Save Our Sources – SOS kampány a kis klubokért, mentsétek meg az zenék forrását!

Save Our Sources – SOS kampány a kis klubokért, mentsétek meg az zenék forrását!

SOS: Save Our Sources! – A frissen indult EEnlarge Europe kampánya a kis klubokért

 

A frissen indult EEnlarge Europe az “SOS: Save Our Sources” kampánnyal szeretné felhívni a figyelmet rá, hogy a kis klubok mennyire iszonyúan fontosak a zenei ökoszisztémában, és mennyire nagy veszélyben vannak jelenleg. Ismert zenészek, többek között ApeyBeck Zoli és Péterfy Bori mondják el, számukra miért fontosak a kis klubok.

Az EEnlarge Europe négy ország összefogásában alakult edukációs és együttműködési projekt, melynek célja, hogy a kis klubok dolgozóinak tudását és képességeit fejlesztve erősítsék meg a színteret.

 

“Hogy a művésszé váljak, aki lettem, a kis klubos fellépések nagyban hozzájárultak” – mondta Anna Calvi a Guardian-nek tavaly. Nem is mondhatta volna pontosabban. Sajnos egész Európában látszik az a szomorú jelenség, hogy a klubok, főleg a kisebbek, függetlenül múltjuktól, eltűnnek. Gondoljunk csak a legendás londoni Marquee Club-ra, a rég ledózerolt budapesti Kultiplexre és R33-ra, a frissen bezárt Dürer Kertre, és még sorolhatnánk. A jelenség hátterében több ok is megbújik, függően attól, hogy mekkora a város, milyen az ország gazdasági helyzete, elvándorolnak-e a fiatalok nyugat-európai nagyvárosok felé szebb jövő reményében. Ez a tendencia évek óta látszik, aztán tavaly megérkezett a COVID. Most minden klub iszonyú nagy veszélyben van. Minden zene kicsiben kezdődik. Minden világhírű sztár valaha egy kis füstös klub apró színpadán kezdte. El tudod képzelni, milyen lenne, ha eltűnne a táptalaj, ha a zenei gyökereket kitépnék ebből az érzékeny zenei- és kulturális ökoszisztémából? Ha nincs táptalaj, szép lassan az egész el fog sorvadni. A kis klubok az egyik legértékesebb elemei ennek az élettel teli és színes világnak, nem csak zenei szempontból, de ők a bölcsője rengeteg új művészeti formának, közösségnek, kulturális mozgalomnak és a szabad gondolkozásnak is. 

 

 

“A klubok, legyenek akár kicsik, akár nagyok, ma Magyarországon az éltető terei, tényleges életben tartói a zenekaroknak, legyenek azok is akár kicsik, akár nagyok. A klub nem egyszerűen hely a városban: hanem értékek, jelentések közvetítője, emberek és gondolatok találkozási helye, amely inspirációt és kontextust ad annak a zenei hangnak, ami ebben a térben megszólal. Mert a hang önmagában semmi. Szóval klubot ezzel a felelősséggel érdemes csak csinálni, és szerintem zenekart is csak így. ” – Beck Zoli, 30Y

 

Az EEnlarge Europe rá akar mutatni erre a veszélyre, és megkér mindenkit, aki valaha akár egy percig is zenét hallgatott, hogy emelje fel a kezét! Hívjuk fel a figyelmét minden döntéshozónak arra, hogy a zene elemien fontos része mindannyiunk életének, és a kluboknak azonnali segítségre van szüksége. Gyors és hatékony anyagi segítségre, mielőbbi nyitásra, mielőtt végképp kivéreznek. Kiáltsunk együtt SOS-t: Save Our Sources – Mentsétek meg az zenék forrását! 

 

”A klubok kis oázisok a fogyasztói társadalom és a receptre készülő rádiópop egyre unalmasabb és egyformább világában, ahol igazi zenét hallgathatunk igazi egyéniségektől, újdonságokat fedezhetünk fel és teleszívhatjuk magunkat a művészet és a kreativitás éltető erejével, és ahol olyan emberek között lehetünk akikkel jól érezzük magunkat.” – Péterfy Bori, Péterfy Bori & Love Band

 

 

“A mai napig élek-halok a klubos bulikért, onnan indítottunk mindent. Jó vissza emlékezni rájuk. Ha eltűnnek, el sem tudom képzelni, hogy mennyire nehéz dolga lesz majd egy új bandának, pedig eddig sem volt túl könnyű.” – Áron András ‘Apey’, LAZARVS, Apey, Trillion

 

Az EEnlarge Europe kis klubok közössége és edukációs program, kifejezetten a kulturális táptalaj igényeire szabottan, hiszen minden élőzene ott kezdődik. Céljuk, hogy életben tartsák a zenei életet egymást segítve, egyre magasabb minőségi szintre törekedve, hogy így segítsék a fejlődő zenészeket és művészeket. Mert a zene az oxigén a vérünkben. 

 

 

Szükséges, hogy mindenki felismerje a kis klubok jelentőségét ebben a törékeny zenei ökoszisztémában, mert ezek a helyek a kezdőpontok a legnagyobb fesztiválok és arénák színpadaihoz. Itt születnek az új stílusok, új művészeti irányzatok, új ötletek. Az EEnlarge Europe csapata az SOS: Save Our Sources kampányhoz ismert zenészeket kért fel, hogy mondják el, számukra mit jelent egy kis klub, személyesen és a karrierjük szempontjából is. Ezeket az EEnlarge Europe facebook oldalán követhetitek. A csapat hisz benne, hogy ha elég hangosan kiáltunk SOS-t, a döntéshozók felismerik, hogy lépniük kell, mielőtt még túl késő lenne. 

Az EEnlarge Europe jelenleg öt klub összefogása négy országból: a Channel Zero Ljubljanából, a Nappali Pécsről, a Moszkva kávézó Nagyváradról, a Kvaka 22 Belgrádból, a Zentropia Zentáról, meg egy elhivatott lány Budapestről. A projekt fő finanszírozója az Európai Unió, és köszönettel tartoznak a JUMP European Music Market Accelerator-nak is.