David Helfgott in Concert Ragyogj Budapest! – 2024. március 17. vasárnap este 6 óra, Budapest, Dohány utcai Zsinagóga

David Helfgott in Concert
Ragyogj Budapest!
Dohány utcai Zsinagóga
2024. március 17. vasárnap este 6 óra

 

Örömmel jelentjük be, hogy a világhírű ausztrál zongoraművész, David Helfgott ismét visszatér Budapestre. Helfgott páratlan tehetségével és lenyűgöző előadásmódjával számos nemzetközi színpadon felejthetetlen emlékeket hagyott a közönség szívében. Ezúttal márciusban a Dohány utcai zsinagógában csillan fel zongoraművészetének ragyogása, és a közönség belemerülhet egy briliáns zongorajáték felemelő élményébe.

 

Az est középpontjában olyan kivételes, halhatatlan művek állnak, mint például Chopin bensőséges és mélyén rejlő érzelmekkel teli „Ballade No 1 G-mollban”, az örökké aktuális „Ballade No 4 F-mollban”, mely garantáltan borzolgatja a lelket és a benne rejlő szenvedélyt. A magyar származású Liszt Ferenc lenyűgöző „Ballade No 2 B-mollban” alkotásán keresztül betekintést nyerünk a zongorajáték mesterfokába, míg az „Un Sospiro” című etűdje a szerelem káprázatát eleveníti meg. A feledhetetlen Beethoven ikonikus „Appassionata” című, 23. szonátája mellett Mendelssohn különleges „Rondo Capriccioso” című darabja szintén felcsendül a Zsinagóga falain belül. A forradalmi Addinsall fenséges „Warsaw Concerto”-ja olyan zenei freskót idéz, melyben a romantika és a szenvedély egyesül, de nem maradhat el Chopin „Op.24 A-moll” etűdje, a „Winter Wind”, mely igazi hóvihart kavar, mely zenei képzeletünk szárnyán suhanva zongorázza be magát a tavaszba. A művészet ereje együtt él a zongorahangokban és azokban a mélységekben, amelyek csak a zene nyelvén érthetők.

 

 

 

David Helfgottról

Az élettörténetén alapuló „Shine” című életrajzi drámát 7 Oscar-díjra jelölték. A főszerepet játszó Geoffrey Rush (David Helfgott) a legjobb mellékszereplőnek járó Golden Globe-ot vihette haza! 1996-ban a Shine című Oscar-díjas film nemzetközi bemutatása újra fókuszba helyezte. A film sikerének hatására az általa előadott Rachmaninov Harmadik Zongoraverseny CD-je vált az időszak legkelendőbb lemezévé Ausztráliában, az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban. Az év októberében David Helfgott történelmi pillanatot teremt négy egymást követő teltházas koncerttel, melyet a Sydney Operaházban adott. Ezt követően világkörüli turnéra indult, fellépve az USA és Kanada számos városában, beleértve a Hollywood Bowl-t és a Carnegie Hall-t, majd visszatért Londonba, a Royal Albert Hall-ba.

Helfgott azóta is rendszeresen turnézik világszerte, megjelenik a pekingi Zenei Fesztiválon, a bécsi Musikverein-ben, Koppenhágában a Tivoli Koncerthall-ban, London Barbican Központjában, Ausztriában az Erl Fesztiválteremben, és gyakran lép fel a Sydney Operaházban.

Melbourne-ben született, már gyerekkorban megcsillantotta rendkívüli zongoraművészeti tehetségét, és az ABC Instrumentális és Vokális Verseny állami döntőjét hat alkalommal megnyerte. 17 évesen Alice Carrardnál kezdett tanulni, aki Bartók és Thoman István Liszt tanítványa volt. Két évvel később Londonba utazott, hogy a Royal College of Music hallgatójaként Cyril Smith irányítása alatt tanuljon. Smith, a 25 éves tanári pályája során a legbriliánsabb diáknak tartotta Helfgottot, és technikailag és temperamentumban egyaránt Horowitzhoz hasonlította.

Londoni tartózkodása alatt több díjat is elnyert, köztük a Dannreuther-díjat a legjobb versenykoncerttel nyújtott teljesítményért, Rachmaninov Harmadik Zongoraversenyének előadásáért. Bár londoni tartózkodása végén növekvő érzelmi instabilitással és lelki izgatottsággal nézett szembe, a 70-es évek során gyakori kórházi kezelések időszakát élte meg. Az 1980-as években tért vissza a koncertpódiumra.

Jegyek: https://www.eventim.hu/hu/jegyek/david-helfgott-koncert-budapest-dohany-utcai-zsinagoga-623678/event.html

„A látogatónak a koncert során a zsidó hitéleti előírásokat be kell tartania. Az épületben férfiaknak kizárólag fedett fejjel, nőknek fedett vállal lehet belépni és benntartózkodni.”

A koncert szervezője a Green Stage Production iroda, melynek mottója:

„A Földünk védelme, és ezért tudatos célunk, minden általunk megrendezésre kerülő koncert, előadás megvalósításához szükséges energiafelhasználások adataiból kiszámíthassuk az adott események Ökológiai lábnyomát, ezen számítások eredményeként pedig annyi fát ültessünk hazánkban, amely ezt a keletkezett öko lábnyomot ellensúlyozni képes”.

Kapcsolódó tartalom:

David Helfgott újra Budapesten koncertezikdátum

márc 17 2024
Expired!

időpont

18:00 - 22:00

 

– hirdetés –

Koncertbeszámolók

30 éves érettségi találkozó a Parkban – a Take That Budapesten
30 éves érettségi találkozó a Parkban – a Take That Budapesten

30 éves érettségi találkozó a Parkban – a Take That Budapesten – koncertbeszámoló ...

Szóló, gitár – Tom Morello az Akváriumban
Szóló, gitár – Tom Morello az Akváriumban

Szóló, gitár – Tom Morello az Akváriumban – koncertbeszámoló (Tom Morello koncert ...

Szerelem sokadik szúrásra – Scorpions az Arénában – koncertbeszámoló
Szerelem sokadik szúrásra – Scorpions az Arénában – koncertbeszámoló

Szerelem sokadik szúrásra – Scorpions az Arénában – koncertbeszámoló (Scorpions koncert ...

Ugly Kid Joe – Verses megemlékezés az Open Road fesztivál pénteki napjáról
Ugly Kid Joe – Verses megemlékezés az Open Road fesztivál pénteki napjáról

Verses megemlékezés az Open Road fesztivál pénteki napjáról – beszámoló (Ugly Kid Joe ...

Amikor a show tényleg a műsor – Rod Stewart koncertbeszámoló
Amikor a show tényleg a műsor – Rod Stewart koncertbeszámoló

Amikor a show tényleg a műsor – Rod Stewart koncertbeszámoló (Rod Stewart koncert 2024.06.22. ...

Az életigenlő világvége szeánsz – Bring Me The Horizon, HEALTH koncertbeszámoló
Az életigenlő világvége szeánsz – Bring Me The Horizon, HEALTH koncertbeszámoló

Az életigenlő világvége szeánsz – Bring Me The Horizon, HEALTH koncertbeszámoló (Bring Me ...

Koncert Magazin