Egy száll gitár és rock’n roll!

Egy száll gitár és rock’n roll!

Hidegben, egy szál gitárral lépett fel Spike, akit a The Dead Daisies váltott a Barba Negra színpadán egy csaknem két órás koncerttel- koncertbeszámoló

(Spike, Dead Daisies koncertek 2023.12.03. Budapest, Barba Negra)

 

 

Spike egy szál gitárral is beizzította a fagyos estét

A kultikus brit rock′n′roll banda, a The Quireboys arca, az énekes Jonathan Gray, alias Spike lépett elsőként színpadra, méghozzá egy szál akusztikus gitárral. Miközben a hideg miatt a közönségben kezdett meghűlni a vér, az énekes az ekkor még foghíjas tömeg helyett is felpörögve csapott bele egymaga az estébe, egy Sarah Beth feldolgozással, a Raining Whiskey című dallal.

 

 

Ekkor már a közel állóknak feltűnhetett, hogy nem szomjas, ellenben nagyon jókedvű. Ennek ellenére, laza turbánszerű kendőjével a fején, könnyedségével és pozitív hangulatával engem rögtön elbűvölt (megjegyzem, ez a koncert utáni beszélgetésünk, közvetlensége és humora által később még fokozódott is). A színpadon nem volt semmi extra technika, de nem is kellett, ez pont így volt jó. A hangja néhol megcsúszott, ezt később mondta nekem is, hogy ez most szerinte sem volt az igazi, talán kicsit egyhangúra is sikeredett a koncert, nekem mégis tetszett. Szerettem a maga tökéletlenségeivel együtt ez a háromnegyed órás felvezetést, ahol többek között felcsendült a Quireboys There She Goes Again-je, Frankie Miller Cocaine-je és az Animals House Of The Rising Sun című klasszikusa is. Bernie Marsden angol rock- és bluesgitáros emlékére pedig még a Here I Go Again is elhangzott. A Spike egy szál gitárral is beizzította a fagyos estét.

 

 

Spike ment, majd kisebb szünet után jött a nem teljesen eredeti felállásban koncertező és szintén kisebb szünet után újra összeálló hard rock banda, a The Dead Daisies. A zenekaralapító David Lowy mellett az ex-Mötley Crüe-énekes, régi új tag John Corabival az élen, Doug Aldrich gitárkíséretével, a szintén visszatért Michael Devinnel a basszusgtárnál, Brian Tichyvel pedig a doboknál. Ezúttal nyáron megjelent új albumuk, „Best of” turnéjuk keretében látogattak el hozzánk.

 

 

Michael Devin és Doug Aldrich is igazán odatették magukat pengetés terén, Tychy PEDIG egy hosszabb dobszólóval is megörvendeztette.

 

 

A 10 perc híján kétórás koncertet stílszerűen a Resurrecteddel kezdték, majd még 19 számot játszottak el a 2012-ben alakult sydney-i, de mostanra már ausztrál-amerikai zenekar történetének korszakaiból. Valami kis díszlet esetleg lehetett volna (de talán mostanában el vagyok kényeztetve a nagyobb színpadi technikát felvonultató együttesek miatt), azért a szokásos színes fények villóztak, miközben Corabi egy érdekes és kissé vulgális történetet is elmesélt az exfeleségéről, amitől többek akár el is pirultak, ha éppen nem fáztak. Egyébként a Something I Said címú számnál ő is gitárt akasztott a nyakába.

 

 

A repülés, műrepülés és ejtőernyőzés, avagy minden olyan dolog szerelmeseként, ami ehhez kapcsolódik, számomra egyértelműen a nem is olyan régi Daisies dal a Born To Fly vitte a prímet, és ez kimondottan jól is szólt. De többek között elhangzott a Miles In Front Of Me és 2014-es EP-jük címadó dala a Face I Love. Majd következett a Lock ‘n Load, a Miles In Front Of Me, de olyan, tőlük szinte már elmaradhatatlan feldolgozásokat is eljátszottak, mint a Fortunate Son vagy a Midnight Moses is. Tichy egy hosszabb dobszolóval is megörvendeztette a közönséget. Ebben még az sem zavarta meg, hogy az azokkal való bűvészkedés közben egyszer elejtette a dobverőit. Ráadásból pedig három is jutott végül, a koncertet a Beatles Helter Skelter-jével zárták.

 

 

Írta: Matolcsi Zita

Credit: Lukácsi Barnabás

Szervező: Live Sound

 

Kapcsolódó tartalom:

The Dead Daisies koncertfotók 2023.12.03 Budapest, Barba Negra