Magyaroknak is tapsolhatott a Superenduro VB lelkes közönsége a hazai futamon

Magyaroknak is tapsolhatott a Superenduro VB lelkes közönsége a hazai futamon

Óriási volt a hangulat, az MVM Dome visszhangzott a magyar szurkolástól, miközben Zsigovits Norbert közvetített. Igazán emlékezetesre sikeredett a Superenduro VB magyar fordulója, ahol bicegése ellenére is nyert a világbajnok Billy Bolt.

(Superenduro GP of Hungary 2024.02.03. Budapest, MVM DOME)

 

 

 

Biztosan vannak olvasóink, akik nem hallottak még a Superenduroról. A kedvükért összegezzük gyorsan a tudnivalókat a látványos és meglehetősen pörgős sportág magyar hivatalos honlapjáról, a superenduro.hu-ról: „A sportág lényegében az enduro, a motocross és a trial versenyzés ötvözete, az edzéseken az óra ellen kell hajtani, a futamokon viszont test-test elleni küzdelem is zajlik. Különböző szekciók vannak, akadnak endurós, jellemzően fa- és kőakadályok, vannak motocross-elemek, például ugrók, hullámsorok, mandinerek, kanyarok, és vannak trialos ügyességi elemek is, előfordulhatnak magasabb építmények is.”

 

 

A FIM Superenduro-világbajnokság 2024-es budapesti fordulóját rekordszámú közönség előtt rendezték. Billy Bolt, a háromszoros világbajnok brit az MVM Dome-ban 13 ezer néző előtt mindhárom futamát megnyerte a Prestige kategóriában a Superenduro GP of Hungary-n. Idáig minden versenyt megnyert az idei világbajnokságon. A brit motoros klasszis térdsérüléssel érkezett a budapesti futamra, erősen bicegett(a végső befutó után még jobban), de ez szereplésén nem látszott. Egyébként nagyon közvetlen és kedves ember, kezdés előtt beszélgettem is vele pár percet, már ekkor jókedvűen várta a versenyt.

 

 

Billy Bolt az első futamot úgy is megnyerte, hogy egyszer összeakadt egy lekörözött versenyzővel, a másodikban a mezőny végéről indult (mivel ez a fordított rajtrácsos verseny), a harmadikat pedig úgy, hogy három kanyar után az élre állt, és onnantól senki nem érhette utol.

Térjünk rá a magyar indulókra! A Prestige-kategóriában említsük meg elsőként Szőke Márkot, aki tavaly második lett az Európa-kupában, az idén pedig előrelépett a királykategóriába. Ő az egyetlen magyar motoros, aki három szakágban is versenyzett. Elmesélte, hogy ötévesen kezdte a motorozást, 2018-ig profi szinten motocrossozott, majd endurora váltott, 2020 után pedig Superendurora. Ez teljesen más, mint a motocross, mások a beállítások, más technikát igényel. Aztán a pandémia miatt kimaradt egy időszak, de ’21-ben Lengyelországban már jól szerepelt, utána Németországban már a bajnoksága összetett 3. helyén állt, de egy kialakult tumultusban elesett, a jobb térde megsérült, és ezzel lecsúszott a dobogóról. Szőke Márk kiegyensúlyozott versenyzéssel ezúttal az első futamban tízedik, a második-harmadik futamban tizenegyedik helyen végzett, így összetettben a 11. helyen zárta a versenyt.
A versenyző arról is beszélt, hogy edzőpályát alakított ki Gyálon, majd Monoron. Szerinte Magyarországon kevesebb a lehetőség, kevés a szponzor és technikailag sem értük utol, a jobb gazdasági helyzetű országokat. Azt mondta, a kezdetekhez képest javulás, hogy 6-7 másodperccel van lemaradva az élmezőnytől, szerinte most ennyi van benne. Nem ez a fő foglalkozása, dolgozik, közben edzőnek is tanul, és két kisfiú apukája. A véleménye, hogy van értelme az edzéseknek, mert Magyarországról már három versenyző lehet ott az élvonalban.

 

 

A junior kategóriában induló Liszka Roland úgy értékelt: egész jó rajtja volt, bár lehetett volna jobb is, szerinte agresszívek voltak a versenytársak. Végül ötödik helyen zárta a megmérettetést, annyira nem örült ennek, mert lekörözte az első. A második futamban jól rajtolt, a második sorból való indulás ellenére, megint ötödiknek jött föl, a harmadik futamban pedig sokáig a második helyen állt és üldözte az elsőt, sajnos nem jött össze a jobb helyezés, többen elestek előtte, nem tudott mit tenni, visszaesett, annak ellenére, hogy végül tíz méterre volt a negyediktől. Megtett mindent, de most így jött ki a lépés.

 

 

A superenduro-mezőny állandó tagja Zsigovits Norbert is, elmondta: először nagyon csalódott volt, hogy a németországi fordulóban elszenvedett ujjtörése miatt nem indulhat a versenyen, mert nagyon várta, ez a legnagyobb esemény számára minden szezonban, és erre építette a felkészülését. Utána arra gondolt, megpróbálja ebből a helyzetből a legtöbbet kihozni és élvezni a versenyhétvégét. Már a pályaépítésnél ott volt, az előzetes munkálatokat is segítette, miközben próbálta megörökíteni, videó formájában megmutatni a követőknek, hogyan zajlik mindez. Aztán a verseny folyamán is igyekezett minél többet találkozni a közönséggel, amire így most több idő jutott, ez feltöltötte, ráadásul belekóstolhatott a kommentátorkodásba is, annak ellenére, hogy elég mélyvíz volt számára, azért is, mert a kommentátorállásból nem lehetett igazán jól belátni a pályát. Beszélt arról is, hogy nagy örömére a versenyen rengeteg kisgyermek is kilátogatott a szüleivel, őket igyekszik „megfertőzni” a motorozással, célja, hogy minél több motoros legyen az országban. A gyógytornát egy hete kezdte el, sérülése javul, egy hét múlva kiveszik a vasakat, onnan szépen lassan elkezdi a munkát. Van még két verseny az idei vb-n, ott már szeretne indulni, de kérdéses a formába kerülés, erőltetni nem akarja, alapvetően a következő szezonra koncentrál, arra tervezi formába hozni magát. Nagyon várja a jövő évi futamot, hogy akkor már ne csak a pálya széléről figyelhesse a küzdelmeket.

 

 

Az eseményen a plusz gyermek kategóriákban több utánpótlás versenyző is lehetőséget kapott a bemutatkozásra. A fiatalabbakkal azért nehéz megszerettetni a sportot, mert ez nem az a sportág, ami rögtön jó eredményeket produkál. Igaz a futamok pörgősége ellenére a sebesség nem olyan gyors, mint más szakágakban, az akadályokon való átjutás rengeteg technikai tudást igényel. A kezdők először sokat esnek-kelnek, főként a hatalmasra épített fákon és köveken, vagy egy elvétett ugratás közben.

 

Beszéltünk Csorba Balázs 2009-es születésű Kadet enduro versenyzővel, aki jelenleg nyolcadik osztályos, kitűnő tanuló, amellett, hogy tíz éves kora óta motorozik(1,5 éve versenyszerűen) és, aki a család almazöld robogójával együtt szerette meg a sportot. 2023-ban a 85 ccm-es kategóriában a Magyar Enduro Bajnokságban 3. helyezett lett. SuperEnduro versenyen most vett részt először, ám biztos nem utoljára. Itt rögtön a 4. helyet sikerült megszereznie, pedig a pálya még a felnőtteknek is szolgált meglepetésekkel.

 

 

Csorba Balázsnak hatalmas élmény volt a világbajnokkal és a többi nagyágyúval versenyezni egy pályán. Példaképe a háromszoros világbajnok, Billy Bolt. A célja, hogy minél magasabb szintre eljusson motoros pályafutása során és hasonló nagy nevekkel mérhesse össze tudását. Addig is folytatja tovább a munkát, idén is indul a magyar Enduro és Endurocross bajnokságokban, továbbá felmerült az indulása az Európa Kupán is.

 

 

Egy másik fiatal versenyzővel is beszélgettünk, ifj. Vágó Norberttel, aki 12 éves, de már 4 éves korában elkezdett motorozni, mivel enduros családba született. Az első bajnoksága 2018-ban volt, 6-szoros Magyar Kupa győztes, a tavalyi évben sikerült megszereznie a 65ccm-es kategóriában a kupagyőzelmet. Aktív résztvevője az Észak-Olasz Mini Enduro bajnokságnak is, ahol a tavalyi évben ezüstérmet szerzett junior 85ccm-es kategóriában rögtön az első szezonjában. Állandó résztvevő a SuperEnduro gp race kids versenyein is.

 

 

A tavalyi szezonban sikerült a nemzetközi mezőnyben megszereznie az első helyet lengyel és a magyar futamon. Az idei évben leigazolta egy nagy olasz csapat, az M.P.R. Team. ifj. Vágó Norbert az új csapattal az idei olasz Mini Enduro és a Mini Enduro Europa bajnokságon fog versenyezni, de részt vesz majd a magyar Enduro bajnokságon is.

 

 

Egy igazán figyelemre méltó teljesítményt is született a hétvégén, Halas József 13 éves és mindössze 2,5 éve kezdett motorozni Szőke Márk hatására, azután, hogy családjával kilátogatott a hazai Superenduro futamra, aki azóta is edzője és akit még a külföldi versenyeire is elkísér édesapjával nézőként. Annak ellenére alakult ez így, hogy első próbálkozásra még az indulással és a megállással is akadtak nehézségei. Igazi sikertörténet az övé, a küzdeni akarásról, arról, hogy nem szabad olyan könnyen feladni az álmainkat. A mostani versenyen megnyerte a sokkal tapasztaltabb, több éves versenyzői múlttal rendelkező pilótákkal teli mezőnyben a Superenduro Kids verseny 85ccm kategóriáját.

 

 

A látottak alapján, a Superenduro egy igen izgalmas sportág, amit változatossága miatt azok a nézők is rögtön élvezni tudnak, akik először találkoznak vele.

Sok sikert és további eredményes szereplést kívánunk a magyar versenyzőknek!

 

 

Írta: Matolcsi Zita

Credit: Lukácsi Barnabás

Kapcsolódó tartalom:

Superenduro GP of Hungary fotók 2024.02.03. Budapest, MVM DOME