Legyél te is ’Magyar hősök’ között! Szabadulószoba, színház és történelemóra egyben

Legyél te is ’Magyar hősök’ között! Szabadulószoba, színház és történelemóra egyben

Színpadon a Magyar hősök című kötet történetei. A rendhagyó szabadulószínház a XX. századi magyar történelem vészterhes időszakaiban hőssé vált honfitársainknak állít emléket. A különleges előadás során nem egy fiktív történetbe lépünk be, hanem a történelmi múlt drámáit élhetjük meg újra. Egyedülálló élmény és történelemtanulás a fiatalok számára!

A Budapesti Eötvös 10-ben november 13-án, 14-én, 20-án és december 5-én nyílik meg a múlt kapuja.

A Magyar Hősök szabadulószínház előadását ezen felül még Veszprémben, Kapuváron (november 5.) és Nagykanizsán (december 13.) láthatjuk.

 

 

A Magyar hősök. Szabadulószínház című előadás során öt középiskolás diák tanáruk vezetésével ellátogat a Huszadik Század Aréna – diktatúrák szorításában nevet viselő szabadulószobába. Ebben a történetben a tanulók nem valamelyik horrorfilm kitalált, borzongató jeleneteit élhetik át: a játék a XX. század nagy drámáinak időszakába, nagyszüleik és dédszüleik ifjúkorába repíti vissza a fiatalokat, ahol olyan emberek bőrébe bújhatnak bele, akik életük egy pillanatában súlyos döntésre kényszerültek, és nem a könnyebbik utat választották – noha a tét olykor nem kevesebb volt, mint embertársaik, sőt a saját maguk élete.

A színdarab hat „hétköznapi hős” (Brusznyai Árpádné Honti Ilona, Gérecz Attila, Kiss Sándor, Olofsson Placid, Richter Gedeon és Salkaházi Sára) sorsának szokatlan nézőpontból történő bemutatásán keresztül segíti a diákokat a történelem megértésében és saját helyzetük átértékelésében – a fiatalok nyelvén nyújt számukra valódi élményt, miközben gyarapítja a 20. századi magyar történelemről meglévő ismereteiket.

A darab a Nemzeti Emlékezet Bizottsága, a Mathias Corvinus Collegium és a Mandiner gondozásában megjelent Magyar hősök. Elfeledett életutak a 20. századból című könyv alapján született. Megtekintése 14 éves kortól ajánlott. Az előadást szünet nélkül játsszák, hossza 90 perc.

BUDAPEST

 Eötvös 10 (1067 Budapest, Eötvös utca 10.)

október 20., november 13., 14., 20. és december 5.

Kedvezményes jegyigénylés: https://forms.gle/6ymspHVSX4LWBefZ6

 

KOZMA GÉZA gimnáziumi történelemtanár – Csuja Imre (Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész) / Hajdu Steve
SÁRI – Kopek Janka / Veszelovszki Janka
ZSUZSI – Trill Bea / Antóci Dorottya / Cserna Lulu
DÖME – Márfi Márk
KARCSI – Sütő András
BÁLINT – Böröndi Bence / Hajdu-Sobor Csaba
A RENDEZŐ HANGJA – Kamarás Iván (Jászai Mari-díjas)

Írta: SZABÓ BORBÁLA
Rendező: SERES TAMÁS
Producer: SERFŐZŐ KRISZTINA
Jelmez: MATIZ GÁBOR
Rendezőasszisztens: SZANYI SAROLTA
Díszlettervező: HUSZÁR KATÓ

Nemzeti Emlékezet Bizottsága és az Ülj Közelebb produkciója.

A 2022. évi Highlights of Hungary-díj jelöltje.