Bemutatkoztak a Sissi, a magyar királyné (Erzsébet) című Huszka-operett alkotói és szereplői

Bemutatkoztak a Sissi, a magyar királyné (Erzsébet) című Huszka-operett alkotói és szereplői

A MONARCHIA OPERETT ELŐADÁSA

Huszka Jenő – Szilágyi László

Sissi, a magyar királyné

(Erzsébet)

operett két részben

Díszbemutató: 2021. június 12-én Gödöllőn

Budapesti bemutató: 2021. 08.15. Városmajori Szabadtéri Színpad

 

A Monarchia Operett (Kollár Péter Erik táncoskomikus- jelmeztervező vezetésével) több mint 10 éve alakult társulat, célja, a Hungarikumnak számító magyar és nemzetközi operett népszerűsítése. Magas szinten énekelő, táncoló szólisták, egyedi koreográfiák, látványos jelmezek, érzékekre ható színpadkép komoly zenekari hangzás jellemzi professzionális előadásait. Itthoni fellépésein kívül számos nemzetközi turnén öregbítette az operett hírnevét, Amerikában, Izraelben, Németországban, Luxemburgban, Erdélyben és Oroszországban.

 

 

Huszka Jenő operettje igazi, nemzeti érzelmeket erősítő, humorral és szerelemmel átitatott darab, mely gróf Andrássy Gyula, az Osztrák-Magyar monarchia későbbi külügyminisztere és Erzsébet királyné (Sissi) beteljesületlen, történelmileg nem igazolt szerelméről szól.

 

Erzsébet királyné, köztudomásúan szerette a magyarokat, s a nép is benne látta megmentőjét. Sissi Zsófia főhercegnővel való szembenállása és szabadság iránti vágya szimpatizált a magyarok érzéseivel, ugyanakkor az osztrák udvar rosszallását is magával hozta. Gróf Andrássy Gyula a magyarság számára próbál kiutat találni az elkeserítő, fegyveres forradalommal fenyegető helyzetből. A férfi heves rajongása és forró szerelme viszonzásra talál a császárnő részéről, azonban vágyaiknak a politika gátat szab, és egy meghitt csóknál jobban nem teljesülhet be szerelmük. Kapcsolatuk, valamint Sissi magyarok iránti szeretete ennek ellenére is elősegíti a Kiegyezés létrejöttét. Az operettben megismerhetjük továbbá egy, a magyar kultúrát és mentalitást kedvelő osztrák férfiú és egy férjet kereső, burgenlandi lány egymásra találásának történetét, mint ahogy Erzsébet királyné udvarhölgyének és egy magyar forradalmár gyerekkori szerelmének beteljesülését is. 

 

 

Gyönyörű dallamok, szellemes versek és remekül ábrázolt szereplők jellemzik a darabot, melynek átdolgozása során a három felvonásból egy feszesebb tempójú, de az eredetire hűen reflektáló, modern, két felvonásos operettet hoztak létre az alkotók. 

 

A darabban többek között felhangzik két gyönyörűen megzenésített Petőfi vers, a „Szeptember végén”, a „Szabadság, szerelem”, és a megrendítő „Szegény magyar nép” című dal. Ezenkívül ebbe írta Huszka a közismert „Délibábos Hortobágyon”-t, a „Rózsám, viruló kis rózsám”-at, de bekerült a műbe az „Én mától kezdve csak terólad” és a „Csík-csicsóban” című szám is, egyéb dalok, palotások, és polkák mellé.

 

SZEREPOSZTÁS

 

Sissy (Erzsébet)                                               Denk Viktória

Gróf Andrássy Gyula                                       Árvai Dániel

Latkóczi Id                                                       Haraszti Elvira

Neszmélyi Kálmán                                           Kádár Szabolcs János

Waldeck grófnő                                                Oszvald Marika

Stefi, a lánya                                                     Szendy Szilvi

Flórián                                                              Kollár Péter Erik

Axamethy gróf – tábornok                                Peller Károly

Latkóczi Ádám                                                  Egri László

 

Közreműködik a Monarchia Operett zenekara és tánckara

 

Díszlettervező:       Rákay Tamás

Jelmeztervező:        Kollár Péter Erik

Zenei vezető:           Kéménczy Antal

Koreográfus:            Szkáli Edina

Rendező:  Kerényi Mikós Gábor – Kero®

 

Készül az EMMI támogatásával