A metálos keménymag ezúttal oroszlánkirályt énekelt – Battle Beast, Induction, Saint Deamon

A metálos keménymag ezúttal oroszlánkirályt énekelt – Battle Beast, Induction, Saint Deamon

Egy újabb vasárnap este bizonyította a Barba Negrában, ha jó a koncertfelhozatal, nincs az a következő munkanap, ami távol tarthatná a rajongókat.

(Battle Beast, Induction, Saint Deamon koncertek 2024.02.18. Barba Negra)

 

 

A Red Stage-re átkerült estét a szemtelenül fiatal cseh banda, a power metált játszó Induction (Craig Cairns – ének, Dominik Gusch – basszusgitár, Tim Kanoa Hansen – gitár,  Marcos Rodriguez – gitár, Dominik Zester – dob) nyitotta, akik nem is olyan régen már felléptek a Blue Stageben. Őszintén szólva, személy szerint az ő produkciójuk nyűgözött le a legjobban és le merném fogadni, hogy a későbbiekben még ennél is többet fogunk hallani felőlük. Sokaknak feltűnhetett, hogy mikor nem a színpadon voltak, a tagok pulcsijain a Halloween zenekar logója virított, ám ez nem a véletlen műve: a basszusgitáros ugyanis nem más, mint az említett zenekarban tevékenykedő Kai Hansen gitáros fia.
2014-ben alakultak, ennek ellenére másodszor is precíz és kimondottan rendben lévő produkcióval léptek színpadra. Humor terén sincs okunk panaszra, a másik két zenekar koncertje alatt például még velem is szelfizgettek (majd nevetve kérdezték, hogy buszjegyet tartok-e a kezemben, aztán aláírták a BKV bérletemet, amit egyébként később az éjszakai buszon fel is mutattam a sofőrnek, aki bezzeg észre sem vette milyen ereklyét csodálhat meg éppen).

 

 

A közönség hamar bemelegedett, aztán a szünet után hatalmas generációváltás következett, azaz a svéd-norvég power metal képviselői, a Saint Daemon (Jan Thore Grefstad – ének, Andreas „Toya” Bjurström – gitár,  Magnus „Nobby” Noberg – basszusgitár, Alfred Fridhagen – dob) lépett színre.

 

 

Az énekes igazán kitett magáért, messziről sugárzott róla az energia. A koncert után a merch-ben is szívesen beszélgettek bárkivel. Fellépésüket – kedves gesztusként távol lévő rajongóik felé – több más szereplésükhöz hasonlóan – élőben is közvetítették saját csatornájukon.

 

 

Egy újabb rövidebb szünet után a főattrakciónak szánt és nálunk sem első alkalommal megforduló, igazi finn heavy metálban utazó Battle Beast következett (Eero Sipilä – basszusgitár, Joona Björkroth – gitár, Janne Björkroth – billentyű, Pyry Vikki – dob)  Noora Louhimo énekesnővel, aki anno a kissé eltérő hangú Nitte Vallot váltotta.

 

 

Zenéjüket dallamos hangzás és erőteljes refrének jellemzik, miközben dalszövegeik gyakran fantasy témákat dolgoznak fel. A telt idomú, lengén öltözött, ördögszarvat viselő énekesnő már az új lemez címadó dalánál, a Circus Of Doom-nál úgy belelendült a buliba, hogy még a harisnyája is elszakadt, ám ez nem szegte kedvét a további ugrálásának.

 

 

A negyedik számnál az Armegdonnál már úgysem figyelte ezt senki, mivel a piros háttérvilágításnak köszönhetően már amúgy is egészen pokolbélivé vált a hangulat. Egyébként leginkább a későbbi lemezeikről játszottak : főként a Bringer Of Pain és a No More Hollywood Endings volt terítéken. A koncert egy pontján pedig egy módosított, elektromos dobokkal felszerelt világító szintetizátorállvány is kitoltak.

 

 

Az este egyik legrendhagyóbb jelenetére viszont biztosan sokáig fogunk emlékezni, amikor is Sipilä énekelve kezdett bele Elton John: Can You Fell The Love Tonight című számába, azaz az Oroszlánkirály betétdalába, amit viccesen mondva, maximum csak az nem ismer, aki nem volt gyerek.

 

Ugyan már ez is elég lett volna ahhoz, hogy mindenki felkapta a fejét, de miután magyar nyelven jött a folytatás, teljessé vált a teremben uralkodó katarzis. Igen, valóban a magyar verziót, az Érzed már a szív szavát kezdetűt énekelte, méghozzá hihetetlenül pontos magyarsággal, igaz közben egy apróbb tévesztésnél egy kósza ”fuck” is kicsúszott a száján.

 

 

Hihetetlenül felemelő volt ez a néhány perc, amíg tartott. Ilyet még nem láttam a Barbában, főként nem egy metál koncerten: a talpig feketébe öltözött, láncokkal felszerelt, bőrdzsekis, hosszú hajú keménymag is azonnal telefonokat emelt a magasba és vakuk világítottak mindenhol, miközben mindenki teljes egyetértésben dalolta a szöveget. Ekkor olyan békésnek tűnt minden, mintha ez lett volna a világ legtermészetesebb dolga, hogy Oroszlánkirályt énekel mindenki, aki aznap metálkoncertre váltott jegyet.

 

 

Az este vége felé egyébként egy kicsit másfajta megható pillanatara is sor került, amikor a keytaros (ez egy szintetizátorhoz hasonló billentyűs hangszer) Björkroth is odakiáltott a pultos lányoknak és addig nem hagyta őket (sem pedig magát), amíg ők a színpadra nem küldtek elegendő adag gin tonicot, melyből igen gáláns módon az első sorban állóknak is osztottak pár pohárral, mialatt mindenki azt skandálta: „egészségedre”.

 

 

Az est végeztével természetesen nem maradhatott el a visszatapsolás sem, melyet még további három ráadás szám is követett, a banda pedig „Beyond The Burning Skies”-zal búcsúzott, miközben a basszusgitáros egy utolsó elegáns mozdulattal a záró tűzijátékban is megfürdette hangszerét.

 

 

Írta: Matolcsi Zita

Credit: Hetessy-Németh Tünde

Szervező: Concerto Music

Kapcsolódó tartalom:

Battle Beast koncertfotók 2024.02.18. Budapest, Barba Negra

Saint Deamon koncertfotók 2024.02.18. Budapest, Barba Negra