Magyarul is beszélgetett közönségével a szamuráj gitáros – Miyavi koncerten jártunk!

Magyarul is beszélgetett közönségével a szamuráj gitáros – Miyavi koncerten jártunk!

Magyarul is beszélgetett közönségével a szamurájgitáros – Miyavi koncerten jártunk!

(Miyavi koncert ( Return of the Samurai Guitarist Tour) 2023.09.26. Budapest, Dürer Kert)

 

Lányok sokasága sikította végig az estét, mialatt a Dürer nagytermében koncertezett a japán-koreai származású Miyavi.

 

 

Eredetileg Isihara Takamasza néven született Oszakában a beskatulyázhatatlan zenei stílust képviselő „szamurájgitáros”, énekes, színész, Instagram-sztár. Már 15 éves is elmúlt, amikor az első a gitár a keze ügyébe került, azóta viszont megállíthatatlan a zenei életben. De amerikai mozifilmekben is szerepelt. A többgyermekes, 42 éves családapa, becenevén csak: Miyavi, egyáltalán nem tűnik negyvenes férfinek, sőt, kinézetre sokkal inkább úgy fest, akár egy huszonéves srác.

 

 

A koncertkezdés előtt egy csapat tini azon vitatkozott, mi mindent is tennének meg azért, hogy a zenész közelébe kerülhessenek: volt, aki a kutyáját sétáltatná, vagy a gyerekeire vigyázna szívesen, de a fodrászának, sminkesének is szívesen ajánlkoztak volna. (Egyébként Japánban a férfiak körében egyáltalán nem számít kirívónak, ha valaki úgynevezett metroszexuális, például divatosan öltözködik vagy sminkeli magát.)

 

 

A gitáros már nem először turnézik Európában és nem is először járt hazánkban, a hazai közönség pedig valamiért különösen kedves számára. A szokásoshoz képest korábban kezdődött a koncert, Miyavi és háttérzenekara már nyolckor a húrok közé csapott, és onnantól kezdve két egész óráig meg sem állt. Igaz a számai között voltak rövidebb szünetek (talán néha neki sem ártott kicsit szusszannia), de ilyenkor mindig párbeszédbe elegyedett rajongóival.

 

 

A fokozódó sikítások közepette többször magyarul is megszólalt, sztorizgatott, viccelődött. Sőt, megmelengette rajongói szívét, amikor magyar nyelven, sajátos akcentusával megkérdezte: „jól érzitek magatokat?” Bár eleinte párszor elakadt, a végén mégis egész rendes magyarsággal sikerült kiböknie az egész mondatot. Azt is megtudakolta, a jelen lévők éhesek-e – vagy talán édesek –, a két szót kicsit keverte, de ez senkit nem zavart.

 

 

Számai közül természetesen előkerültek régi klasszikusai, slágerei és újabb dalai is, olyanok, mint például a What’s my name?, a Secret, vagy Horizon. A zenész a koncert alatt egyéb hangszeres tudásáról is számot adott, amikor elővette akusztikus gitárját és azon is játszott. Hangja, dalai hangzásvilága igazán egyedi, egyszerre férfias és nőies, dallamos; a japán-angol nyelv váltakozása és az igazi szépfiús megjelenés pedig még rendhagyóbbá teszi mindezt. Furcsa, kevert előadásmódja nekem kimondottan tetszett, még akkor is, ha a lassan negyven évemmel azért már kiöregedtem a sikítós Miyavi-rajongók korosztályából.

 Írta: Matolcsi Zita

Credit: Hetessy-Németh Tünde

Szervező: Livesound

Setlist:

 1. Selfish Love

 2. What’s My Name?

 3. SURVIVE

 4. Ahead of the Light

 5. So On It

 6. In Crowd

 7. Secret

 8. Cry Like This

 9. Tears on Fire

 10. Long Nights

 11. Under the Same Sky

 12. Kimi ni Negai wo

 13. Girls, be ambitious.

 14. Hi no Hikari Sae Todokanai Kono Basho de

 15. Sakihokoru Hana no You Ni -Neo Visualizm-

 16. Fire Bird

 17. New Gravity

 18. Bang!

 19. No Sleep Till Tokyo

 20. Horizon

 21. Encore:
 22. Subarashikikana, Kono Sekai -WHAT A WONDERFUL WORLD-

 23. Under the Same Sky

 24. The Others

 25. Day 1

Kapcsolódó tartalom:

Miyavi koncertfotók ( Return of the Samurai Guitarist Tour) 2023.09.26. Budapest, Dürer Kert

Miyavi koncert Budapest – No Slepp Till Tokyo– koncertfotók – 2019.10.21. Barba Negra Music Club