13. Tábor Fesztivál – Magyarország legnagyobb rock-házibulija Alsóörsön

13. Tábor Fesztivál – Magyarország legnagyobb rock-házibulija Alsóörsön

13. Tábor Fesztivál 2021.08.28. szombat – Kalapács, Leander Kills, Road koncertbeszámoló

(13. Tábor Fesztivál 2021.08.28. szombat – 2021.08.28. Alsóörs)

 

Még zenekari táborból nőtte ki magát, ez a mára országszerte népszerű fesztivál. A fesztivál a rockzene és a motor rajongóinak a szokásos helyszínen, Alsóörsön lett megrendezve augusztus 25-től 28-ig. Az esti koncerteken mindenki együtt bulizhat a kedvenc zenekarával, napközben pedig sportversenyek, csapatversenyek és egyéb kitűnő programok gondoskodnak a szórakozásról. A szervezők a gyermekekről se felejtkeztek meg, számukra is lett rendezve program, pl. aszfaltrajz verseny, homokvár építő verseny, nyuszimotor verseny.

 

 

Sajnos idén a fennálló járványügyi helyzet miatt nem sok fesztivál és koncert került megrendezésre. Most agusztusban került pótlásra a tavaly elmaradt Tábor Fesztivál is, ahová a tavalyi jegyek és bérletek érvényesek voltak erre az évre. Eső esetén fedett helyen tartották meg a koncerteket, de szerencsére, az előrejelzések ellenére ezen a napon nem esett, és a hirtelen jött őszi hideg sem szegte kedvét a rock rajongóknak az utolsó napon.

Volt szerencsém először eljutni az egykori Zorall Sörolimpiára, ami már Tábor Fesztivál néven kerül megrendezésre. Ahogy a bejáratnál beléptünk, lehetőségünk nyílt a fesztivál szervezői jóvoltából, a tragikusan korán elhunyt énekesért, Siklósi Örsért gyertyát gyújtani. Megható gesztus volt, gyönyörű kivitelezésben. Nem tudtam nem ködös szemmel elmenni mellette.

 

 

Láthattunk a fesztivál területén gyönyörű motorokat, árusító bódékat, valamint találkozhattunk egy kováccsal. A táborozóknak minden nap lehetőségük nyílt különböző kovácsolási technikával megismerkedniük, akár szerencsepatkót, kést vagy fokost készíthettek. Mi a szombati napon sajnos lemaradtunk az aznapi kézműves foglalkozásról.

 

 

Mikor a színpadhoz értünk, éppen a nagyjából 40 éve a pályán zúzó Kalapács József és zenekara játszott a Hammer World nagyszínpadon. Generációk gyűltek össze a zenéjét hallgatva és énekelve. Ennyi idő után is, még mindig teli energiával állt a színpadon és nyitotta meg a nagyszínpados szombati koncerteket. Nem sokkal a Kalapács koncert vége előtt kezdődött el az MKH Rockkártya Színpadon, a sátorban a nagyon népszerű Hollywood Rose, a Guns n’ Roses tribute zenekar. Ők a lehető legmagasabb szinten képviselik a Guns n’ Roses örökségét. Éppen ezért annyian voltak kíváncsiak rájuk, hogy sokan csak kívülről tudtuk hallgatni, mivel a sátorba beférni már nem lehetett.

 

 

Sötétedés után este 8 órakor, a Leander Kills, ahogy a Facebook felületükön ígérték, egy különleges műsorral csapott a húrok közé. Újra láthattuk a világhírű Bodor Mátét tiszteletbeli ötödikként, aki 2017-ben vált ki a zenekarból, amikor a skót Alestorm intenzív világkörüli turnéra indult, így nem tudott mind a két zenekarban részt venni. Ígéretéhez híven, mikor ideje engedi és Magyarországon tartózkodik, fellép a Leander Kills zenekarral.

 

 

Köteles Leander a koncert alatt többször énekeltette az összegyűlt tömeget, Jankai Valentin (Blind Myself) dobossal együtt. Leander még a közönség elé is lejött a színpadról, egy rögtönzött emelvényen állva énekelt, így növelve a közönség és a zenekar közt lévő kapcsot.

 

 

A másfél órás koncert vége felé, az Élet című dalukat felajánlották az AWS zenekar tragikusan elhunyt énekese, Siklósi Örs emlékére. Leander a zongora mögül, éneklés közben hatott meg minket ezzel a gyönyörű dallal. Mindeközben a sátorban a lányzenekarból átalakult I’m Dorothy-val énekelt együtt a lelkes közönség. Itt is színültig telt a sátor és újra csak oldalról lehetett megközelíteni a színpadot. Ekkor már augusztus végéhez képest elég hűvös lett a levegő, de mégsem szegte kedvét a rajongóknak.

 

 

A Leander Kills koncert után, a Hammer World nagyszínpadra felvonult a már várva várt ROAD zenekar, és óriási robbanások kíséretével elkezdték az éjfélig tartó tombolást. Hozták magukkal a megszokott színvonalas show-t. A fagyoskodó közönség örömére rengeteg melengető, lángcsóvákat kilövellő alkalmatosságok, füstágyú és színpompás pirotechnikai megoldások és változatos fényű reflektorok kíséretében Goya szokásához híven végig ugrálta a színpadot, miközben gitárjátékával elvarázsolta a közönséget. Kádár Imre visszafogott stílusát, Molnár Máté őszinteségét és energiáját a kényszerpihenő se változtatta meg. Még nagyobb lendülettel vetették bele magukat a zenélésbe, folyamatosan csiszolódnak össze a képzett új dobosukkal, Tóth Tamással.

 

 

Goya a gitáros, megszakítva hagyományát, a hideg időjárás miatt pólóban jött ki a színpadra és a koncert első felét így tombolta végig, ezt a zenekar tagjai nem hagyták szó nélkül és a közönség kántálása segítségével levetették a pólóját.

 

 

A zenekarhoz az idén csatlakozott dobost, Tóth Tamást (Mytra, Nomad, ex-Wisdom), aki Szabó Erik helyére érkezett március közepén, az énekes Molnár Máté ismét bemutatta a közönségnek, amit hatalmas ováció kísért. A koncert végén következett Világcsavargó című híres sláger, amit a zenekar az idén is felvett a koncertműsorba. A közönség, világító mobilok hangulatvilágításában, közösen, egyszerre énekelte a gyönyörű balladát, miközben Kádár Imre egy akusztikus gitárral kísért minket.

 

 

A ROAD zenekar elköszönése után, éjféltől következett az MKH Rockkártya Színpadon a Rómeó Vérzik. Ezen a koncerten is tele volt a nézőtér, újra nehézkesen lehetett bejutni a sátorba. Mikor elindultunk, még egy pillantást vetettünk a kivilágított emlékhelyre, gyújtottunk egy gyertyát Örs emlékére, aki fél éve hagyott itt minket, nagy űrt hagyva maga után.

 

 

Nagyon hálásak voltunk az időjárásnak, mert a szombati napra egész héten egyész napos esőt jósoltak. Szerencsére nem jött be, megúsztuk az esőt.

Nagyon jól éreztük magunkat, jövőre 2022-ben újra ugyan itt!

Szabó Petra

http://www.taborfesztival.hu/