunk, darkwave és indusztriál –
Programok május végére
Cuvious ajánlója


A romantikus posztpunktól az indusztriálon és a cyberpunkon át a sötét diszkóig ismét több elsőrangú zenei esemény lesz május végéig. Azok számára, akik kedvelik az alternatív és underground irányzatokat, ez az időszak is mozgalmas lehet.

 

 

Topographies [US] @SzimplaROCKS

https://www.facebook.com/events/382749798088048

Szimpla Kert, május 24.

 

Európai turnéjának keretén belül két egymást követő napon is fellép nálunk a 2018-ban alakult, San Francisco-i székhelyű posztpunk trió, a Topographies. Május 24-én a Szimpla Kertben, másnap Győrben A Betonban. Ez utóbbi rendezvényről lejjebb bővebben is olvashattok. A zenekar műsorának nagy részét legújabb nagylemezének számai teszik ki.

A Topographies olyan new wave, coldwave és posztpunk együttesekből merít, mint a francia Asylum Party, a Joy Division-ből létrejött New Order vagy a brit The Chameleons. E hatások mellett egy múltidéző, mégis jelenkori hangzásban az industrial, az EBM és a shoegaze összetevőit olvasztják időnként a dalaikba. A zenekar a THE CURE kedvelőinek is érdekes lehet. A banda vezetője, Gray Tolhurst énekes-dalszerző-gitáros, a nagy hírű alternatív / darkwave együttes alapító-dobosának a fia. Gray mindemellett MFA (Master of Fine Arts) diplomás író.

▪️ ▪️ ▪️

KIS MAGYAR CYBERPUNK // Industrial zinefest // Empelde / E.N.D. / Planetdamage / Lvcretia //

https://www.facebook.com/events/7409114162512415

Auróra, május 24.

A 2023 őszén alapított Gothic Disorder Productions egy rendhagyónak tekinthető rendezvényt szervez KIS MAGYAR CYBERPUNK elnevezéssel. Ahogy a szervezők fogalmaznak, az esemény „gorecső” alá veszi a feszes, feszült és feszíthető, de mindenképpen hangos ipari-cyberpunk fellépőket. Amiből kevés van Magyarországon, ezért a kezdeményezés kihagyása előre nem látott mértékű szorongásos tüneteket idézhet elő.

EMPELDE

A rendezvény első fellépője EMPELDE (Farkas László), esztéta, zenekritikus, a H.I.T. Industrial Tech szubkulturális fanzin főszerkesztője, kísérleti zenész. Zenei megoldásai, narratív dalszövegei néhol az avantgárdot súrolják, már-már dadaista (de nem öncélú) módon értelmezve az Electronic Body Music (EBM), a minimal wave és az ipari hagyományokat. 

 3.N.D.

A dark electro, a terror EBM, az aggrotech fókuszában összpontosuló három tagú formáció, az 3.N.D. impulzív, nyirkos és sötét koncertet ígér. Szenyán Alexet, a csapat egyik alapítótagját sokan ismerhetitek a NecrogenesiS partisorozat motorjaként és az általa létrehozott NecrogenesiS – Magyar Industrial Webzine által is.

 

PLANETDAMAGE

A koncertprogramot PLANETDAMAGE (Bari Máriusz) zárja. Egy olyan alkotó, gondolkodó és aktivista, akinek sokoldalúságát aligha lehet röviden jellemezni. Zenész, producer, író, forgatókönyvíró, volt rádiós műsorvezető, főiskolai tanár, audiovizuális művész, jövőkutató, mások mellett a cyberpunk hazai úttörője. Többek között 7 éven át volt a 2001-ben alapított LD50.hu alternatív/goth/metal/industrial közösségi oldal egyik hajtóműve, vezető cikkírója és partiszervezője. A magyar indusztriál és goth közösség alapembere.

A középtempós electro-industrial anyagaival meggyőzően érvel egy jobb világ mellett. Ahogy tette ezt minden más eddigi tevékenysége által. Front 242, Front Line Assembly, Skinny Puppy, Clock DVA, Mentallo & The Fixer – csak néhány nagyobb név, melyek inspirálták zenei pályáját.

7 EP-je és egy nagylemeze (Relapse Protocol) jelent meg.

A koncertek utáni partin Lvcretia és vendégei garantálják, hogy senkiben ne maradjon kétség afelől, milyen jelentősége van, főleg ma az underground zenék által megfogalmazott üzeneteknek, jelen esetben a szikár, katartikus ütemeknek.

(Aki szeretne hozzájutni a kizárólag az eseményre gyártott izgalmas, egyben tartalmas fanzinok egyikéhez, ne pazarolja az idejét más programra!)

▪️ ▪️ ▪️

FEKETE ZAJ x Bestárium

https://www.facebook.com/events/822419226441796

A38 Hajó, május 25.

 

Az idén 15 éves Fekete Zaj Fesztivál a Bestáriummal és a Cser Könyvkiadóval együttműködve szervezi ezt a programot. A rendezvény egyik célja, hogy a belépőkből befolyt összeget az augusztus 15-19-ig tartó fesztivál programjának színesítésére fordítsák. A közösségi összefogás nemes célkitűzése mellett a Zajtól megszokott művészeti-kulturális értékek támogatása is kiemelt szerephez jut.

Az este folyamán 2 teremben váltva zajlanak majd az események: összesen 7 koncert és egy könyvbemutató beszélgetés is várja a látogatókat. A bemutatásra kerülő tavaly megjelent könyv a BESTIÁRIUM HUNGARICUM – Csodás lények és teremtmények a magyar néphagyományban címet viseli.

Dark doom folk, folk rock, avantgárd, metal, ritual, indusztriál, EBM, posztpunk, darkwave. A felsorolt műfajok, különböző sajátos hangnemekben biztosan meg fognak jelenni a fellépő zenekarok nyomatékos tolmácsolásában.

The Devil’s Trade, Nagyúr, Entrópia Architektúra, Kajgūn, Diabolus in Musica, Stahlgeist, kékmandarin. A nevek gyorséttermi fogyasztásra nem alkalmasak. Aki a rendezvényen részt vesz, nemcsak az egyetlen magyarországi autentikus underground fesztivált és a fellépő előadókat támogatja, hanem azt a szellemiséget is, ami mindenkori tartóváza a látszatvalóságokkal perben álló pillanatoknak.DEATH DISCO Vol. 3 / Black Nail Cabaret (H) / Topographies (USA) / Véna (H) / The Inclusion (H)

 

https://www.facebook.com/events/358804626769580/

 

 A Beton, Győr, május 25.

A győri Death Disco programsorozatot a 2020-ban létrehozott Kollektíva csapata álmodta meg. A zenekarok promotálásának, a tágabb értelemben vett goth zenék népszerűsítésének nagy teret adó Facebook oldalból lett rendezvényszervező klub új és szükséges erőirányokat jelölt ki a magyarországi dark (és részben technoid jellegű) színtérben.

A május 25-ei rendezvényükön három magyar és egy észak-amerikai banda fog színpadra állni.

BLACK NAIL CABARET

A magyar vonal legnépszerűbb zenekara a 2008-ban alakult Black Nail Cabaret. A synth noir zenekar külföldön is számos sikert ért el. A dark popként is jellemezhető duó március elsején mutatta be új albumát, a ‘Chrysanthemum’-ot. A lemezről épp nemrég jelent meg a máris felkapott ’Teach Me How to Techno’ című számukhoz a videóklip. Árvai-Illés Emese (Emke) aurája, vonzereje és éneke, Árvai Krisztián zenei odaadása és tehetsége kivételes a hazai underground pop szcénában.

TOPOGRAPHIES

A május 24-én a Szimpla Kertben is fellépő kaliforniai post-punk/shoegaze/darkwave Topographies szintén az új nagylemezével, az ‘Interior Spring’-el érkezik A Beton közönsége elé. Többet e cikk első bejegyzésében olvashattok a bandáról.


VÉNA

A színpad másik magyar szereplője a goth/post-punk/coldwave/synthpunk frontvonalain 2017 óta előrenyomuló VÉNA. A makulátlan old school hangzás, a modorosságtól mentes tiszta habitusok példaértékűvé teszik a duót. Szabó Sára Viola énekes, billentyűs T. Balival az I.O.N. (Irrational Ortodox Noise) tagja is egyben, Magyari Árpád (gitár, szintik, alapok) pedig a Süllyedő Világ gitárosa.

THE INCLUSION

Harmadik magyarként a győri The Inclusion fog fellépni. Nem áll közel hozzám a zenekar számaiban felbukkanó érzelgősség, de a future pop által is inspirált csapatnak még akkor is megvan a maga kiérdemelt helye a színtérben, ha a Bonanza Banzai-ból is jól ismert Ákost a kelleténél többet hagyták dalaikban érvényesülni. Az általam egyébként kedvelt synthpop műfaj magyar ága vesztemre sok hasonló túlcsordulást produkált eddig. Személyes benyomásaim ellenére igényes, minőségi zenét játszanak, így jó szívvel tudom ajánlani őket.

▪️

A koncerteket követő afterparti prominens vendége DJ. Terrorismo lesz Ausztriából. Személyét, Ray-t, sokan ismerik és szeretik Magyarországon. Néhány éve a bécsi Schattenwelt Fesztiválon nekem is volt alkalmam a dj. pult mögött állni vele. Szettjei és energiamezői úgy húznak be, mint a Halálcsillag az Ezeréves Sólymot. Rajta kívül a Kollektíva Szelektorai (DD, UPHO, Lvcretia) válogatnak majd a legfrissebb és a legklasszikusabb sötét-underground zenékből a post-punktól a darkwaven át az EBM-ig.Xeno & Oaklander (USA) x Rare DM (USA) x Cawatana (H)

https://www.facebook.com/events/425237786726209

Gödör, május 26.

A hozzávetőleg 2020 óta működő SenkWaves szelektor duó (Mona és Balázs), egyúttal programszervező páros az utóbbi évek egyik legfontosabb földalatti koncertszervező erővé nőtte ki magát. A rendezvény azért is különleges, mert az egyetlen magyar fellépő, a Cawatana szintén az ő nevükhöz kötődik. Kezdem is ezért az ő kurta bemutatásukkal.

CAWATANA

A Cawatanát még 1999-ben Sörös Gergő és Kiss Balázs alapította. Jó időben, jó helyen. Már szükség volt arra, hogy itthon is képviselve legyen az akkortájt sokfelé egyre nagyobb figyelmet kapó neofolk irányzat. A küldetés annyira jól sikerült, hogy a határon túl is masszív rajongótábort tudtak kialakítani. 2014-ben a Dürerben, a műfajt nagyban meghatározó post-punk/experimental/neofolk DEATH IN JUNE előtt léptek fel.

A Cawatana egy nagyobb időszeletet befogva volt képes hangsúlyosan jelen lenni, majd pár éves kihagyás után, Kiss Balázs 2018-ban reprodukálta és újraértelmezte a zenei eszköztárakat. Az új Cawatanában Riesenberger Mónika lett állandó társa, a hatásokat illetően pedig a minimal wave, a minimal synth, a coldwave érvényesül inkább. Egy ideje már a kiváló basszeros, Szegi Csongor (Camp Fire Melancholy, Utolsó Hullám) is kiegészíti játékával a dalaikat.

XENO & OAKLANDER

 
A leginkább a ’80-as évek elejéhez-közepéhez köthető minimal wave irányzatnak többek között a New York-i Xeno & Oaklander adott új életet 2004-es alakulásakor. A hideg analóg szintetizátorok, a mesterien összerakott hangrészek, a precíz távolságtartással tökéletes összhangban lévő érzelmes megszólalások máig egyedivé és követendővé teszik a zenekart. A már ikonnak számító duó 5 év után tér vissza Budapestre, ahol európai turnéjuk részében jönnek el a Gödörbe.

RARE DM

Erin Hoagg aka Rare DM is New Yorkból érkezik. A 2019-ben debütáló multiinstrumentalista művész, énekes és producer a sötétebb elektronikus tánczene, a romantikusabb darkwave és az analóg synthpop erényeivel, nem utolsósorban önmaga jelenségével tuti, hogy levesz majd a lábadról.

▪️ ▪️ ▪️

CURSES (DE) / MEN + MACHINE (H) live

https://www.facebook.com/events/1751222318718751

A38 Hajó, május 27.

 

Hogy ki, mit hall bele a 2007-ben alakult Curses zenéjébe, az nemcsak a stílusismereti szorgalmunkon és a saját esztétikai benyomásainkon múlik. Ezzel csak a zavaromat akarom kifejezni, amikor a kihallható stíluselemeket egy konkrétabb kategória szerint szeretném meghatározni. A régi iskola szerinti darkwave, a veterán gothic rock, a szintén ’80-as post-punk, ezen túlmenően a synthwave, és még némi EBM hatás is érvényesül ebben az egyébként melankolikus, mégis energikus zenében.


MEN + MACHINE

 

A mágikus erők által tehetséggel felruházott DJ./producer és kísérleti zenész Ágoston Dániel, művésznevén Man + Machine megkerülhetetlen a hazai elektronikus zenei életben. A külföldön is számon tartott alkotó Men + Machine proketjével lép fel az estén, melyet Barnsz-szal, Horváth Botond Barnabással (gitár, billentyűk) jegyez.

Darkwave és posztpunk ihlette tónusok, electro-indusztriális dark techno, posztapokaliptikus látomások, nosztalgikus visszatekintések, merengés és menetelés. Nem a konvenciók diktálta szabályok szerint, nem parancsra a közhelyek és a megmunkálatlan ízlések és igények kiszolgálásának érdekében, ellenkezőleg: határozott irányt mutatva a szükségszerű mélységek felé.

SEXTILE (USA) LIVE

https://www.facebook.com/events/372192098882414

Turbina, május 28.

 

A Turbinában fog megállni európai körutazásuk egyik állomásaként a hazai és külföldi goth klubok nagy kedvence, a Los Angeles-i Sextile. A goth jelző ne fordítson önmagad ellen, ha távol áll tőled az irányzat. A zenekar sokoldalúságát változatos diszkográfiájuk mutatja leghitelesebben. A szomorú, de nyers posztpunk erőre ráhúzzák a ’90’s évek hardcore dance ütemeit, az alkuk nélküli EBM állhatatosságát, az electropunkot, másutt a synthwave vagy a dreampop érzékiségét, a darkwave önelemző, önreflektív attitűdjeit.

A Brady Keehn, Melissa Scaduto és Cameron Michel alkotta trió áttör a szögesdrótokon és a rave, a drum & bass hatásokat is vállaló, PUSH címet viselő új album számait központba állítva emelt BPM számmal hatol majd a szívek mögötti feltáratlan területekre.

Bármilyen nagy is lehet a sötétség, magunknak kell fényt biztosítanunk – mondta Stanley Kubrick filmrendező. A fentebbi hét rendezvény mindegyike alkalmas erre a fénykibocsájtásra.

Cuvious
Lilian Goth Art Prod. (https://telekomspots.hu/promoters/393/lilian-goth-art-prod)