„Minden koncertünk összművészeti esemény” Quimby – Class&Roll jubileumi koncerten jártunk

„Minden koncertünk összművészeti esemény” Quimby – Class&Roll jubileumi koncerten jártunk

„Minden koncertünk összművészeti esemény” Quimby – Class&Roll jubileumi koncerten jártunk- koncertbeszámoló

(Quimby – Class&Roll jubileumi koncert 2024.03.08. Budapest, MVM DOME)

 

 

A Quimby a hazai alternatív zenei élet egyik alappillére immár 33 éve. Kiss Tiborék úgy gondolták, hogy méltóan kellene megünnepelniük, hogy a zenekar krisztusi korba lépett. Összedugták a fejük és azt találták ki, hogy szólaljanak meg a Quimby dalok ezúttal szimfonikus zenekari kísérettel. Ehhez a Danubia zenekart és Ott Rezső zeneszerző-hangszerelőt hívták segítségül. A szimfonikus zenekart Balassa Krisztián vezényelte.

 

 

 Az MVM Dome szolgált helyszínül a koncerthez. A Quimby most először lépett fel ezen az impozáns helyen és majdnem teltház fogadta a zenekart. Talán csak a felső szekciókban láttam üres területeket, de az állóhelyek és az alsóbb lelátórészek mind hiánytalanul megteltek.

 

Bevallom őszintén, hogy Quimby sosem tartozott a szívemnek kedves zenekarok közé. Egy-két alkalommal láttam csak őket élőben eddig, de mindig meg kellett állapítanom, hogy ez a zene – hiába remekül kidolgozott, ihletett és nagyszerűen előadott – nem áll hozzám közel. Talán Kiss Tibor szavalás szerű éneklése az, ami a leginkább tartatta velem az egy-két lépés távolságot. De nem tetszhet minden mindenkinek. Ettől függetlenül a zenei teljesítményt sosem érhette kritika.

 

 

Remek zenészek profi produkciót nyújtanak minden alkalommal és természetesen ez most sem volt másképp. Sőt… Kiss Tibi el is mondta két dal között, hogy erre a koncertre már legalább másfél éve készülnek és ez nem is tűnt üres szólamnak. Egyrészt az egész este hibás hangot szinte egyáltalán nem lehet hallani, másrészt a műsor nagyon profin volt összeállítva. Mind a kivetítések mind a szimfonikus kíséret tökéletesen támasztotta alá az éppen elhangzó dalok hangulatát és a koncert egészének ívét. Apropó vetítések: az MVM Dome remek lehetőségekkel bír a LED falas vetítés terén, és ezt maximálisan ki is használták. Az első daltól kezdve jobbnál-jobb vizuálok egészítették ki a zenét, de a koncert közepétől kezdve olyan vetítések kerültek sorra, amik nemhogy a magyar szinten példa nélküliek, de még a csúcs nemzetközi produkciók között sem vallottak volna szégyent.

 

 

Varga Liviusék már előzetesen felkészítették a rajongókat arra, hogy igazán hosszú koncertre számítsanak. Nem is kellett csalódnia senkinek. A műsoridő – egy-két szimfonikus betéttel – több mint 2 órát tett ki. De nem is lehet ezt másként csinálni, ha az embernek 33 évnyi életműből kell egy értelmes, mindenki számára kielégítő kivonatot összeállítani. A műsorból természetesen nem maradhattak ki a legnagyobb slágerek. A koncert az Androidiővel kezdődött, a ráadásban hangzott el a Most múlik pontsan, és a műsor gerincének egyik csúcspontját adta az Autó egy szerpentínen.

 

 

De számos olyan dal is volt, amiket én még korábban nem hallottam, de valószínűleg ezzel a közönség nagyon kis rétegéhez tartoztam. A dalok kicsit máshogy szólaltak meg a szimfonikus körítés miatt, mint amit megszokhattunk és hosszabb-rövidebb ideig Kiss Tibiék magára hagyták Balassa Krisztiánt és a komoly zenészeket, hogy kicsit megrázhassák magukat. Ezek a betétek leginkább egy-egy Morricone score-ra emlékeztettek.

 

 

A két részből összeállított és szünettel megszakított koncert üres járat nélkül, nagyon magas színvonalon zajlott le az első perctől fogva.

A Quimby joggal lehet büszke erre az előadásra. A koncertet láthatóan nem csak a közönség élvezte borzasztóan, de a zenészek is nagy beleéléssel tették a dolgukat a színpadon. Árulkodó volt, hogy akárkire váltott épp a kivetítőkön megjelenített kamerakép, mindenki fülig érő szájjal játszotta a saját részét. Kiss Tibi még a végén meg is jegyezte, hogy mennyire hálásak azért, hogy ez lehet a szakmájuk és ezt elsősorban a rajongóknak köszönhetik, aki minden alkalommal megveszik a jegyeket az előadásokra így támogatva őket. Ha ilyen színvonalú koncerteket adnak a jövőben is, akkor egyhamar nem kell új munka után nézniük.

 

 

 

Fellépők:

A Quimby zenekar tagjai:

Kiss Tibor (ének, gitár)
Varga Livius (ütőhagszerek, vokál)
Balanyi Szilárd (billentyűk)
Kárpáti József (trombita)
Mikuli Ferenc (basszusgitár)
Gerdesits Ferenc (dobok)

 

 

További fellépők:

Vastag Gábor (gitár)

Tóth Sándor (szaxofon)

Danubia Zenekar

Balassa Krisztián (karmester)

Írta: B.T.

Credit: Hetessy-Németh Tünde

Kapcsolódó tartalom:

Quimby – Class&Roll koncertfotók 2024.03.09. MVM Dome