Gépszörnyek csatájának szurkolt egy stadionnyi ember

Gépszörnyek csatájának szurkolt egy stadionnyi ember

Gépszörnyek csatájának szurkolt egy stadionnyi ember – beszámoló

(Hot Wheels Monster Trucks Live Glow Party 2024. március 16-17. Budapest MVM DOME)

 

 

Egy hétvégére az MVM Dome-ba látogatott a Monster Truck utazócirkusza, sok gyermek és persze szüleik örömére is.

 

Bár a női nem képviselőjeként láttam napvilágot, gyermekkoromban pedig még nem volt divat felrúgni a nemi koncepciókat, a kedvenc játékaim között, Barbie babáim mellett mégis volt otthon dugiban pár darab matchboxom is, amikkel elég gyakran játszottam. Azóta felnőttem és élőben is imádom a benzingőzt, gumiszagot, a machboxokat pedig szépen lassan lekörözi egy új divat, a Hot Wheels, ami abban is különbözik az előbb említett márkától, hogy nem a valóságban is létező autók kicsinyített élethű másait reprodukálja, hanem számtalan változata létezik, melyeknek szinte csak a képzelet és a tervezők fantáziája szab határt.

 

 

Pár darabot meg is építettek a rajongók kedvéért. A monster truck egy speciális terepjáró nagy teherbírású felfüggesztéssel, négykerék-kormányzással, nagy lökettérfogatú V8-as motorokkal és túlméretezett gumiabroncsokkal, verseny- és szórakoztatási célokra. Mutatványaikkal utazócirkuszként világszerte stadionokat töltenek meg – nem a márkához kapcsolódóan, idényjelleggel hazánkban egyetlen hasonló, szabadtéri show létezik), így nem csoda, a magyar közönség várva várta az alkalmat, hogy élőben is megcsodálhassa a megépített hatalmas gépszörnyeket.

 

 

Csupán egy jeggyel rendelkeztem, így egyik gyermekemet sem tudtam magammal vinni, a belépő pedig a produkcióra szólt. Külön jeggyel közelebbről is meg lehetett volna csodálni a hatalmas autókat, vagy akár a pilótákkal pár szót váltani, ez pedig jól jött volna cikkem írásához, főként azért, mert bár ritkán mondok ilyet, a hangosítás jobb lett volna, ha nincsen. Ugyanis a hangszórókból csupán érhetetlen, zavaró zaj hallatszott; már éppen gondolkodtam, hogy kimegyek, keresek egy illetékest, akinek szólok, amikor ezt megtették helyettem mások, de a probléma nem oldódott meg. Pedig a szpíkerek láthatóan mindent beleadtak, menő világítós ruháikban rohangáltak fel-alá és kommunikáltak is (volna) a közönséggel folyamatosan és a szerencsés gyerekeket eközben még ajándék autókkal is megajándékozták. Számomra egy ilyen helyszínen, ilyen nagy rendezvénynél érthetetlen: talán nem volt hangpróba? Az autóknak egyébként lenne külön bevonulózenéjük is.

 

 

Mindenesetre egymás után jöttek a gépcsodák, melyek kerekei még a lelátóról is ember nagyságúnak hatottak, mialatt keresztülmentek a színesre fújt épített roncs autó akadályokon. Ezeket a pilóták és néha feleségeik is vezetik, a roncsokat pedig csupán kölcsönzik bontókból (hiszen a súly a törés által sem változik), egyébként motor is van bennük, különben rögtön összeroppannának.

 

 

Hamar összebarátkoztam egy mellettem ülő, nagyon aranyos kisfiúval, Márkkal, aki az apukájával látogatott el a show-ra. Elmondta, hogy már az előzőn is részt vettek, ezúttal viszont az alkalomhoz öltözve, Hot Wheels-es sapkában, pulcsiban, végig kockás zászlót lobogtatva teljes átéléssel szurkolt, mialatt a „versenyzők” a sötétben, diszkófényekkel a ’ki ugrat magasabbra’ versenyszámban mérték össze tudásukat. Betéve tudta az összes autó nevét, kis eligazítást is tartott nekem, mialatt megmutatta saját kis járgányát, ami az egyik első ilyen épített darab volt, és amelyik győzelmének éppen most is szurkolt. Egyébként az autók különböző fantázianevekkel rendelkeznek, olyanokkal, mint Bigfoot, Bone Shaker, Demo Derby, Gunkster, Mega-Wrex, 5 Alarm, Tiger Shark, valamelyik épp cápára, dinóra hasonlít, némelyik pedig ki is van világítva.

 

 

Némi szünet után, amely alatt felfújtak egy hatalmas rámpát, jöttek a freestyle motocrossosok, méghozzá hárman, és hihetetlen trükkökkel ejtették ámulatba a nézőket, akik egymástól kérdezgették az előre vagy hátra szaltó láttán, hogy „Láttátok, most elengedte a kormányt és a lába is a levegőben volt!”.

 

 

Aztán következett a monster truck szabadstílusú verseny, ahol megadott időre bárki bemutathatott bármit, sorra következtek az autók, amelyek drifteltek, fánkoltak(ez egy speciális mutatvány neve), ugrattak és ezt pontozták a versenybírók. Majd megjelent egy távirányítású gépevő szörnynek álcázott rolba (azaz jéggyalu, ami gyorskorcsolyázóként számomra jól ismert gép), és imitált tüzet okádva, jelképesen megette az egyik autót. Az inkább a közönségnek szóló verseny végén a nyertesek még kupát is kaptak, a fiatal szurkolók pedig ujjongtak.

 

 

Hazafelé a villamoson összebarátkoztam egy másik kisfiúval és apukájával is, akik – mint kiderült – szintén a rendezvénytől jöttek: Marci elmesélte, hogy ő bizony ilyen autókat szeretne tervezni, építeni, ha nagy lesz. A végállomáson mosolyogva búcsúztunk egymástól

Srácok, találkozunk legközelebb!

 

 

Írta: Matolcsi Zita

Credit: Hetessy-Németh Tünde

Szervező: Live Nation

 

Kapcsolódó tartalom:

Hot Wheels Monster Trucks Live Glow Party 2024. március 16-17. Budapest MVM DOME